Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: S tímhle jablečným lineckým koláčem si ostudu neuděláte

Potřebujete narychlo upéct něco, co úžasně voní a velice chutná většině strávníků? Linecký koláč s jablky je poctivá klasika, jejíž příprava je snadná a rychlá.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 31. 07. 2025

U nás v Česku máme v označení „linecký“ trochu zmatek. Říkáme linecký jak koláči (jinak též mřížkový koláč), ale také lineckému cukroví. Není ovšem všechno „linecké“ stejné. Těsto na linecký či mřížkový koláč má úplně jiný poměr ingrediencí než linecká kolečka. Linecký koláč, také „Linzer Torte“, je skutečně původem z rakouského Lince a je v Rakousku registrovaný jako tradiční potravina (Traditionelle Lebensmittel). Do rakouského originálu se navíc dávají mleté mandle, což se u nás příliš neujalo. To, co nazýváme „lineckým cukrovím“, je křehké těsto, které se dělá v přesném poměru, tj. 3:2:1 (mouka, máslo, moučkový cukr). V Rakousku tento typ cukroví nazývají kočičí či linecké oči.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Váhu nepotřebujete. Dnešní skvělý ovocný koláč je "hrníčkový"

Oproti loňsku letošní léto není skoupé na úrodu a nabízí nám v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Ideální čas na pečení sladkých dobrot. Jste na chatě a nemáte po ruce váhu? Nevadí. Dnešní recept na ovocný koláč je hrníčkový.
marianne.cz

Originální recept je uložený v rakouském opatství

Populární koláč z hornorakouského města je dokonce považovaný za nejstarší dort na světě. Známý je nejméně od roku 1653, a to z ručně psaných kuchařských záznamů, které napsala hraběnka Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rozená hraběnka Paradeiser. Dnes je její rukopis uložen v knihovně opatství Admont v Rakousku. Linecký koláč se vyrábí se v několika variantách z těsta potřeného marmeládou a na povrchu zdobeného těstovou mřížkou. Pro přípravu se používají známé suroviny: máslo, vaječný žloutek, moučkový a vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová šťáva pro dochucení. Originální výroba probíhá v míse, podobné dnešním formám na paštiky, koření se přidává pouze v jedné vrstvě, a to formou dobře okořeněné mřížky. Jak bylo již řečeno, součástí přípravy originálu jsou také mandle.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nemáte čas na kynuté těsto? Rychlý koláč s meruňkami je dobrý tip

Nejlepší období na koláč z čerstvých meruněk je právě teď. Hledáte zrovna co možná nejjednodušší a také rychlý recept? Nabízíme tip na šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou nebo strouhanými ořechy.
marianne.cz

Recept na jablečný linecký koláč

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Náplň:

  • 4 velká jablka
  • 60 g cukru
  • citronová šťáva dle chuti
  • + tuk na vymazání formy

Jak na to: 

Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 26-28 cm vymažeme tukem. Máslo nakrájíme na kousky do mouky, přidáme cukr, vejce a sůl a uhněteme těsto, které necháme asi 15 minut v chladu. Umytá jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Poté je nastrouháme nahrubo a ochutíme citronovou šťávou a cukrem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ze 2/3 těsta rozválíme kulatý plát. Průměr by měl být větší, než je průměr formy, aby těsto vyšlo i na okraje. Urovnáme ho do vymazané formy a kraje hezky zarovnáme. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme připravenou jablečnou náplň. Zbylou třetinu těsta rozválíme a nakrájíme na proužky, které poklademe na jablka do mřížky. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×