Prastaré pečivo, které má svůj vlastní svátek
Archeologické důkazy dosvědčují, že pečivo, které dnes známe jako palačinky a lívance, je možná nejstarší a nejrozšířenější typ jídla už od doby kamenné. Ale například ve starověkém Řecku se již připravovaly podobně jako dnes: z jemné pšeničné mouky, za pomoci olivového oleje, medu a mléka, některé druhy navíc se sezamovými semínky a sýrem. Nejčastěji se podávaly se k snídani. V anglické renesanci (16. a počátek 17. století našeho letopočtu) údajně lidé dochucovali a zdobili lívance kořením a sherry. V Anglii také vznikla tradice mezinárodního dne věnovaného palačinkám a lívancům: Pancake Day nebo Pancake Tuesday (také „Shrove Tuesday“). Slaví se před začátkem velikonočního půstu a mimo jiné byl dobrou příležitostí pro lidi, aby vyprázdnili své sklepy od vajec, mléka, másla a tuku, které by v nadcházejícím období dlouhé doby půstu nespotřebovali. V Americe se první oficiální záznamy receptů na „pancake“ nachází v knize American Cookery od Amelie Simmonsové z roku 1796.