Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Zázrak ve Varnsdorfu: Nová mateřská školka přináší dětem magické prostředí plné harmonie

Nová mateřská školka GALAXIE eR ve Varnsdorfu zanechává nezapomenutelný dojem. S organickým tvarem, harmonickým prostředím a propojením s přírodou přináší dětem nejen radost, ale i inspiraci k objevování světa kolem nich.

Terezie Benoni | 22. 05. 2024

Nová mateřská školka GALAXIE eR pro 50 dětí (eR jako RADOST) reaguje na rostoucí potřebu nových předškolních kapacit ve městě Varnsdorfu ve Šluknovském výběžku. Objekt se nachází na nároží vymezeném komunikací Západní a cestou vedoucí ke škole Edisonova. „Vlastní stavba školky je přízemní zděný objekt s pravidelným elipsovitým půdorysem a vnitřním elipsovitým atriem, který je přestřešen konstrukcí ploché zelené střechy s nízkou atikou, resp. vyvýšenou částí střechy nad multifunkčním sálem. Tvar objektu byl navržen s ohledem na okolní zástavbu, stávající komunikační vztahy, nárožní polohu a také na orientaci pozemku tak, aby se dostatečně proslunily vnitřní prostory i atrium a byly umožněny výhledy do okolní krajiny a přilehlého lesoparku. Situováním stavby vznikl před školkou kvalitní veřejný prostor s elipsovitými zelenými ostrůvky, umožňující rovněž přirozenou komunikaci pro pěší,“ vysvětluje autor projektu architekt Radomír Grafek z RG architects studio. „Organický tvar školky zrcadlí otevřenost, volnost pohybu, harmonii a krásu – nezbytnou „potravu“ lidského ducha, žádoucí pro rozvoj dětí. Uvnitř objektu se otevírá zelené atrium s nově vysázenými sakurami, které vytváří poklidné místo pro pohodu a hru dětí. Svým ztvárněním symbolizuje ideu rajské zahrady a čistou duši dítěte. Vizuální i fyzické propojení atria s přilehlou zahradou dále rozehrává představu výstupu dětí z ráje do okolního světa.“

Galerie: Mateřská školka ve Varnsdorfu

Čtěte také: V Říčanech vyrostla mateřská školka jako z jiného světa. Jako z mnohem lepšího světa!

Na začátku projektu bylo několik kruciálních otázek.  Co vše tvoří dětství? A jaké má dítě fyzické schopnosti? Co stárnutím ztrácí? Zásadní bylo nejen najít odpovědi, ale dát prostor pro dětskou živelnost neuspořádanost, nepředvídatelnost, čistotu duše, zvídavost, optimismus a nezatíženost hořkostmi života.

Neutrální prostředí plné bezpečí

Vnitřní dispozice školky je tvořena dvěma samostatnými odděleními pro 25 dětí s potřebným provozním a hygienickým zázemím, vlastním gastro provozem a multifunkčním sálem situovaným v pomyslném středu školky. Sál lze využívat k pořádání besídek a pohybových aktivit dětí v rámci provozu školky, ale i k pořádní kulturních akcí a aktivit v mimoškolní době. Od sousedních tříd je sál oddělen mobilními posuvnými panely, umožňujícími flexibilně měnit celý prostor dle potřeb. Třídy a herny, resp. lehárny dětí, symetricky orientované v bočních křídlech školky, jsou řešeny jako otevřený prostor z vnější strany ohraničený vestavným atypickým mobiliářem s policemi na hračky, vestavnými skříněmi, mobilními kontejnery a integrovanými pásovými a bezrámovými čtvercovými okny osazenými ve výšce očí dětí s průhledy do přilehlé zahrady. „Interiéry školky jsou navrženy jako neutrální prostředí v kombinaci světle šedé podlahy z přírodního linolea, světlých březových překližek vestavného atypického mobiliáře s integrovanými bezrámovými okny, bílých výmaleb a akustických děrovaných podhledů s kruhovými svítidly, jenž ve výsledku nechá vyniknout jednotlivým barevným akcentům herních prvků a typového mobiliáře i přilehlé zahrady s břízkami a kvetoucími sakurami. Díky zasklení na výšku podlaží orientovaném do dvora pásovým a čtvercovým okénkům v obvodovém plášti, se zahrada stává všudypřítomnou součástí interiérů a dotváří jednotné harmonické prostředí celé školky,“ uzavírá autor projektu.

Čtěte také: Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Zjistěte, jaké je to strávit noc ve Shrekově bažině: Připravte se na nezapomenutelný zážitek

Zjistěte, jaké je to strávit noc ve Shrekově bažině: Připravte se na nezapomenutelný zážitek

Lidé a místa
Představitelka doktorky Quinnové strávila desetiletí za branami anglického panství a my můžeme nahlédnout do pohádkového interiéru

Představitelka doktorky Quinnové strávila desetiletí za branami anglického panství a my můžeme nahlédnout do pohádkového interiéru

Lidé a místa
15 metrů ohromí svou jednoduchostí a pohodlím: Minidomek v lese je ideální pro digitální detox

15 metrů ohromí svou jednoduchostí a pohodlím: Minidomek v lese je ideální pro digitální detox

Lidé a místa
Hravé retro v domově mladé rodiny: Pořídila nový dům, ale zařídila ho zcela odlišným způsobem

Hravé retro v domově mladé rodiny: Pořídila nový dům, ale zařídila ho zcela odlišným způsobem