Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Chaty a chalupy

Dokonalá proměna aneb nový kabát pro stodolu

Info ikona
České chaty snů

Vrcholky Beskyd jsou k útěkům do přírody jako stvořené! Roubenka se stodolou na jednom z nich takto slouží každý víkend. Bez rekonstrukce už ale nemohla dál fungovat...

Jana Kantorová | 10. 06. 2023

Připravila: REDAKCE a ING. ARCH. MARTIN ŠTROUF 

Majitelé si přáli, aby renovace původního objektu byla maximálně citlivá. Zároveň chtěli vytvořit prostor, kde budou moci své návštěvy pohostit, ale i nechat přenocovat. „Po delším uvažování jsme se rozhodli soustředit na stodolu a upravit ji tak, aby byla pro avizované účely opravdu použitelná. Rozsáhlou rekonstrukci si zaslouží i sama roubenka, ale tu jsme se rozhodli odsunout na pozdější čas,“ vysvětluje Ing. Arch. Martin Štrouf, člen realizačního týmu. Stodolu tvořila šestice zděných pilířů a dřevěné stěny, střecha byla ukončena asfaltovými pásy. Návrh proměny spočíval v zachování výměry původního stavení a úpravě střešní krytiny. Jak se povedlo proměnit stávající objekt v rekreační místo snů?  

Mohlo by se vám líbit
Galerie: Proměna stodoly snů
Mohlo by se vám líbit

Relax podle představ 

Stodolu, která je nyní obytná, stále drží a nese šest zděných pilířů. Doplnila je fasáda z dřevěných latí namořených do šedé barvy. Za laťováním jsou skryté okenní otvory umožňující plynulé propojení s okolní přírodou. Západní část je otevíratelná a zpřístupňuje nově vybudovanou terasu. „Střešní krytinu nakonec tvoří imitace šindele v plechovém provedení. Doplňuje tím lokální tradici v používání materiálů, která je patrná na zbytku objektu. Co se týče dlažby, v interiéru jsme použili cihelnou kladenou do stromečku a palubkové obklady v přírodním provedení,“ vypočítává architekt zásadní úpravy. V přízemí stodoly vznikl krásně volný společenský prostor s kuchyní a koupelnou. Nahoře v podkroví se pohodlně vyspí až osm lidí. Způsob, jakým lze nyní obytnou stodolu využívat, je velmi moderní, s promyšlenými detaily. Novým vzhledem zapadá zrekonstruovaná stodola hezky do okolní krajiny a majitelům i jejich hostům konečně umožní trávit volné chvíle tak, jak si představují. 

Mohlo by se vám líbit

Co se změnilo?  

  • Moderní a funkční. Přesně, jak chtěli domácí. Rekonstrukce stodoly přinesla krásné obytné i spací prostory. A také výhledy! 
  • Stodola původně sloužila hlavně jako úložiště věcí, ale pro její velikost z ní chtěli majitelé vybudovat něco víc... 
  • Kuchyně je dost velká, aby se v ní pohodlně vařilo a během příprav i konverzovalo. V přízemí nechybí ani koupelna. 
  • Dostatek místa na setkávání u společenských her, u jídla... Prosklenou stěnou se odsud dá i jen tak pozorovat příroda. 
  • Příjemné ubytování lze nabídnout až osmi lidem. Podkroví je určeno ke spaní. 
Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku