Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Byt po babičce se díky zásahu šikovné designérky proměnil v moderní domov s retro prvky

Majitelé se báli přetáhnout finanční plát, a tak musela designérka najít pár nových řešení. Například od návrhu knihovny na míru z kovu a překližky se nakonec přiklonila k levnější variantě z nábytkového řetězce. Nakonec dům rozzářily veselé barvy.

Terezie Benoni | 17. 08. 2023

Boris a Šárka se radují ze synka Alberta, který se narodil teprve před třemi měsíci. Tady stráví svoje první roky života, pak se rodiče plánují přesunout do většího. Pokud Boris pracuje u stolu v ložnici, může se klidně od zbytku bytu oddělit nenápadnými posuvnými panely z překližky s pojezdem ve stropě, které jsou z obou stran vestavby. Akusticky sice místnost příliš neodcloní, ale v otevřeném prostoru vykouzlí někdy tolik vítané soukromí. „Přáli jsme si mít v ložnici hodně úložného prostoru, proto je naše postel zapuštěna do vestavěné skříně s nikou, kterou designérka obohatila poličkami. Knížky tak máme jako nadšení čtenáři hezky po ruce,“ říká Šárka. K terrazzo dlažbě, která se příležitostně opakuje i na stěnách, vybrala designérka Martina Šandová do koupelny obklad od Rako a ozvláštnila ho světle růžovou spárou. Minimalistického nádechu dosáhla jednoduchou sprchovou zástěnou bez rámu. Zděná vestavba s opláštěním z překližky je v centru prostoru. Při pohledu z ložnice ji z jedné strany lemuje kuchyň, z druhé předsíň. Vstup na toaletu i do koupelny a dveře velkých úložných skříní jsou v minimalistickém designu stěn jen sotva rozeznatelné. Umyvadlovou skříňku vyrobil truhlář na míru. Aby se prostor bytu hezky barevně propojil, designérka na ni záměrně použila zelený odstín z kuchyňské linky. Jednotícím prvkem je také dlažba se vzorem terrazzo. „Když se podíváte pozorněji, vidíte, že se v ní objevují světle růžové a zelené střípky. Právě z nich celá barevnost bytu vychází,“ říká.

Galerie: Rekonstrukce bytu po babičce
Mohlo by se vám líbit

Osvěžující proměna: V mlýně postaveném v 18. století je v podkroví stylová pracovna

Stavení na samotě u lesa bylo pro Veroniku domovem po dva covidové roky. Když se s manželem rozhodli chovat koně, pořídit si větší usedlost a mlýn prodat, požádali designérku Denisu Bartošovou o home staging.
marianne.cz

Moderní retro

Jídelnímu koutu dodaly retro nádech skořepinové židle Vertex z 60. let. Předtím ale bylo třeba tohle rodinné dědictví repasovat a natřít vhodnou barvou. „O to se postarala má sestra, která vystudovala uměleckou školu,“ říká Šárka. Boris se Šárkou nechtěli nikterak přetáhnout finanční plán, a tak musela designérka najít pár nových řešení. Například od návrhu knihovny na míru z kovu a překližky se nakonec přiklonila k levnější variantě z Ikea. S růžovou pohovkou z Lino Design jsou majitelé maximálně spokojení. Důležité pro ně je, že je rozkládací. „Rozhodně netrpím předsudky, že růžová je ženská barva. Sám si klidně obleču růžovou košili. Pohovka i výmalba v ložnici se mi líbí, se zelenou zajímavě kontrastuje,“ říká Boris. Svítidlo nad kuchyňským stolem je úlovek z obchodu Made.com. Z pod jeho svatozáře se nabízí hezký průhled do ložnice s pracovním koutem. Na kuchyňskou linku v barvě tmavého jehličí po celý den dopadá příjemné světlo z okna a miniaturního balkonu, který láká k posezení u kávy. Na něj ale chodí jen Boris, Šárka se prý malé „placce ve vzduchu“ kvůli strachu z výšek vyhýbá.

 

TEXT A FOTO: ZUZANA VESELÁ

Mohlo by se vám líbit

Proměna zchátralé půdy v romantické podkroví

Pavel se svým partnerem Robertem už sedm let opravuje prvorepublikovou vilku ve Staré Huti u Dobříše. Loni přišlo na řadu podkroví, které za pouhých sedm týdnů proměnili v romantickou ložnici s pracovním koutem. A nechybí ani postel pro jejich milované ohaře!
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce

Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami