Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

10 míst v ČR, kam stojí za to dojet kvůli jídlu – 2. část

Naplánujte si výlety po Česku tak, abyste si v cíli užili tu nejlepší odměnu – skvělé jídlo v místě, co má genius loci. Máme pro vás seznam podniků, kde se dobře jí a pije.

Ivona Šouralová | 17. 06. 2016
 
6. Ábelův mlýn
Dolánky u Turnova
 
Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova si uchoval romantickou atmosféru dávných časů, za pečlivé prozkoumání ale stojí i zdejší jídelní lístek. Vaří tu poctivou českou kuchyni s moderním puncem. Jen pozor, v pondělí mají zavírací den a také doporučujeme zařídit si rezervaci, protože tu bývá plno.
Co ochutnat: Husí jatýrka na smetaně a na víně
Co vidět: Dlaskův statek, který je ukázkou tradiční lidové architektury z 18. století
 
7. Bio farma Košík
Tuchom, okres Nymburk
 
3. místo v Maurerově výběru v loňském roce a rezervace nutná nejméně tři týdny před plánovaným příjezdem (kuchyně je malinká a kapacita restaurace omezená). Jídlo vám mistr kuchař Václav Košnář připraví z nejčerstvějších surovin – předem se totiž domluvíte, co i dáte. A na menu? Slovenská kuchyně, tedy halušky, pravá kapustnica, jehněčí.
Co ochutnat: Bryndzové halušky nebo halušky s uzeným masem a se zelím, lívance s borůvkami
Co vidět: Zámek Loučeň, hrad a zámek Staré hrady
 
8. Tlustá noha
Sokolov
 
Restauraci Tlustá noha doporučujeme jako zastávku v případě, že cestujete do západních Čech, rozhodně předčí vaše očekávání. Šéfuje zde pan Noha, který připravuje sezónní menu z ryb a mořských plodů, ale i různé druhy mas nebo skvělé polévky. 
Co ochutnat: Cokoli, na co máte chuť, výborná byla například vepřová panenka s bramborovými noky, ale i hamburgery
Co vidět: Okolní lázeňská města (Karlovy Vary, Mariánské lázně...)
 
9. Jáňův dvůr
Nový Přerov
 
Jáňův dvůr kousek od Mikulova je penzion, domácí restaurace, vinný sklep a ekofarma v jednom. Je to místo, kde vám ráno k snídani zavoní domácí kozí mléko a buchty a koláče. Nemají tu jídelní lístek, protože vaří z toho, co sklidí. 
Co ochutnat: Čerstvý kozí sýr, domácí buchty a koláče
Co vidět: Penzion nabízí vyjížďky na koni po okolních vinicích (pro ty, co na koni nikdy neseděli, je k dispozici vodič)
 
10. Entrée
Olomouc
 
Jméno šéfkuchaře Přemka Forejta se stává v české gastronomii pojmem. Je to díky olomoucké restauraci Entrée, pro kterou vymyslel unikátní koncept inspirovaný přírodou, zahradou, rostlinami a nerosty. Součástí restaurace je otevřená kuchyně, interiér prostupují stěny tvořené zelenými listy, hlavním zážitkem jsou ale zdejší pokrmy, založené mnohem více na zelenině, než je v českých luzích a hájích zvykem. 
Co ochutnat: Degustační menu Se Partager, kdy si navzájem můžete ochutnávat z talířů
Co vidět: Entrée není přímo v centru, ale procházka v historické části Olomouce vždycky stojí za to
 
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Byt
Číslo 69 a umění: Jak jeden obraz inspiroval rekonstrukci celého bytu na Žižkově

Číslo 69 a umění: Jak jeden obraz inspiroval rekonstrukci celého bytu na Žižkově

Dobrý nápad
Jak efektivně využít spadané listí na zahradě: Vyrobte efektivní hnojivo, skvělý mulč nebo dekoraci

Jak efektivně využít spadané listí na zahradě: Vyrobte efektivní hnojivo, skvělý mulč nebo dekoraci

Krása
Klasické mikádo se loučí. Nejžádanějším účesem podzimu 2024 je micro bob, který sluší každé ženě

Klasické mikádo se loučí. Nejžádanějším účesem podzimu 2024 je micro bob, který sluší každé ženě

Krása
Šedivé vlasy jsou podzimním trendem 2024: Zamilujte si barvu, která sluší ženám ve 30 i 60

Šedivé vlasy jsou podzimním trendem 2024: Zamilujte si barvu, která sluší ženám ve 30 i 60