Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Byt s dokonale uklizenou kuchyní

Nárožní byt s krásným výhledem na pankrácké návrší a Heraldovy sady se ti architekti rozhodli rozšířit a z původní dispozice 2+1 vznikl velkorysý byt 4+1.

Terezie Benoni | 4. 11. 2023

O jedinečném projektu, kdy se podařilo navrátit krásu zašlému secesnímu bytu a vytvořit z něj mnohem prostornější a komfortnější bydlení splňující potřeby mladé rodiny, nám povídal Martin Machů z architektonického studia ti architekti

Jaká byla základní idea vás jako architektů a jaké přání majitelů?

Majitelé zatoužili po novém bydlení. Prostornějším, komfortnějším, splňující potřeby mladé rodiny.  Zadáním bylo místo. Rodina si lokalitu oblíbila, bydlela ve stejném domě. Když se naskytla možnost přestěhovat se do nárožního bytu s výhledem do parku a balkónem, nemohli odmítnout. Pro jejich potřeby vznikl nový byt spojený ze dvou menších jednotek. Do daných prostor jsme navrhli novou dispozici (4+1). Snažili jsme se uchopit atmosféru místa a vzdát hold dobovému stavebnictví. To zejména v zabudovaných prvcích (okna, podlahy, dveŕe, topení, atd). Do tohoto prostoru jsme pak vložili novou současnou vrstvu v podobě nábytku na míru. Celkovou atmosféru pak doplňují solitéry (historické i designové prvky).

Galerie: Komfortní bydlení pro mladou rodinu
Mohlo by se vám líbit

Srub zařízený ve stylu Provence? Ano, je to možné!

Přáním majitelů bylo změnit interiér srubu tak, aby vyhovoval potřebám rodiny se dvěma dětmi. Designérka do interiéru zvolila jako hlavní dřevinu dub, vlnu, bavlnu, len, kožešiny a naplavené dříví z Dunaje. Téměř všechno zařízení bylo vyrobeno na míru, díky tomu půdobí jednotně a v kombinaci s použitými textiliemi velmi útulně.
mariannebydleni.cz

Jak se podařilo z původního dvoupokojového bytu vytvořit čtyřpokojový?

Stalo se tak propojením dvou dvoupokojových jednotek. Bylo složité vypořádat se se statikou starého domu a nová dispozice je jí velmi ovlivněna.

Je tu řada vestavěného nábytku na míru, který je pro vaše studio typické. Proč jste si tyto velké monolyty tak oblíbili?

Nemohu říct, že bychom si je přímo oblíbili. V tomto projektu jsou z určitého důvodu, možná stejných jako v jiných našich projektech. Pokud s nimi pracujeme, definují nám často prostor stejně jako stěny. Díky nim dokážeme vytvořit mnoho úložného prostoru a přitom jim samotný prostor nezatížit.

Info ikona
ti architekti
Mohlo by se vám líbit

Došková chalupa tu stojí už 400 let

Vydejte se na cestu pár století zpátky. Idylická chata s doškovou střechou je vybavená staroanglickým nábytkem, přesto nechybí moderní technické vychytávky.
mariannebydleni.cz

Nejvýraznějším prvkem je důmyslná kuchyňská linka, která jde celé schovat. Kde nápad vznikl a jak byla realizace náročná?

Majitelům se tento prvek líbil již v našem jiném projektu. Chtěli mít také možnost kuchyni jednoduše „uklidit“. Použili jsme tedy tento prvek i zde, jen jsme ho ztvárnili trochu jiným způsobem. Kování, které toto umožní, je celkem složité. Měli jsme ale k ruce šikovné truhláře, kteří si s tím poradili.

Byt je směsicí moderního designu a secesních detailů. Jak podle vás přistupovat k rekonstrukci starých bytů, které už mají svou historii?

Historii nepopíráme. Naopak se jí snažíme akcentovat novou jasně čitelnou vrstvou. Snažíme se, aby na výsledku byl vidět celý příběh bytu či domu. Tedy to, kdy dílo vzniklo i kdy bylo rekonstruováno. Snažíme se prostory dotvářet, ne přetvářet.

Info ikona
Plán před a po
Mohlo by se vám líbit

Veliká knihovna s vintage poklady zdobí útulný byt

Díky masivnímu prosklení, které propouští do interiéru skandinávsky laděného bytu veliké mmnožství denního světla, mohli jeho majitelé popustit uzdu fantazii. Stěny se proto dočkaly i tmavých odstínů, stejně jako obklad kuchyňské linky.
mariannebydleni.cz

Zdroj informací: ti architekti, www.tiarchitekti.cz

Zdroj článku

Související články

Dům
Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech