Vysoké teploty vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a konzumace takových potravin může vést až k vážným zdravotním problémům. Podle Potravinářské komory ČR je klíčové, aby lidé při nakupování dbali správného výběru potravin. „Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu," doporučuje Potravinářská komora ČR. Zároveň je důležité myslet i na samotnou přepravu domů. Potraviny nepatří do rozpáleného auta, kde teploty překračují i 50 stupňů. Měli byste vlastnit autochladničky, termotašky nebo alespoň potraviny izolovat od přímého slunce. Některé druhy zboží, například čerstvé maso, vejce nebo uzeniny se začnou kazit během několika desítek minut při teplotách nad 30 °C. Odborníci upozorňují i na další rizika, která si mnozí lidé neuvědomují. Prudké střídání teplot může třeba způsobit orosení potravin. Typickým příkladem jsou vejce. Při přechodu z chladu do horka se na nich sráží voda, která napomáhá množení bakterií. Podobné nebezpečí je i u pečiva, jako je chléb. V igelitovém obalu se snadno zapaří. „Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií,“ Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Zvýšenou opatrnost věnujte i grilování. Špatně tepelně upravené maso nebo křížení syrových a hotových potravin vede často k problémům. Stejně tak nesprávné mytí nástrojů.