Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Panelákový byt opravili tak, že se přímo z vířivky kochají pohledem na rušné velkoměsto

Hledání způsobu, jak žít pohodlně a harmonicky i uprostřed metropole, přivádí architektky k novým a neotřelým řešením. Dnes navštívíme panelový dům, kde spojením dvou bytů nad sebou vznikl jedinečný prostor.

Terezie Benoni | 21. 09. 2023

Mladý pár sportovců, kteří milují společenský život, potřeboval najít místo, které pro ně bude oázou klidu a budou schopní odpočinku i v centru São Paula. Oslovili architekty ze studia Flipê arquitetura, aby jim na ploše 220 m² vytvořili ten pravý domov. Snem majitelů bylo mít velký prostor plný světla a přenést do interiéru alespoň trochu přírody, kterou milují. Architekti se tak pokusili pochopit všechny potřeby mladého a dynamického páru a vytvořit místo, které bude podporovat jejich aktivity a poskytne tolik potřebnou oázu klidu. Propojením dvou bytů nad sebou vznikl velkorysý prostor, který dal architektům možnost plně rozvinout svou kreativitu. Rozhodli se proto, že rozdělí byt do několika zón, a především vytvoří velkou společenskou část. Obývací pokoj je tak propojený s barem i kuchyní s terasou. Dvě ložnice a jejich vlastní koupelny jsou v klidnější části bytu. V horním patře je pak další byt, který může sloužit pro hosty, nebo naopak jako soukromá zóna majitelů.

Galerie: Byt v centru São Paula
Mohlo by se vám líbit

Manželé Petra a Petr Fialovi citlivě zrekonstruovali měšťanský dům v samém srdci Poděbrad

Přímo na náměstí lázeňského města Poděbrady je nově zrekonstruovaný dům, který tu ale stojí už dlouhá staletí. Než se do rozsáhlých oprav Fialovi pustili, netušili, že nakonec budou muset vybourat celý interiér domu včetně stropů a stěn.
marianne.cz

Byt, který je použitelný v každodenním životě

V interiéru byl kladen důraz na jednotnou estetiku s akcentem na neutrální barvy a zajímavé textury. Najdeme zde kamenné prvky, nerezovou ocel, stěny s hrubou betonovou stěrkou. Protipól k technickým prvkům tvoří zelené stěny a dřevo. Byt má odrážet touhu mladé generace po estetické kvalitě, která jde ruku v ruce s praktičností a použitelností v každodenním životě. Jedním z nejzajímavějších prvků projektu je lezecká stěna, která připomíná, že zde bydlí sportovci. Je možné ji plně využívat. Projekt byl realizovaný během pandemie a sociální izolace, což tvůrcům projektu přineslo mnohé výzvy a řadu změn. „S výsledkem jsme opravdu spokojení a přináší nám skutečnou radost a sebevědomí, že se umíme přizpůsobit a pokračovat v práci, i když se situace výrazně změní,“ pochvalují si architekti.

 

Mohlo by se vám líbit

Surový betonový prostor slovenští architekti proměnili v útulný rodinný byt

Nejdříve očistili prostor od nánosů nevhodných úprav, poté odkryli železobetonový skelet. Vynikla tak funkcionalistická krása staré budovy Živnostenského domu. Pak už jen zbývalo dodat interiéru tu pravou domácí atmosféru.
marianne.cz

Zdroj informací: Flipê arquitetura, archdaily.com

Zdroj článku

Související články

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Byt
Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík

Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík