Mýtus o mléku versus realita
Kravské mléko je přirozeným zdrojem důležitých živin. Zároveň o něm ale stále koluje spousta mýtů. Pojďme se podívat na ty nejčastější.
Mýtus č.1: Mléko je pro člověka nestravitelné
Pro většinu Čechů není trávení mléka problém. Schopnost trávit laktózu má přes 80 % obyvatel i v dospělosti. Kravské mléko dokáže tedy poskytovat důležité živiny pro naprostou většinu. A co víc? Právě mléko zajišťuje vstřebatelnost vápníku, který je jinak z rostlinných zdrojů často pro tělo „nečitelný“.
Mýtus č.2: Mléko zahleňuje
Pocit zahlenění je spíš psychologického původu než realitou. Vědecké výzkumy ukazují, že mléko nemá na množství hlenu žádný vliv. Jedná se spíše o tzv. „nocebo efekt.“ Věříme, že nám škodí, a tak tělo reaguje podle očekávání. Tento názor se může opírat o některé alternativní směry, například tradiční čínskou medicínu nebo makrobiotiku, protože na mléko nahlížejí jiným způsobem.
Mýtus č. 3: Čerstvé mléko od krávy je zdravější než pasterované
Rozdíly ve výživových hodnotách mezi čerstvým a tepelně ošetřeným mlékem jsou minimální. Zato hygienické rozdíly zásadní. Tepelným ošetřením se z mléka neztratí více než 10 % výživných látek, ale podléhá přísným kontrolám a jeho konzumace je bezpečnější. U syrového mléka riskujete kontaminaci bakteriemi. Ty mohou v některých případech nést ke střevním potížím nebo jiným zdravotním komplikacím.