Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Stres, nuda a samota: tři hlavní důvody, které nás nutí jíst

Znáte to možná sama. Dostanete chuť na něco dobrého, vezmete si jeden kousek, ale ten vám nestačí, takže pokračujete, dokud nejste plná až k prasknutí. Luxus, který si my lidé můžeme v době potravinové hojnosti dovolit.

Redakce Marianne | 27. 03. 2014

Psycholožka Kelly Brownell, děkanka katedry veřejné politiky na Duke University a dřívější ředitelka Yale Rudd Centra pro výživu a obezitu, označuje Spojené státy americké za největší potravinový toxin životního prostředí. „Všude kolem nás jsou vysoce kalorické potraviny a zároveň velmi levné, takže nás to svádí neustále je kupovat. K tomu si přidejte masivní marketingovou kampaň na podporu prodeje potravin, a výsledek je jasný: neustále něco jíme, i když vlastně nemáme hlad.“ Kombinace hojnosti, stresu a osamělosti a jiných moderních obav vytváří nezdravý vzor, který vede k automatickému negativnímu myšlení a přejídání. A jaké jsou tři nejběžnější důvody, které nás svádějí k přejídání?

Stres

Vracíte se z práce, unavení a vyčerpaní po náročném dni, a vaše první kroky míří k lednici nebo do spíže pro čokoládu? Pak se zkuste nejdřív zamyslet nad tím, zda máte opravdu hlad, nebo vás jen honí mlsná. Je jídlo řešením pocitu stresu a potřeby si odpočinout? Zvažte cílenější alternativní řešení, které by mohlo zahrnovat rychlou chůzi kolem bloku, nebo si vyběhnete schody, místo abyste použili výtah. Poslech relaxační hudby také pomůže.

Samota

Lidé, kteří žijí sami (ale nejen ti, týká se to i osob, které sice nežijí single, ale jejich vztah neklape tak, jak by měl), bývají koncem dne či týdne, kdy se blíží víkend, frustrovaní z toho, že budou zase sami. A frustraci řeší přejídáním. Dejte si stopku a zeptejte se sami sebe, zda je jídlo řešením vašich pocitů izolace, nebo máte skutečně hlad? Spojte se s přáteli, začněte chodit do nějakých kurzů, věnujte se nějaké aktivitě – pravděpodobně tak zaženete samotu a nebudete zaplňovat prázdnotu jídlem. Existuje bezpočet způsobů, jak skončit s izolací – jídlo vaši samotu nezmenší.

Nuda

Nemáte co na práci, tak začnete prohledávat kuchyni a spíž, abyste si zkrátili dlouhou chvíli? Buďte k sobě upřímní, vy vlastně hlad vůbec nemáte, jen chcete jídlem řešit nudu. Najděte si koníčky, které jsou vám příjemné, najděte způsob, jak zapojit svou mysl k jiným činnostem než k lednici. Jistě najdete něco, co vám pomůže zahnat nudu, bez toho, že byste se přecpávali muffiny nebo smaženými brambůrky.

Sečteno a podtrženo: Zeptejte se sami sebe – mám opravdu hlad? A odpovězte si upřímně. Teprve pak se rozhodněte, jestli si dáte něco do pusy.