Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

LENKA PATKOVÁ: Baví mě měnit lidem život k lepšímu

Jak se říká, štěstí přeje odvážným, a to rozhodně platí i o Lence Patkové, která se již v devatenácti letech rozhodla podnikat a nyní vede celou pobočku společnosti Partners.

Promotion | 4. 10. 2018

Její maminka měla z podnikání obavy, sama totiž pracovala vždy jako zaměstnanec. Svoji dceru ale podporovala a věřila jí. Ta si po deseti letech tvrdé práce ve finančním poradenství zvládla otevřít vlastní bankovní a poradenskou pobočku.

Podnikat ve finančním poradenství jste začala už po střední škole v 19 letech, to je celkem odvážný krok. Neměla jste z toho ze začátku strach?

Strach ne, možná právě díky nízkému věku. Dnes bych vše víc promýšlela vzhledem k závazkům, které člověk má. Podnikání ale vždy byla má cesta. Nejsou v něm hranice, je jen na mě, jak se vším naložím.

Neodrazovali vás ani vaši blízcí?

Moje zkušenější maminka tehdy určitě obavy měla. Ne z oboru nebo že by nevěřila tomu, co dokážu. Bála se spíš podnikání, protože vesměs celá má rodina pracuje celý život jako zaměstnanec. Nakonec mi ale právě moje rodina byla vždy oporou. Věřili mi i tomu, co se rozhodnu dělat.

Byla jste zaměstnaná jen pět měsíců, můžete tedy porovnávat. Co vám na podnikání vyhovuje?

Právě ta veliká svoboda rozhodování, možnost seberealizace a větší kreativity. Vyhovuje mi i velká časová flexibilita, dovolenou si volím, kdy potřebuji. Výši svého příjmu mám ve svých rukou, a navíc se setkávám s úspěšnými a inspirujícími podnikateli z různých oborů. Být svým vlastním pánem je to, co mi vyhovuje.

Během své práce zaslechnete i mnoho životních příběhů, které jsou spojeny nejen s financemi. Jsou to někdy i silné příběhy, které vás nutí nad nimi přemýšlet i mimo pracovní dobu?

Rozhodně! Každý jsme originál, každý máme svůj příběh. To mě na té práci baví, různorodost. Na druhou stranu jsem s klienty zažila i hodně emočně silné chvíle.

Jaké máte na mysli?

Klient, se kterým jsem dlouho spolupracovala, náhle zemřel. Jeho rodina zůstala v podstatě v mých rukou. Neměli moc tušení, co jsme s ním po několik let tvořili pro jejich budoucnost. V tu chvíli jsem si teprve skutečně uvědomila hodnotu své práce. A také možnost rodině v tak těžké chvíli pomoci.

V současnosti jste si otevřela vlastní bankovní a poradenskou pobočku.

Ano, po deseti letech tvrdé práce v poradenství se naskytla možnost využít franšízový koncept a otevřít si v Praze svůj Partners market, kam za mnou mohou moji klienti přicházet podobně jako třeba do banky. Až na to, že jim mohu nabídnout výběr ze stovek produktů od desítek finančních institucí. Srovnat a vybrat, co je pro ně nejvýhodnější.

Jak uvádíte, deset let jste tvrdě pracovala, znamenalo to pro vás někdy i velké odříkání?

Odříkání je moc tvrdé slovo ve chvíli, kdy vás práce baví a snažíte se jí dělat, jak nejlépe dovedete. Občas mi samozřejmě bylo líto, když jsem kvůli práci někde nemohla být s partnerem, rodinou či přáteli. Ideálním řešením by bylo umět být na více místech najednou, protože chci být většinou všud, ale to samozřejmě nejde.

Tím mi krásně nahráváte na otázku, jak je pro vás důležitá work-life balance?

Ano, je to pro mě důležité! Prací trávíme třetinu i více svého času, proto je škoda dělat něco, co nás vyloženě nebaví. Jsem si vědoma, že mé "flow" stavy v práci ne vždycky přispívají partnerskému životu, ale věřím, že se to dá skloubit ke spokojenosti všech stran. To je dneska něco, na čem mi záleží a na čem pracuji.

Až budete mít děti, plánujete být pracující maminkou nebo maminkou na plný úvazek?

Když máte někoho rád, vždy si najdete cestu, jak se realizovat. Určitě chci, aby mé děti měly plnohodnotné dětství s maminkou, tatínkem, s celou rodinou. Pravděpodobně ale neukončím vše, na čem téměř 11 let pracuji a záleží mi na tom.

Co vás v pracovním životě posouvá dál?

Setkání s jakýmkoliv člověkem. Mám obrovskou pokoru k lidem a baví mě povídat si na jakékoliv téma, téměř s kýmkoliv, kdekoliv. Zároveň mě ale posouvá i neúspěch – přesně tak rychle, jak rychle jsem schopna vstát a poučit se z něj.

Čiší z vás pozitivní energie, to musí být radost s vámi pracovat. Jak motivujete své zaměstnance?

Motivací pro ně je smysluplná, různorodá práce, kde se mohou rozvíjet a také zlepšovat lidem jejich život a životní úroveň. Náš obor má stále velký potenciál, peníze umí klientům pomáhat k dosažení jejich individuálních životních cílů. A když jim dokážeme dobře poradit, má naše práce smysl a baví nás.

vizitka