Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.

Jana Soukupová | 26. 04. 2025

Rozdíl mezi lívancem a palačinkou není propastný. V obou případech se jedná o placku z litého těsta, smaženou na pánvičce, popřípadě na rozpálené kamenné desce. Palačinka je větší a tenká, lívanec je menší a (vzhledem k přidanému droždí nebo kypřícímu prášku) vyšší. Lívance a palačinky mají předlouhou historii a vyrábějí a konzumují se po celém světě. Základní recepturu si lidé postupně vyšperkovali novými variacemi i všemi myslitelnými polevami, mezi které patří med, javorový sirup, čokoládový sirup, nasekané čerstvé ovoce, sušené ovoce, ořechy a mnoho dalších.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Málokdo si umí představit Velikonoce bez barevných vajíček, této půvabné jedlé dekorace i odměny pro koledníky. Ale co se zbylými nebo vykoledovanými vajíčky po svátcích? Vajíčková pomazánka patří nejen k nejčastějšímu řešení „velikonočních přebytků“ i mezi jednu z nejoblíbenějších po celý rok.
marianne.cz

Prastaré pečivo, které má svůj vlastní svátek

Archeologické důkazy dosvědčují, že pečivo, které dnes známe jako palačinky a lívance, je možná nejstarší a nejrozšířenější typ jídla už od doby kamenné. Ale například ve starověkém Řecku se již připravovaly podobně jako dnes: z jemné pšeničné mouky, za pomoci olivového oleje, medu a mléka, některé druhy navíc se sezamovými semínky a sýrem. Nejčastěji se podávaly se k snídani. V anglické renesanci (16. a počátek 17. století našeho letopočtu) údajně lidé dochucovali a zdobili lívance kořením a sherry. V Anglii také vznikla tradice mezinárodního dne věnovaného palačinkám a lívancům: Pancake Day nebo Pancake Tuesday (také „Shrove Tuesday“). Slaví se před začátkem velikonočního půstu a mimo jiné byl dobrou příležitostí pro lidi, aby vyprázdnili své sklepy od vajec, mléka, másla a tuku, které by v nadcházejícím období dlouhé doby půstu nespotřebovali. V Americe se první oficiální záznamy receptů na „pancake“ nachází v knize American Cookery od Amelie Simmonsové z roku 1796.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Recept na extra rychlé lívance

Seznam potřebných surovin

Těstíčko:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje

Dále:

  • olej na smažení
  • Na dozdobení:
  • marmeláda
  • šlehačka
  • sladký tvaroh

Jak na to:

Všechny suroviny dobře promícháme. Polévkovou lžící děláme do rozpáleného oleje na lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky (dost nabydou). Olej je třeba často dolévat. Lívanečky pomalu smažíme na mírném ohni z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky na talíři ochutíme a dozdobíme buď marmeládou, šlehačkou nebo sladkým tvarohem.

 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Říká se mu bílé zlato. Je výjimečný svým složením a univerzálně použitelný v kuchyni. Řeč je o tvarohu. Snadno z něj připravíte slané i sladké pochoutky. Jednou z takových se i velmi oblíbená buchta, známá také jako fešák či prošívaná deka. Vláčná, nadýchaná a voňavá po kakau.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Po dokonale rychlých tvarohových koblížcích se jen zapráší

Recepty podle Marianne: Po dokonale rychlých tvarohových koblížcích se jen zapráší

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šlehačkové taštičky s jahodami luxusně vypadají a bezvadně chutnají

Recepty podle Marianne: Šlehačkové taštičky s jahodami luxusně vypadají a bezvadně chutnají

Venkov & styl
Recepty podle Marianne: Propadlá pudinková buchta s jahodami nádherně vypadá a skvěle chutná

Recepty podle Marianne: Propadlá pudinková buchta s jahodami nádherně vypadá a skvěle chutná

Dobrý nápad
Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit