Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Grilovací dilema vyřešeno: Uhlí, plyn, nebo elektřina? Poradíme, co vám sedne nejvíc

Vůně grilovaného masa, spousta zábavy a příjemných rozhovorů a dlouhé letní večery. K tomu jsou ale potřeba správné pomůcky. Jak vybrat gril, který nezklame, bude vám vyhovovat a zvládne i nečekané návštěvy? Poradíme vám, na co se zaměřit, ať už grilujete poprvé, nebo chcete konečně vyměnit staré zařízení za nové.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 15. 05. 2025

Léto je za rohem a s ním i čas, kdy se zahrady a terasy proměňují v domácí kuchyně pod širým nebem. Výběr grilu ale není jen o tom, jestli chcete steaky, nebo zeleninu. Záleží i na tom, kde budete grilovat, kolik lidí obvykle hostíte, jestli jste fajnšmekr, nebo milovník rychlé přípravy bez zbytečné práce. Měli byste zhodnotit, zda budete gril často převážet, vadí vám manipulace s popelem a horkým uhlím, bojíte se plynu apod. Při výběru myslete i na materiál a kvalitu zpracování. Litinové rošty vydrží déle než plechové, nerezové tělo lépe odolá počasí. Promyslete si, jaký model nejlépe odpovídá vašemu stylu, ať už hledáte jednoduché řešení na balkon, nebo sníte o zahradní kuchyni snů.

Info ikona
Jak vybrat gril
Mohlo by se vám líbit

Jak vyčistit gril na zahradě? Ať maso nevoní po loňských klobásách

Grilovací sezona klepe na dveře a váš gril po zimě vypadá, jako by zažil menší apokalypsu? Nestresujte se. Ukážeme vám, jak dát gril do pucu, abyste se za něj nemuseli před sousedy stydět – a hlavně aby vám maso chutnalo tak, jak má.
marianne.cz

Grily na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí patří k těm nejtradičnějším – a není divu. Maso z něj má výraznou chuť, voní kouřem a celkově nabízí zážitek z „pravého“ grilování. Hodí se spíš pro ty, kdo si chtějí s přípravou vyhrát, mají čas na pomalejší rozpalování a grilování je po ně zážitek a nejen způsob, jak rychle ostatní nakrmit. Oproti jiným vyniká i často výhodnější cenou. Je vhodný pouze pro používání venku. Musíte také hlídat bezpečnost a po grilování nezapomenout vždy vše pečlivě uhasit. Pro opravdové nadšence tu máme ještě keramický gril na dřevěné uhlí. Pokud vás grilování opravdu baví a jste ochotni investovat více peněz, tento typ bude láskou na první pohled. Skvěle drží teplotu, umožňuje pomalé pečení, uzení i klasické grilování. Je to multifunkční venkovní pec v krásném obalu.

Galerie: Grily na dřevěné uhlí

Plynový gril

Rychlost, jednoduchost a pohodlí. Plynový gril je ideální volbou pro ty, kteří chtějí grilovat často a bez zbytečného čekání. Stačí otočit knoflíkem a za pár minut můžete začít. Teplota se snadno reguluje, údržba je poměrně jednoduchá a hodí se i pro větší akce s více hladovými hosty. Vybírejte zařízení, které má alespoň dva hořáky a je z dobrých materiálů, jako je nerez či litina. Tento typ je vhodný i pro méně zkušené. Využijete ho na zahradě, balkóně i terase, protože nevychází žádný štiplavý kouř. Vyniká také velmi snadnou údržbou. Na druhou stranu je dražší než klasický gril na uhlí a nenabídne intenzivní chuť kouřového aroma. Dá se ale využít speciální aroma systém s miskami, kam nalijete například víno či pivo nebo dáte koření. Také plynová bomba je o něco dražší.

Galerie: Plynové grily

Elektrický gril

Nemáte zahradu nebo nechcete řešit uhlí a plyn? Elektrický gril je praktické řešení třeba na balkon v bytě. Nepotřebujete žádné palivo. Jednoduše zapojíte do zásuvky a můžete grilovat. Chuťové je to ale trochu jiný zážitek než u uhlí nebo plynu. Potřebujete také elektrickou zásuvku. Výhodou je rychle rozehřátí, jednoduché použití a snadné čištění. Příprava pokrmů není náročná a nevyžaduje příliš zkušeností. Při výběru záleží hodně na výkonu. Pro častější grilování a větší počet hostů vybírejte přístroj s výkonem minimálně 10kW. Na kontaktním grilu postačí 2KW.

Galerie: Elektrické grily

Přenosné a stolní grily

Tento typ grilů je ideální na výlety a malé prostory. Chcete si ugrilovat na pikniku, u vody nebo třeba na chatě bez zahrady? Přenosné grily jsou skladné, lehké a často i cenově dostupné ovšem méně stabilní a s malou grilovací plochou. Na pár kousků masa či zeleniny se hodí ideálně, ale na větší grilovačku už budou krátké.

Galerie: Přenosné grily
Mohlo by se vám líbit

Naučte se správně grilovat. Profesionálové radí, jak na to

Zatímco dříve byla příprava jídla nad otevřeným ohněm základem každé domácnosti, dnes se grilování stalo zábavou. Jen ji občas provází série pokusů a omylů. Proto jsme oslovili nejpovolanější z povolaných, aby nám prozradili své fígle.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×