Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Chyby, které v horku děláme při nakupování a skladování potravin a hrozí z nich otrava. Nedělejte je taky!

Vysoké teploty neznamenají jen vodní radovánky a letní pohodu. Mají také mnohá rizika a jedním z nich je otrava jídlem. Ptáte se proč? Ve velkém horku se mikroorganismy mnohem rychleji množí a odborníci proto varují, že právě v takových dnech je nutné věnovat maximální pozornost správné manipulaci s jídlem, a to jak při nákupu, tak během přepravy a skladování.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 11. 07. 2025

Vysoké teploty vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a konzumace takových potravin může vést až k vážným zdravotním problémům. Podle Potravinářské komory ČR je klíčové, aby lidé při nakupování dbali správného výběru potravin. „Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu," doporučuje Potravinářská komora ČR. Zároveň je důležité myslet i na samotnou přepravu domů. Potraviny nepatří do rozpáleného auta, kde teploty překračují i 50 stupňů. Měli byste vlastnit autochladničky, termotašky nebo alespoň potraviny izolovat od přímého slunce. Některé druhy zboží, například čerstvé maso, vejce nebo uzeniny se začnou kazit během několika desítek minut při teplotách nad 30 °C. Odborníci upozorňují i na další rizika, která si mnozí lidé neuvědomují. Prudké střídání teplot může třeba způsobit orosení potravin. Typickým příkladem jsou vejce. Při přechodu z chladu do horka se na nich sráží voda, která napomáhá množení bakterií. Podobné nebezpečí je i u pečiva, jako je chléb. V igelitovém obalu se snadno zapaří. „Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií,“ Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Zvýšenou opatrnost věnujte i grilování. Špatně tepelně upravené maso nebo křížení syrových a hotových potravin vede často k problémům. Stejně tak nesprávné mytí nástrojů.

Info ikona
Hygienický úklid
Mohlo by se vám líbit

Interiér brněnského bytu připomíná hořkou čokoládu: Fascinující rekonstrukce ve funkcionalistickém domě z třicátých let

„Interiér připomíná hořkou čokoládu. Musíte mít odvahu se do ní zakousnout, pak ji ale nemůžete přestat jíst,“  říká autorka jedinečné rekonstrukce bytu v Brně Ana Alačkova z A design. Interiér prošel kompletní rekonstrukcí a obývá ho pohostinný a společenský milovník umění, hudby a filmů.
marianne.cz

Hygiena musí být prioritou i u prodejců a distributorů potravin

Správné skladování a dodržování hygienických pravidel ale není odpovědností jen zákazníků. Ještě přísnější nároky platí právě pro prodejce, distributory a výrobce potravin. „Je nezbytné skladovat potraviny tak, aby nedošlo ke kontaminaci vzduchem a světlem. Udržovat potraviny mimo přímé sluneční záření a látky, které mohou způsobit zdravotní závadnost nebo jinak ovlivnit jejich jakost. Dále skladovat potraviny v předepsaných teplotách, které stanovuje vyhláška nebo garantuje výrobce a pečlivě dohlížet na bezpečné skladování. V případě manipulace s chlazenými nebo mraženými potravinami dodržovat pravidla chladícího řetězce a nedovolit ani částečné rozmražení výrobku. Je nezbytné zabránit jakémukoli poškození obalů potravin, ekologicky zlikvidovat prošlé nebo zkažené potraviny a nedovolit, aby se k zákazníkovi dostaly potraviny prošlé nebo podléhající zkáze,“ dodává Lukáš Rom. Teplota vytváří ideální podmínky pro rychlý růst bakterií. Například Salmonela se v chladu nešíří, ale stačí pokojová teplota a její množství se během 20 minut zdvojnásobí. Každý zákazník by měl mít jistotu, že si z obchodu odnáší pouze kvalitní a zdravotně nezávadné zboží. Letní měsíce s vysokými teplotami jsou v tomto ohledu každoročně zatěžkávací zkouškou, kterou není radno podcenit.

Mohlo by se vám líbit

Vedro vám leze na mozek? Takhle ochladíte chalupu i bez klimatizace. A funguje to líp, než byste čekali

Když se venku opře slunce a uvnitř je hůř než ve skleníku, začíná letní výzva všech chalupářů. Staré domy, které jsou v zimě útulné a voňavé, se v parnu mění v dusné pece. A protože klimatizaci většina chalup prostě nemá, přichází na řadu otázka: Jak přežít tropy, nezbláznit se a nezničit si dům ani nervy? Odpověď je jednodušší, než se zdá. Zapomeňte na technologie. Vraťte se k tomu, co fungovalo dávno před vynálezem ventilátoru. Silné zdi, chytré stínění, vlhký vzduch a trocha selského rozumu dokážou udělat s vnitřní teplotou zázraky.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×