Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Domácí marmeláda z červeného rybízu je zdravý poklad na zimu

Plody rybízu jsou cenným zdrojem vitaminů a antioxidantů, navíc mají široké využití v kuchyni. Jedním z tradičních způsobů zpracování je marmeláda z červeného rybízu, například podle našeho receptu. V zimě jako když ji najdete, a to nejen při mazání lineckého cukroví!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 29. 07. 2025

Rybíz je zdravé ovoce i oblíbená kuchyňská surovina, ať už zasyrova nebo pro přípravu koláčů, džemů, marmelád, kompotů, sirupů. Můžete z něj vyrobit také mraženou pochoutku nebo třeba víno. Čerstvé plody se dají skladovat zmrazené, je možné je i sušit. Rybíz je zároveň léčivá rostlina s mnoha bonusy pro zdraví, přičemž lidové léčitelství vlastně používá všechny části rostliny. Například listy červeného rybízu pomáhají při léčbě střevních potíží, jsou součástí urologických čajů, čajů k podpoře trávení ad. Šťáva z rybízu mírní horečku, doporučuje se při nachlazení, virových onemocněních i na podporu obranyschopnosti organismu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Vzorované palačinky jako kouzelný zmrzlinový balíček s ovocem a šlehačkou

Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.
marianne.cz

Kdy se objevil u nás?

Rybíz je původem ze severní Evropy a Asie. V západní Evropě se začal (především černý rybíz) objevovat ve 14. století, a to jako léčivá rostlina. Nejstarší dochované vyobrazení rybízu ovšem pochází již z roku 1184 z mohučského herbáře. Kořeny a listy sloužily k přípravě prostředků zmírňující problémy pohybové soustavy, snížení krevního tlaku. Z rybízu se dělaly také obklady na rány nebo na problémy po bodnutí hmyzem, používal se například i jako lék proti kurdějím. Postupně se dostal i do našich končin, trochu známějším se stal v 16.-17. století. Ve velkém, a to především už jako ovoce, se u nás začal pěstovat od roku 1950, kdy stále rostla poptávka po rybízových potravinářských produktech.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tvarohový pohár, který se rozplývá na jazyku? Nepečený Míša do skleničky!

Nanuk Míša patří už přes šedesát let k našim nejoblíbenějším mraženým pochoutkám. Jeho chuť a popularita byla také inspirací ke vzniku skvělého domácího dezertu „Míša řezy“. Jejich rychlejší, nepečenou variantu prozrazuje dnešní recept.
marianne.cz

Recpet na rybízovou marmeládu

Seznam potřebných surovin

  • červený rybíz

Na 1 l rybízové šťávy:

  • 1 kg cukru krystal (stačí i 900 g)

Jak na to:

Celý červený rybíz i se stopkami omyjeme, dáme do hrnce a vaříme 25 minut. Pak rybíz přepasírujeme přes plátno nebo husté síto. Šťávu odměříme. Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru a vaříme na mírném ohni asi 35 minut. Hotovou marmeládu rozlijeme do čistých a suchých sklenic. Velmi dobře jim otřeme hrdla a sklenice pevně uzavřeme čistými víčky. Zavíčkované sklenice na 5 minut otočíme dnem vzhůru, poté je otočíme zpět a necháme vychladnout.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×