Léčivé účinky, které oceníte hlavně na podzim
Na venkově se saturejka nepoužívala jen k vaření. Čaj z jejích lístků uklidňuje žaludek, pomáhá při nadýmání a podporuje imunitu. Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkům se hodila při nachlazení nebo kašli. Babičky ji dávaly i do směsí s lipovým květem či mátou a připravovaly z ní domácí bylinkové sirupy. Výhodou saturejky je, že je to nenáročná bylinka. Miluje slunce, sušší půdu a snese i horší podmínky. Letní druh se seje každý rok, zimní saturejka (Satureja montana) je trvalka, která vám na zahradě vydrží dlouhá léta. Ideální je stříhat ji těsně před květem. Tehdy má nejvíc aroma. Pokud ji necháte rozkvést, potěší i včely a čmeláky, kteří ji mají v oblibě. Svázaná do svazků a usušená si uchová svou chuť i vůni na celou zimu.