Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zpátky do formy! Cvičení, které pomůže vaší postavě i psychice

Info ikona

Ať už se necítíte dobře po fyzické stránce nebo vám není dobře na duši, vyzkoušejte tento "lék" proti všem neduhům.

Zima byla dlouhá, a tak není divu, že člověk nabral nějaké to kilo navíc. Se špatnou životosprávou jde navíc ruku v ruce i naše psychická pohoda. Pokud se tedy necítíte před létem dobře, zkuste do svého denního rituálu zakomponovat jednu jednoduchou, avšak lidmi často opomíjenou činnost. Nebojte se, rozhodně po vás nechceme, abyste hodiny trávili v přeplněném fitku, kde se lidé snaží na poslední chvíli vyladit postavu do bikin...

Nejefektivnější pohyb na světě

Možná se budete divit, ale klíčem ke spokojenému životu je chůze! Nejpřirozenější způsob pohybu je pro nás natolik všední záležitostí, že na něj často zapomínáme, což je velká škoda. Lékaři se navíc shodují v tom, že chůze je lepší sportovní aktivitou než běh. U běhu si totiž nepřirozeně namáháme kolena a kyčle, a to se může na našem zdraví neblaze projevit ve vyšším věku. Naopak chůze žádné vedlejší účinky nemá, naopak má ještě jeden velmi příjemný benefit, který ocení všichni lidé pracující na 150 %.

Chůze

Lepší než antidepresivum

Existuje taková jednoduchá rovnice. Čím více budete chodit, tím lépe se budete cítit. Toho jsou si vědomi i praktičtí lékaři, kteří ordinují na skotském souostroví Shetlandy. Ti spojili své síly s organizací na ochranu přírody RSPB Scotland, a společně vytvořili unikátní projekt. Lékaři ze Skotska nyní mohou svým pacientům naordinovat pobyt v přírodě, a dokonce ho napsat i na recept. Moc dobře totiž vědí, že chůze má pozitivní vliv na činnost srdce, pomáhá při léčbě vysokého tlaku a v neposlední řadě dokáže dát do kupy náš psychický stav. Celý projekt je zatím v plenkách, ale do budoucna se počítá s tím, že se rozšíří po celé Velké Británii.

Chůze hrou

Chápeme, že chůze není příliš atraktivní záležitostí, ale to ještě neznamená, že byste jí neměli věnovat pozornost. Navíc může být skvělým herním prvkem pro vaše děti. Některé rodiny hrají poměrně zajímavou hru, která spočívá v tom, kolik kilometrů daný člen rodiny za den ujde. Díky chytrým telefonům máte de facto přehled o každém kroku, a tak není složité zjistit, jak si v téhle soutěži vedete. Na první pohled jednoduchá hra, která vás však dokáže naprosto pohltit. 

A co vy? Kolik kilometrů denně nachodíte?

ČTĚTE TAKÉ: Fenomén on-line fitness: cvičte z pohodlí svého domova