Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Ve skladování vajíček děláme chyby: Jak je správně skladovat v lednici i mimo ní

Vajíčka mají ve většině českých kuchyní důležitou roli, přesto v jejich skladování děláme chyby. Pojďte se podívat, o co jde a jak lze vejce skladovat mimo lednici.

Jana Bitalová | 29. 03. 2024

V lednicích bývá na vajíčka určené místo, kde jsou praktické „důlky“, obvykle se však nachází v jejich dveřích, což není zrovna ideální prostor pro skladování vajec. Jakmile totiž lednici otevřete, právě tady se nejvíce mění teplota, a to vajíčkům škodí. Raději je uložte do přihrádek uvnitř lednice, kde vydrží cca měsíc.

Tip: Ať už vajíčka skladujete jakkoliv, vždy je nejprve po jednom rozdělávejte do hrnku a kontrolujte, zda jsou v pořádku, než je přidáte třeba do těsta.

Vajíčka do lednice nemusí

Mimo chlad vajíčka vydrží zhruba týden až dva, záleží na teplotě. Tím pádem je můžete mít v ošatce přímo v kuchyni, jen na místě, kde na ně nebude svítit slunce a nebudou u zdroje tepla, případně ve spíži. Musíte je ovšem naskládat tak, aby ležela na boku nebo špičkou dolů, protože jinak bude vzduchová bublina uvnitř vejce tlačit na jeho obsah, a tím mu škodit.

Naši předci vsázeli na pšenici a vápno

Zajímavým způsobem k uchovávání vajíček, jaký používaly naše babičky, je krabice s pšenicí, kde vydrží několik měsíců. Stačí na dno vysypat vrstvu pšenice, narovnat do ní na bok položená vajíčka tak, aby se nedotýkala dna ani sebe vzájemně, a zasypat opět pšenicí. Bude se z ní uvolňovat ethylen, který působí jako konzervant. 

Dále naši předci používali vápno. Z páleného vápna a vody připravili směs, která konzistencí připomínala kaši. Do výšky několika centimetrů jí vyplnili dno sklenice a pak přidávali vejce, která musela být poskládaná špičkami dolů. Nakonec celý obsah zalili vodou tak, aby byla všechna vajíčka potopená, a uzavřeli víčkem. Vápno se postupně rozpouštělo a konzervovalo vajíčka, a to až osm měsíců.

Mohlo by se vám líbit

Velikonoční nádivka s jarními bylinkami. Chystaly ji už naše babičky

Velikonoční nádivka se připravovala v podvečer Bílé soboty a druhý den, kdy končil půst, tedy na Velikonoční neděli, ji lidé jedli. Dodnes je jedním ze symbolických pokrmů Velikonoc i jara. Zkuste ji připravit podle našeho receptu.
marianne.cz

Vyhněte se omývání vodou

Hlavně u domácích vajíček se běžně stává, že jsou špinavá. Otřete je suchým hadříkem, ale nemyjte je. Skořápky mají ochrannou vrstvu, kterou byste omytím narušili a do vajíčka by se skrze póry mohly dostat bakterie a vzduch, čímž se snižuje jejich trvanlivost.

Mohlo by se vám líbit

Máslo podle našich babiček: Jak na něj, aby bylo lepší než kupované?

V současné době už si jen málokdo připravuje domácí máslo. Když ho ale jednou zkusíte, zjistíte, že to není tak složité, navíc jeho chuti se kupované nevyrovná.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit