Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Naučte se správně grilovat. Profesionálové radí, jak na to

Info ikona
Gril

Zatímco dříve byla příprava jídla nad otevřeným ohněm základem každé domácnosti, dnes se grilování stalo zábavou. Jen ji občas provází série pokusů a omylů. Proto jsme oslovili nejpovolanější z povolaných, aby nám prozradili své fígle.

Eva Kadavá | 30. 08. 2021

Oheň v nás probouzí základní instinkty. I ti, kteří běžně obcházejí sporák v kuchyni velkým obloukem a tvrdí, že neumějí vařit, při pohledu na gril či otevřené ohniště zjihnou a záhy je uvidíte s obracečkou v ruce. 

Grilování však není jenom pouhým způsobem přípravy jídla. Přináší příležitost potkat se s přáteli a rodinou, což je po měsících odloučení nejdůležitější ingredience jakéhokoli setkání. K družnému hovoru a popíjení dobrých drinků pak můžete využít jakoukoli volnou chvilku během pečení steaků, žebírek nebo žampionů portobello. 

Stačí málo

Zásadní výhodou grilování je, že k němu vlastně nepotřebujete nic moc převratného. Alfou a omegou všeho je kvalitní surovina –  ať už je to hovězí steak, vepřová kotleta nebo čerstvě utržená cuketa. Na ničem z toho se rozhodně nevyplatí šetřit. Pak už jen stačí několik málo položek:  pár přísad, gril a dřevo. Pro další zaručené tipy jsme oslovili profesionály, kteří se pohybují v kuchyni a u grilu den co den.    

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Zdravé letní grilování? Žádný problém!

Léto a grilování k sobě jednoduše patří. Dokonce se ho nemusíte obávat ani v případě, že se snažíte stravovat zdravě nebo hubnete. Stačí, když budete následovat pět základních rad.
marianne.cz

Darina Sieglová

redaktorka časopisu Apetit

U grilování je to hlavně o kvalitě a respektu. Doporučuji proto pořídit si kvalitní kleště ke grilu. Tak akorát dlouhé, žáruvzdorné, šetrné k surovinám, a hlavně takové, které neodejdou za jednu sezonu. Osobně nedám dopustit na kleště od LotusGrillu, které používám i doma v kuchyni. A pak je tu respekt k ohni i surovinám, které na něm chcete připravit. Stupeň tepla či žhavosti uhlí volte podle druhu potraviny. A hlavně nespěchejte!

František Kšána

Naše maso

Vybírejte si kousky mramorované tukem. Důvod je jasný, díky tuku je maso šťavnatější a má výraznější chuť. Na gril je nejvhodnější takové, které prošlo suchým nebo mokrým zráním. Je křehčí, chuťově výraznější a zároveň delikátní. V řeznictvích se můžete setkat i s výrazem „staření“, což je jiný název pro suché zrání masa. Vepřové maso se pak nechává viset na kosti, ale výrazně kratší dobu. Nejde o klasické suché nebo mokré zrání jako u hovězího.

Mohlo by se vám líbit

Bez těchto věcí se zkrátka neobejde žádný dokonalý piknik

Přichází měsíce, kdy raději než uvnitř, trávíme většinu času pod širým nebem. Připravte si dokonalé jídlo v přírodě a připravte pro své blízké nezapomenutelný zážitek.
marianne.cz

Michal Húsek

Asten Hotels – Savoy

Za mě je sázkou na jistotu hovězí pupek. Sáhnu po něm vždy, když doma grilujeme. Dá se připravit jednoduše se solí a pepřem, nebo různě naložit, nejlépe až po upečení, třeba v asijském stylu. Stejně tak u nás nesmí chybět sezonní zelenina a sýr. I klasický hermelín se dá udělat skvěle, jen to chce trošku námahy. Určitě nejdůležitější je však čerstvost surovin a sezonnost, ohlídat si, aby byla surovina v co nejlepší možné kondici. Po ruce vždy musím mít sůl a pepř, dobrou sklenku vína, a hlavně skvělou náladu.

Štěpán Návrat 

Café Buddha, Benjamin, PRU58

Asi nejsnazší začátek je rozpálení ohně suchým dřívím. Vyhněte se podpalovačům, mají silné a nevábné aroma. Stejně tak doporučuji nespoléhat se na uhlí, to ví každý smokers bbq master nejen v Americe. Když griluji doma, vždy si rozdělím gril na dvě zóny: horkou – 250 °C a teplou – 120 °C. Poznáte to tak, že u jedné neudržíte ruku a u druhé ano, i když chvilku. Důležité je také očištění grilovací mřížky a potření kusem špeku. Pak se vám na něj nic nelepí. Začátečnickou chybou bývá i málo tučné maso, které se trhá a rozpadá – třeba kuřecí prsa. Kromě masa si dejte na gril cokoli: sýr, zeleninu, tofu či tempeh. Důležitým pilířem jsou omáčky. Maso máme většinou všichni stejné, ale omáčka umí každému učarovat.

Mohlo by se vám líbit

Konec plýtvání jídlem! Jednoduché kroky, díky kterým zachráníte jídlo

Dostatek jídla vnímáme v našich končinách jako standard, a tak často skončí v koši nejen ztvrdlý chléb, ale také nesnědené porce od oběda nebo prošlé potraviny. Pokud se ale naučíme s jídlem neplýtvat, poděkuje nám nejen týdenní rozpočet, ale také planeta Země.
marianne.cz

Vyhrajte léto na grilu s kvalitními potravinami!

Zúčastněte se spotřebitelské soutěže s kvalitními potravinami, a pokud budete mít štěstí, čeká na vás některý z 9 zahradních plynových grilů a dalších 990 cen. Stačí si jen pochutnávat na potravinách označených značkou kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). K účasti v soutěži je třeba koupit pouhé 3 výrobky. Více na webu www.akademiekvality.cz.