Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Světový den mléka a mýty, které kolem něj panují. Proč bychom mu měli věnovat větší pozornost, než si myslíme?

První červen není jen svátkem dětí. Připadá na něj i Světový den mléka, který si v tichosti připomíná jeden z nejdůležitějších výživových pilířů naší civilizace. Zatímco děti slaví se zmrzlinou v ruce, my ostatní často zapomínáme, jakou roli mléko hraje. Nejen v našem dětství, ale i v dospělosti. A právě proto stojí za to zastavit se a podívat se na mléko bez předsudků. Možná budete překvapeni, kolik mýtu kolem této naprosto běžné suroviny koluje.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 1. 06. 2025

Mléko je první potravinou, kterou v životě ochutnáme. Mateřské mléko poskytuje miminku dokonalý mix bílkovin, tuků, vitamínů a ochranných látek. Je to víc než výživa, je to nástroj lásky, blízkosti a bezpečí. „Mléko je důležitou součástí stravy od narození. Dětskému organizmu hradí potřebu nejen vápníku, ale i vitaminu D a dalších sloučenin důležitých pro správný vývoj,“ potvrzuje lékařka Michaela Kněžková. Naopak kravské mléko pro malé děti vhodné není, právě kvůli vysokému obsahu bílkovin a minerálů. Dospělý člověk tyto látky potřebuje a mimo jiné i vápník, vitamíny D, A i B, které mléko také obsahuje. Protože stále tvoří důležitou součást našeho jídelníčku, měli bychom hodně dbát na to, odkud mléko pochází a z jakých podmínek. „Mléko vykupujeme výhradně od českých farmářů, protože věříme v sílu lokální produkce. S mnohými z nich nás spojují dlouholeté vztahy založené na důvěře a kvalitě dodávané suroviny. Podporou českých zemědělců zároveň přispíváme k udržitelnosti venkova a zachování tradičního zemědělství. V současnosti od nich vykupujeme historicky největší množství mléka – přibližně 225 milionů litrů ročně – což potvrzuje naši dlouhodobou snahu o podporu domácí produkce,“ říká Radim Kaleta, marketingový ředitel Mlékárny Hlinsko.

Info ikona
Světový den mléka
Mohlo by se vám líbit

DIY: Domácí sprchové mléko jen ze čtyř ingrediencí. Je přírodní, bez chemie a zvládnete ho za chvilku!

Výroba domácí kosmetiky nás baví, a tak se s vámi rádi podělíme o recept na úžasné sprchové mléko, které s jistotou vyšachuje z vaší koupelnové poličky všechny komerční gely a tekutá mýdla. Nebojte, není to žádná alchymie jeho výrobu zvládnete za pět minut!
marianne.cz

Mýtus o mléku versus realita

Kravské mléko je přirozeným zdrojem důležitých živin. Zároveň o něm ale stále koluje spousta mýtů. Pojďme se podívat na ty nejčastější.

Mýtus č.1: Mléko je pro člověka nestravitelné

Pro většinu Čechů není trávení mléka problém. Schopnost trávit laktózu má přes 80 % obyvatel i v dospělosti. Kravské mléko dokáže tedy poskytovat důležité živiny pro naprostou většinu. A co víc? Právě mléko zajišťuje vstřebatelnost vápníku, který je jinak z rostlinných zdrojů často pro tělo „nečitelný“.

Mýtus č.2: Mléko zahleňuje

Pocit zahlenění je spíš psychologického původu než realitou. Vědecké výzkumy ukazují, že mléko nemá na množství hlenu žádný vliv. Jedná se spíše o tzv. „nocebo efekt.“ Věříme, že nám škodí, a tak tělo reaguje podle očekávání. Tento názor se může opírat o některé alternativní směry, například tradiční čínskou medicínu nebo makrobiotiku, protože na mléko nahlížejí jiným způsobem.

Mýtus č. 3: Čerstvé mléko od krávy je zdravější než pasterované

Rozdíly ve výživových hodnotách mezi čerstvým a tepelně ošetřeným mlékem jsou minimální. Zato hygienické rozdíly zásadní. Tepelným ošetřením se z mléka neztratí více než 10 % výživných látek, ale podléhá přísným kontrolám a jeho konzumace je bezpečnější. U syrového mléka riskujete kontaminaci bakteriemi. Ty mohou v některých případech nést ke střevním potížím nebo jiným zdravotním komplikacím.

Info ikona
Světový den mléka

Když mléko nesedí, alternativy dávají smysl

Mléko je nejen zdrojem vápníku, ale také komplexním potravinovým doplňkem. Právě kombinace všech výše zmíněných látek dělá z mléka a mléčných výrobků potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Navíc existují i fermentované produkty (kefír, jogurty) podporující střevní mikroflóru a tím i celkovou obranyschopnost těla. Je ale pravda, že ne každý může nebo chce kravské mléko konzumovat. Pro ty, kdo to tak mají, existují bezlaktózové varianty nebo rostlinné alternativy. Sójové, mandlové, ovesné nebo kokosové nápoje nejsou špatné, ale je důležité si pohlídat obsah vápníku, přidaný cukr, přítomnost vitamínu D a B12. V českých domácnostech má mléko své pevné místo. A není to jen o zdraví. Podpora lokálních mlékáren a farmářů přispívá k udržitelnosti, zachování venkova a tradičnímu zemědělství. Ať už slavíte Světový den mléka cappuccinem, kefírem nebo třeba mandlovým nápojem, jedno je jisté, mléko ve své nejčistší podobě zůstává cennou součástí vyváženého jídelníčku.

Mohlo by se vám líbit

Kdysi tu bydlelo služebnictvo: Skrytý klenot v centru Bratislavy. Manželé odhalili historii domu a vytvořili interiér snů

Vysoké bílé zdi v jinak nevelkém prostoru umožňují Eleně a Peterovi pohrát si s výraznými odstíny dekorací a vybavení. Právě barvy a nevšední tvarosloví nábytku jsou pro byt klíčové.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×