Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Babiččino kokosové cukroví: Velmi snadná příprava zážitku pro oči i pro chuťové pohárky

Kokosové cukroví patří mezi modernější pochoutky. U nás se začalo objevovat až v druhé polovině 20. století díky větší dostupnosti kokosu. Velmi brzy se však zařadilo k oblíbeným druhům. Dnešní tip je na velmi jednoduchou a rychlou přípravu skvělého „babiččina kokosového cukroví“.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 9. 12. 2025

Kokosová palma, která plodí největší semínko světa, je známá velkou a všestrannou využitelností všech svých částí. Slupky plodů lze použít jako materiál k výrobě řady produktů, od kokosového vlákna přes knoflíky a nádobí až po dřevěné uhlí, ale nazmar nepřijdou ani listy, květy a kořeny, olej ze zralého jádra hojně využívá kosmetika. Nejdůležitější je ale kulinářský význam. Voda z nezralého kokosu je nízkokalorická, přirozeně osvěžující tekutina, bohatá na minerály a považovaná za „přírodní sportovní nápoj“, kokosové mléko je vhodné pro alergiky. Zralé jádro poskytuje olej na smažení, vaření a výrobu margarínů. Kokos je využitelný od náplní do čokolád, přes kari a další slané pokrmy, po samostatné pochoutky, jako třeba kokosové lupínky. Kokosová mouka je jedním z produktů využívaných mj. v boji proti podvýživě. A čerstvé nebo sušené jádro je samozřejmě také důležitou součástí spousty sladkého pečiva.Včetně vánočního cukroví, které se u nás už zařadilo k tradičním druhům. Příkladem je i úžasné „babiččino kokosové cukroví“ podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Snadné, rychlé a neskutečně dobré: Vánoční perníčky s rumovou polevou podle Josefa Maršálka

Perníčky s rumovou polevou či „ruměnky“ si mnozí pamatujeme z dětství. Malé lahodné bochánky, které se doslova rozplývaly na jazyku. Vánoční perníčky podle Josefa Maršálka vám je možná připomenou a rozhodně vás nadchnou jak chutí, tak snadnou přípravou.
marianne.cz

Příběh kokosu: Sám si doplaval, kam potřeboval

Nejstarší známé fosilie kokosového ořechu, pocházející z období eocénu (přibližně před 37–55 miliony let), byly nalezeny v Austrálii a Indii. V jižní Asii a na ostrovech východní Indie se kokosové palmy cíleně pěstují již více než 3000 let. Kokos se rozšířil i díky schopnosti těchto ořechů dlouho plavat po moři. Dnes se kokosová palma vyskytuje ve všech zemích podél tropického pobřeží. Dozrává v sedmi letech a plodí sedmdesát nebo osmdesát let. Její plody jsou základní potravinou na mnoha tichomořských ostrovech. Ve spoustě oblastí, kde kokosové palmy rostou, dodnes platí staré přísloví: „Kdo zasadí kokosovou palmu, zasadí tím i lodě a oblečení, jídlo a pití, dům pro sebe a dědictví pro své děti.“ Název kokos je ovšem novější. Pochází ze 16. století, a to z portugalského a španělského slova „coco“ které znamená hlava, lebka či grimasa, ale také strašák či výraz, kterým portugalský folklór nazýval čarodějnice. Pojmenování evidentně vychází ze tří prohlubní ve skořápce kokosového ořechu, které připomínají rysy obličeje. Do Evropy se kokos dostal poprvé díky mořeplavci Vascu de Gamovi, který ho dovezl z Indie.

Mohlo by se vám líbit

Sváteční stálice, kterou milujeme v mnoha podobách: Vyrobte si vlastní vaječný koňak

Vaječný koňak patří mezi tradiční vánoční nápoje, ale hodí se samozřejmě i k jiným příležitostem. Jeho domácí příprava je celkem snadná a receptů mnoho. Pokud se u vás „zaručený návod na vaječňák“ nedědí z generace na generaci, můžete se pustit do výroby podle našeho dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na  babiččino kokosové cukroví

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 200 g kokosu
  • 150 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Dále:

  • rybízová marmeláda
  • čokoládová poleva

Jak na to:

Z másla, vejce, cukru, mouky a kokosu vypracujeme těsto, které dáme odležet (nejlépe přes noc) do chladničky. Včas předehřejeme troubu na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z odpočinutého těsta strojkem vytváříme tyčinky, které ukládáme na plech. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a tyčinky upečeme. Necháme vychladnout. Připravíme čokoládovou polevu a marmeládu na slepování hotového cukroví. Tyčinky slepíme marmeládou. Konce tyčinek namáčíme v čokoládě.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×