Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

6 chyb, kterých se dopouštíme během cestování

Info ikona

Dejte si pozor na těchto šest chybiček, které mohou mít dopad na pohodovou atmosféru vaší dovolené.

Chyba č. 1: Rezervace příliš brzy

Mnoho lidí žije v přesvědčení, že čím dříve si letenku pořídí, tím lépe. V ideálním případě klidně i rok před plánovaným odjezdem. Realita je ale taková, že lety do zahraničí se vyplatí rezervovat pět měsíců před odletem. Pokud se jedná o lety do sousedních států, pak si stačí letenky pořídit osm týdnů předem. Samozřejmě je ale důležité myslet na to, že letenky na poslední chvíli jsou extrémně předražené.

Chyba č. 2: Výběr cílové destinace

Všechny oblíbené influencerky se v posledních dvou letech vydaly na Bali. Není tedy divu, že i my máme tendenci vložit do nákupního košíku letenky právě do této destinace. Měli bychom si ale uvědomit, že podobně se rozhodli i další stovky lidí. Pokud tedy přiletíte na Bali, nedivte se, že hned na letišti potkáte svou sousedku a v hotelu zase spolužačku z vysoké školy. Při výběru destinace se tedy nenechte „napálit“ posledními trendy, spíše se zaměřte na sebe a na to, co na dovolené chcete zažít a vidět.

Chyba č. 3: Cestování v hlavní sezoně

Opravdu chcete jet na letní dovolenou v červenci a na lyžovačku v lednu? Nebo by vám v práci umožnili, abyste na dovolenou odjeli i mimo hlavní sezonu? Ti z vás, kteří nejsou svázáni celozávodními dovolenými, by rozhodně měli chytit tuto šanci za pačesy, a vyrazit na dovolenou v měsících, kdy ostatní pracují. Uvidíte, že se vyhnete nepříjemným turistickým davům!

 

Chyba č. 4: Výběr podle místního jazyka

Chápeme, že se chcete vydat někam, kde se v případě nouze s každým domluvíte. Zároveň je ale blbost, vybírat si cílovou destinaci podle toho, jakým jazykem místní obyvatelé mluví. Mnohem lepší je, když se před cestou naučíte základní slovíčka daného jazyka a svůj mobil vybavíte detailním překladačem.

Chyba č. 5: Příliš mnoho zavazadel

Ruku na srdce – kdo z nás s sebou na dovolenou nevláčí velký kufr plný oblečení? Na druhou stranu si ale musíme přiznat, že během pobytu vystřídáme jenom pár outfitů, a povětšinou nosíme to nejpohodlnější, co jsme si do kufru přibalili. Zkuste na tenhle fakt myslet i při příštím balení, uvidíte, že vám váha na letišti poděkuje.

Chyba č. 6: Spoléhám se na smartphone

Mobilní telefony se bezpochyby staly našimi parťáky během cestování. S jejich pomocí nalezneme každou památku, cestu zpátky do hotelu i nejlepší restauraci v okolí. Pravdou ale zůstává, že často se na mobilní telefon natolik spoléháme, že v případě jeho vybití jsme naprosto vyřízení. Zkuste při své další dovolené více času strávit přípravami, koukáním do mapy a rešerší daného místa. Uvidíte, že vás nízký stav baterie vůbec nerozhodí.

VÍCE CESTOVATELSKÝCH TIPŮ NAJDETE VE SPECIÁLU MARIANNE NA CESTÁCH!

ČTĚTE TAKÉ: Pomalé cestování: Užijte si Barcelonu bez spěchu