Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jak vyčistit gril na zahradě? Ať maso nevoní po loňských klobásách

Grilovací sezona klepe na dveře a váš gril po zimě vypadá, jako by zažil menší apokalypsu? Nestresujte se. Ukážeme vám, jak dát gril do pucu, abyste se za něj nemuseli před sousedy stydět – a hlavně aby vám maso chutnalo tak, jak má.

Nikola Zatloukalová | 29. 04. 2025

Gril je jako kuchyně. Jestli ho necháte půl roku napospas mastnotě, popelu a zbytkům jídla, moc radosti si na jaře neužijete. A věřte, že spálené kousky starého masa nejsou „aroma grilu“, ale spíš důvod, proč vám druhý den nebude dobře. Takže než popadnete první klobásy a steaky, čeká vás malá grilovací předpříprava.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.
marianne.cz

Jak vyčistit gril krok za krokem

Sundejte rošt a všechny vyjímatelné části. Kartáčem (ideálně mosazným nebo nerezovým) oškrábejte staré zbytky jídla a uhlíky. Jestli nemáte kartáč, klidně vezměte kus alobalu, zmuchlejte ho do koule a použijte místo drátěnky. Funguje to překvapivě dobře. Pracujte venku a radši si vezměte rukavice. Starý tuk je zrádný a nehezky páchne.  Rošt namočte do horké vody se saponátem. Pokud je zaschlý, přidejte jedlou sodu. Funguje jako přírodní odmašťovač. Po pár minutách pořádně vydrhněte houbičkou nebo starým kartáčem na nádobí. U hodně špinavých roštů pomáhá i ocet. Smíchejte ho s vodou v poměru 1:1, nastříkejte a nechte působit.

Uvnitř grilu se přes zimu hromadí popel a mastnota. Vymeťte zbytky uhlíků, vyndejte misky na tuk a všechny dobře omyjte. Pokud máte plynový gril, zkontrolujte trysky a hořáky. Nesmí být ucpané. Nikdy nečistěte plynový gril chemickými prostředky, které by mohly zanechat zbytky! Stačí voda, jemný saponát a trochu trpělivosti. Nakonec přejeďte všechny kovové části suchým hadrem, aby na grilu nezůstala voda a nespustila rez. Pokud chcete být extra poctiví, můžete gril přetřít olejem – hlavně rošt, aby se maso nepřichytávalo. Co na grilu radši nikdy nepoužívat? Silné chemikálie a spreje na trouby můžou zanechat jedovaté zbytky. Drsné ocelové kartáče snadno poškodí povrch grilu. Příliš abrazivní houbičky, obzvlášť u nerezových a litinových grilů.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Jak vyčistit připálený plech z trouby? Pomůže vám soda, citron i starý dobrý popel

Jak vyčistit připálený plech z trouby? Pomůže vám soda, citron i starý dobrý popel

Poradna
Největší nebezpečí našich domácností: Mikroby číhají v kuchyni, koupelně, ale i v posteli

Největší nebezpečí našich domácností: Mikroby číhají v kuchyni, koupelně, ale i v posteli

Poradna
Zapomeňte na drahé čističe: Krém na holení hravě vyčistí těchto 6 věcí

Zapomeňte na drahé čističe: Krém na holení hravě vyčistí těchto 6 věcí

Poradna
Takhle zářící okna jste ještě neměli. Stačí vám k tomu dvě věci, které má každý doma

Takhle zářící okna jste ještě neměli. Stačí vám k tomu dvě věci, které má každý doma

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit