Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Linecké cukroví: Voňavá a křehká vánoční klasika, kterou zvládne i úplný začátečník

Během adventního období se vzduchem line lákavá a nezaměnitelná vůně čerstvě upečeného cukroví. Obzvláště oblíbené je linecké: křehké pečivo, které se v našich vánočních domovech již stalo tradicí. Těsto si dnes už běžně můžeme koupit, ale jeho domácí příprava je opravdu snadná.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 13. 12. 2025

Kořeny tohoto cukroví sahají daleko do minulosti. Je totiž považované za „potomka“ lineckého koláče či „Linzer Torte“. O populárním koláči z hornorakouského města Linec se dokonce mluví jako o nejstarším dortu na světě. Známý je nejméně od roku 1653, a to z ručně psaných kuchařských záznamů, jejichž autorkou je hraběnka Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rozená Paradeiser.  Šlo vlastně o mřížkový koláč s lahodnou mandlovo-máslovou krustou, naplněný rybízovou marmeládou. Časem pekaři vymysleli „sušenkovou verzi“, jejíž těsto se výrazně liší poměrem surovinzákladní poučka praví, že správné linecké těsto rovná se hladká mouka, máslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1. Říká se, že cílem tehdejších pekařských mistrů bylo mít k dispozici déle skladovatelné pečivo „lineckého typu“. Nakonec se stalo sváteční tradicí vidět tyto lahodné a také na pohled okouzlující pochoutky ve výlohách zasněžených ulic.

Mohlo by se vám líbit

Cukroví s puncem štěstí a rodinné soudržnosti: Příprava těchto plněných ořechů není složitá

Plněné ořechy patří mezi druhy cukroví, které o Vánocích v málokteré domácnosti chybí. Za vyzkoušení rozhodně stojí ty podle dnešního receptu: plněné máslovým krémem ze zkaramelizovaného Salka a máčené v čokoládové polevě.
marianne.cz

Pár tipů pro dokonalost

Přidáme několik tipů, jak zajistit, aby vaše linecké cukroví bylo perfektní: Ujistěte se, že máslo na těsto je studené. Studené máslo zajistí „drobivou“ texturu a jemnou chuť. Nepoužívejte příliš mnoho mouky, to by vedlo k tužšímu těstu. Dávejte opravdu jen tolik, kolik je uvedeno v receptu. Před vyválením nechte těsto poctivě odpočinout v lednici. Těsto se bude snáze vykrajovat. Používejte kvalitní vykrajovátka, aby sušenky byly rovnoměrné a krásně tvarované. Tradiční náplní je rybízový džem, ale můžete být kreativní a vybrat si ovoce dle vaší chuti. Oblíbenými alternativami jsou maliny, jahody nebo meruňky. Aby cukroví zůstalo jemné a křehké, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě. Mezi vrstvy vložte např. pečicí papír, aby se neslepily. Linecké těsto je možné připravit až dva dny předem a skladovat v lednici. Hotové cukroví je jedno z těch, které se výborně hodí i ke zmrazení. Dobře zabalené, aby si zachovalo svou chuť, bude po rozmrazení stále jako čerstvé. K případné přípravě bezlepkové verze lineckého cukroví z bezlepkové mouky mějte na paměti, že konzistenci těsta budete možná muset upravit. Dnešní recept na linecké cukroví zveřejnily Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Babiččino kokosové cukroví: Velmi snadná příprava zážitku pro oči i pro chuťové pohárky

Kokosové cukroví patří mezi modernější pochoutky. U nás se začalo objevovat až v druhé polovině 20. století díky větší dostupnosti kokosu. Velmi brzy se však zařadilo k oblíbeným druhům. Dnešní tip je na velmi jednoduchou a rychlou přípravu skvělého „babiččina kokosového cukroví“.
marianne.cz

Recept na linecké cukroví

Seznam potřebných surovin

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho BIO citronu
  • marmeláda (na slepení)

Jak na to:

Plech vyložíme pečicím papírem.Na vál nasypeme mouku, na ni nastrouháme máslo, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto necháme uležet v chladu do druhého dne. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-190 °C dorůžova. Po vychladnutí k sobě slepujeme upečené kousky marmeládou.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×