Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Cílem rekonstrukce bylo vytvořit nadčasový interiér s přírodními materiály, vzdušný a opticky zvětšený byt

Info ikona
Cílem rekonstrukce bylo vytvořit nadčasový interiér s přírodními materiály, vzdušný a opticky zvětšený byt

Klasický čtyřpatrový panelový dům v pražském Suchdole se proměnil v působivé interiérové divadlo. Kompletní rekonstrukce doslova „na beton“ vytvořila příjemný a promyšlený interiér, kde moderní prvny doplňují přírodní materiály.

Terezie Benoni | 16. 10. 2023

„Zadáním od majitelů bylo kompletně zrekonstruovat interiér bytu 4+1 tak, aby odpovídal dnešním požadavkům. Základní myšlenkou byl nadčasový interiér s přírodními materiály, vzdušný a opticky zvětšený byt. Cílem rekonstrukce bylo vnést do bytu autentičnost a nijak neskrývat, že jsme v panelovém domě. Materiálově je beton doplněn dřevem a mosazí, vše ve své materiální surovosti a poctivosti,“ vysvětluje architektka Iva Hájková. „Majitelé byli v průběhu spolupráce velmi vnímaví k mé práci. A především souzněli s hlavní myšlenkou atmosféry. Za sebe mohu říct, že to byla takřka ideální spolupráce: majitelé mně nechali tvořit a jednotlivé prvky jsme společně probírali a nacházeli ideální cestu mezi designem a praktičností. Jediným požadavkem bylo využít přírodní materiály, byt opticky zvětšit a provzdušnit. Právě díky tomuto přístupu vznikl byt s osobitou atmosférou, který pyšně navazuje na svou historii.“ Po několika variantách úplného otevření prostoru dospěli k závěru, že domácnost s dvěma chlapci potřebuje oddělné pokoje a klid za uzavřenými dveřmi. „Otevřeli jsme tedy obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jako jednu část bytu. A chodbu s ložnicemi, koupelnou a toaletou jsme oddělili dveřmi s bočními světlíky. Z dispozice 4+1 jsme tak udělali 4+kk. Každá ložnice disponuje velkou vestavnou šatní skříní. Protože v bytě není úložná komora, umožnilo toto řešení minimum volného nábytku, který by zatěžoval prostor.“

Galerie: Rekonstrukce bytu až na beton
Mohlo by se vám líbit

Třicetimetrový mini byt v sobě mísí japonský a skandinávský styl bydlení

Jednopokojový byt má něco málo přes třicet metrů čtverečních. Díky vhodnému výběru barev a vzdušnému nábytku působí mnohem větším dojmem a mladému páru poskytuje maximální pohodlí.
marianne.cz

Betonové divadlo

Na části stěn a stropech jsou betonové panely očištěné od omítek a ošetřené bezprašným nátěrem. Podlaha je z masivních dubových prken, tak jako na divadelním jevišti, kde se odehrává skutečný život. A mosaz doplňuje jako šperk každé tradiční divadlo. „Ta se použila na dvířkách kuchyňské linky a detailech jako jsou úchytky a světla. Ty jsou vyrobeny podle autorského návrhu; mosaz je broušená a voskovaná, aby dostala moderní nadčasovou podobu. Hlavní mosazné osvětlení v obývací části evokuje hravým způsobem výrazné lustry, bez kterých se v divadle neobejdeme. Oponu jsme využili pro praktické zavření šatní skříně v předsíni, je měkká na dotyk a hraje také sytou barvou. Dveře jsme zvolili s výškou až do stropu, aby se prostor opticky zvýšil. Divadelní typickou krémovou jsem vyměnila za soudobou moderní šedou. Zároveň byt neměl působit historicky, a proto jsou tradiční materiály, ale v moderní podobě. V koupelně a na toaletě je na podlaze velkoformátová dlažba se vzhledem terazza a stěny jsou obložené obkladem ve tvaru cihličky v pokládce na půlvazbu s kontrastní spárou. Atmosféru do posledního detailu doplňuje moderně pojatá lucerna, vyrobená na míru. Prostor pro kuchyň je poměrně úzký a abychom pozornost zaměřili jinam, obložili jsme spodní část linky mosazným plechem, ten je ručně broušený a voskovaný, přináší měnící se a zrající krásu,“ uzavírá autorka projektu.

 

Mohlo by se vám líbit

Dům, který vypadá jako hříbek, postavili za minimum nákladů

Hlavní myšlenkou této jednoduché stavby je udržitelnost, lokálnost a tradice. Tyto faktory ovlivnily vzhled budovy i použité materiály. Dům se osvědčil, a tak podobné stavby vznikly hned na několika dalších místech.
marianne.cz


Zdroj informací: Ing. Iva Hájková, IVA HÁJKOVÁ STUDIO, www.ivahajkova.cz

Zdroj článku