Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Emoční inteligence jako odrazový můstek k úspěchu

Rozvíjení emoční inteligence může změnit váš život k lepšímu. Budete-li lépe vycházet s lidmi, výkonně povedete tým lidí či se naučíte při rozhodování vyslechnout a přijmout cizí názor, budete mnohem úspěšnější. A taky šťastnější.

Redakce Marianne | 25. 11. 2013


Zrod emoční inteligence jako pozitivní kvality poprvé publikoval americký psycholog Daniel Goleman v polovině 90. let minulého století. A o co šlo? Šlo o soubor vlastností, které jsou zcela nezávislé na IQ a které při plném rozvinutí mohou mít ohromný vliv na štěstí a profesní úspěch. Tyhle navzájem související vlastnosti nazval emoční inteligencí.

Co je víc – IQ, nebo EQ?

Tyto dvě kategorie inteligencí spolu nemusejí nijak soupeřit. Každá o vás totiž vypovídá něco jiného a někdy se krásně doplňují. Velmi pravděpodobně budete mnohem úspěšnější, když se tyhle dvě inteligence rozumně zkombinují. Na druhou stranu však má IQ svoji slabinu – a tou je schopnost předvídat úspěch člověka v životě jen podle intelektu. Emoční inteligence na rozdíl od IQ ‚pracuje‘ s tzv. soft skills, tedy měkkými dovedostmi, které nejsou přesně měřitelné, na rozdíl od těch tvrdých, ke kterým patří diplomy, certifikáty ukazující přesnou úroveň našich znalostí a vědomostí.

Dá se emoční inteligence změřit?

Bohužel – zatím neexistuje žádný test, který by přesně zhodnotil, jak na tom se svou emoční inteligencí jste. Pokud jste ale laskavá, empatická, umíte jednat s lidmi a užíváte kognitivní dovednosti k dosažení co nejlepších výsledků, pak si na tom stojíte pravděpodobně velmi dobře. Existuje sice spousta nejrůznějších testů, které slibují, že vám vaši EQ změří, ale s jakým efektem? Dá se totiž změřit třeba laskavost?

Proč se s ní obtěžovat?

Protože může změnit váš život k lepšímu. Americký institut The Centre for Creative Leadership označil jako primární důvod negativního zvratu v kariéře vrcholných manažerů právě nedostatek emoční inteligence. Výzkum mezi pracovníky jedné americké pojišťovací společnosti ukázal, že ti, kteří měli dobré dovednosti v oblasti emoční intelligence, měli o 90 % větší šanci dokončit zaškolení a zdvojnásobit svoje provize z prodeje.

Emoční inteligence na pracovišti

Zkuste se podívat kolem sebe na veleúspěšné ženy a muže. Jací jsou? Rozhodně nejsou úspěšní jen proto, že rozumějí perfektně své práci, ale i proto, jak se chovají. K tomu, aby byl člověk úspěšný, nestačí tradiční IQ, ale je k tomu potřeba i emoční inteligence – umění zdržet se negativních výbuchů zlosti, nepochybovat o sobě atd. Vlastně ji nepotřebují jen šéfové, ale všichni. Výhodou EQ je na rozdíl od IQ možnost jejího rozvoje. Položte si tedy pár otázek a zkuste na ně odpovědět. Jste vždycky plně motivovaná? Vycházíte vždy se všemi dobře? Umíte se rozhodnout? Umíte zvládat stres? Přistupujete ke svým slabým stránkám poctivě a realisticky? Jestli jste neodpovídala ano, pak je načase na emoční inteligenci trochu víc zapracovat.