Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Tvrdý chleba znovu čerstvý a křupavý? Tenhle skvělý trik s vodou a troubou znaly už naše babičky

Nestihli jste sníst včas svůj chleba a ztvrdnul vám? Počkejte ještě chvíli s vyhazováním do koše a vyzkoušejte skvělý trik, který používaly už naše babičky. Během pár minut mu můžete vrátit měkkost, chuť i vůni čerstvě upečeného bochníku. Stačí vám přitom jen voda a trouba. Výsledek je překvapující.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 5. 08. 2025

Chléb má doma prakticky každý. Dáváme si ho se vším možným i jako přílohu k hlavním jídlům. Někdo si ho koupí v obchodě a jiný poctivě peče doma. Ať tak nebo tak platí, že dnes není chléb vůbec levný a zvlášť ve chvíli, kdy si ještě připlácíte za kvalitu. Bohužel jeho životnost není ani zdaleka tak dlouhá, jak bychom někdy potřebovali a může se stát, že z čerstvého, křupavého a voňavého bochníčku se stane unavený, zatvrdlý pecen, na který vás přešla chuť. Lze ho ale zachránit a výsledek chutná skoro tak jako čerstvý. Trik je to geniálně jednoduchý, ale funkční.

Nepoužívejte mikrovlnku. Chleba by změkl jen krátce a pak ztvrdl ještě víc.

Info ikona
Udělejte z tvrdého chleba zase měkký
Mohlo by se vám líbit

Mouchy zmizí lusknutím prstu! Tuhle vychytávku znaly už naše babičky. Stačí dát do oken jeden kousek ovoce

Jací nezvaní návštěvníci vás v létě nejvíce obtěžují? První místo určitě drží mouchy. Stačí otevřené okno, zralé ovoce na stole nebo zbytky jídla v talíři a hned se slétají ve velkém. Jejich přítomnost je nejen nepříjemná, ale může být i hygienickým rizikem. To, na co sedla moucha, prostě jíst nechcete. Naštěstí existuje několik účinných způsobů, jak mouchy z domova vyhnat bez použití agresivní chemie.
marianne.cz

Stačí voda a pár minut v troubě

Vezměte tvrdý bochník nebo krajíc chleba a rychle ho opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Pokud se toho bojíte, můžete i pokapat jen pomocí rukou tak, aby byl na povrchu trochu navlhčený. Pozor na to, aby nebyl rozmočený. Následně vložte pečivo do trouby předehřáté na 150 až 180 °C. Uvnitř ho nechte cca 8 minut. Záleží na jeho velikosti a míře vysušení. Díky působení páry a tepla chléb krásně změkne a vy se můžete zase těšit na křupavou kůrku. Kdyby byl chléb opravdu hodně tvrdý, zabalte ho na pár minu do vlhké utěrky a pak opět dejte opéct do trouby.

Info ikona
Tento trik se hodí nejen na klasický chléb, ale i na bagety, housky nebo jiné druhy pečiva.

Tento trik se hodí nejen na klasický chléb, ale i na bagety, housky nebo jiné druhy pečiva.

I tvrdý chléb můžete zpracovat

I když se vám nechce znovu jíst rozpečený zatvrdlý chléb, stále není nutné jej vyhazovat. Vezměte si příklad z našich předků, kde se vyhazovalo málokdy. Můžete upéct klasické topinky, obalit ho ve vajíčku, vytvořit krutóny či chlebové placičky. Z tvrdého chleba také můžete udělat chutnou strouhanku. Není nutné používat jen rohlíky. Ať už se rozhodnete vyzkoušet náš trik nebo tvrdý chléb zužitkovat jiným způsobem, důležité je, že zbytečně neplýtváte.

Mohlo by se vám líbit

Čínská rostlina přátelství Pilea: Přitáhne do vašeho domova štěstí, zdraví a peníze. Navíc čistí vzduch a je krásná

Hledáte pokojovku, která vypadá skvěle na poličce, nevyžaduje složité pěstování a zároveň vám podle feng-šuej přitáhne pozitivní energii? Představujeme vám pileu, rostlinu přátelství, která si svou oblibu získává po celém světě nejen díky svému vzhledu, ale i symbolice. A jako bonus je bezpečná pro děti i zvířata.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×