Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Lahodná náhrada za rozmarýn i oregano: Bylinka našich babiček se vrací do kuchyní

Bylinky jsou duší každé zahrady i kuchyně. Rozmarýn, tymián nebo oregano má doma skoro každý, ale existuje jedna rostlina, na kterou se neprávem zapomíná – saturejka. Nenápadná bylinka s drobnými lístky chutná lépe než mnohé slavnější kolegyně, a navíc je spjata s venkovem a starými zahradami, kde se pěstovala už po generace.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 22. 09. 2025

Kdo ji jednou vyzkouší, obvykle se k ní vrací znovu. Její chuť je intenzivní, lehce pálivá a připomíná směs tymiánu a rozmarýnu. A co je nejlepší? Saturejka není jen koření, ale i léčivá rostlina, která pomůže při potížích s trávením a dodá tělu sílu. Saturejka má dlouhou historii. Pěstovala se už v klášterních zahradách a na selských dvorech, kde nesměla chybět vedle majoránky nebo mateřídoušky. V létě zdobila venkovské záhony svými drobnými bílými květy, na podzim se svazovala do voňavých snopků a sušila pod střechou. Dodnes se jí říká bylinka proti nadýmání, protože zvládne zkrotit i těžší jídla, zejména ta z fazolí a čočky.

Využití v kuchyni: Chutná lépe než rozmarýn i oregano

Ačkoli ji známe hlavně jako koření k luštěninám, její možnosti jsou mnohem širší. Saturejka se hodí k masu, rybám, do polévek i omáček. Vynikne v marinádách, ochutí domácí sýr nebo máslo a skvělá je i do bylinkového octa. V kombinaci s česnekem a olivovým olejem připraví dokonalý základ pro grilovanou zeleninu. Pokud si ji nasušíte, stačí jen špetka, aby celé jídlo získalo výraznou chuť. Čerstvá má zase jemnější aroma a působí svěžeji.

Mohlo by se vám líbit

Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Bez oregana je těžké představit si především středomořskou kuchyni. Kromě toho má ale tento „sourozenec majoránky“ obrovské množství vlastností prospěšných pro naše zdraví.
marianne.cz

Léčivé účinky, které oceníte hlavně na podzim

Na venkově se saturejka nepoužívala jen k vaření. Čaj z jejích lístků uklidňuje žaludek, pomáhá při nadýmání a podporuje imunitu. Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkům se hodila při nachlazení nebo kašli. Babičky ji dávaly i do směsí s lipovým květem či mátou a připravovaly z ní domácí bylinkové sirupy. Výhodou saturejky je, že je to nenáročná bylinka. Miluje slunce, sušší půdu a snese i horší podmínky. Letní druh se seje každý rok, zimní saturejka (Satureja montana) je trvalka, která vám na zahradě vydrží dlouhá léta. Ideální je stříhat ji těsně před květem. Tehdy má nejvíc aroma. Pokud ji necháte rozkvést, potěší i včely a čmeláky, kteří ji mají v oblibě. Svázaná do svazků a usušená si uchová svou chuť i vůni na celou zimu.

Bylinka, která se hodí i mezi ostatní rostliny

Saturejka je ceněná i jako společník pro jiné rostliny. Když ji vysadíte vedle fazolí nebo zelí, odradí škůdce a pomůže sousedům lépe růst. Proto má své pevné místo v bylinkových spirálách i na venkovských záhonech.

Zdroj: cestabylin.cz, culinabotanica.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×