Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Cibulové slupky nevyhazujte. Zjistěte, kdy a proč se vám hodí

Info ikona
Cibule.

Cibule je nejen stálicí české kuchyně, ale také velmi zdravou potravinou, která dodává vitamíny a zahání nemoci. Zjistěte, jak vám může být prospěšná a proč nevyhazovat její slupky.

Jana Bitalová | 1. 04. 2024

O tom, že má cibule na naše zdraví blahodárné účinky, se nemusíme dlouze rozepisovat. Přesto si pojďme připomenout, že obsahuje vitamíny B, E a C, riboflavin, beta-karoten, hořčík, draslík, sodík, vápník, železo, zinek a další látky, které naše tělo potřebuje. Dokonce má antibiotické účinky, napomáhá správnému trávení a zlepšuje chuť k jídlu.

Cibulový sirup zabere proti kašli

Kromě toho, že je cibule důležitou ingrediencí do mnoha jídel, pomáhá proti neduhům. Oblíbený je například cibulový sirup, který se používá při nachlazení. Jeho příprava je snadná, protože pouze na kolečka nakrájíte cibuli a pak dáváte do uzavíratelné skleničky, přičemž střídáte vrstvy cibule a medu nebo třtinového cukru. Uzavřete a počkáte pár hodin (cca 2), než cibule pustí šťávu. Sirup se potom užívá po lžičkách 3x denně.

Cibulové slupky nevyhazujte

Až budete loupat cibuli, slupky nevyhazujte, ale ukládejte je do tmavé uzavíratelné nádoby. Jakmile se objeví viróza nebo chřipka, sáhněte po tomto zázraku, který by jinak skončil v koši nebo na kompostu. Pomůže v boji proti nemoci a posílí vaši imunitu.

Na čaj použijte množství zhruba odpovídající dvěma cibulím, které zalijte v konvici horkou vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat. Pro ještě silnější účinek a lepší chuť přidejte med nebo citron.

Mohlo by se vám líbit

Naklíčené brambory nejsou zdravé. Nepoužíváte je?

Pokud vám ve špajzu vyklíčí česnek nebo cibule, nevyhazujte zelené výhonky a využijte jejich blahodárné účinky. Naopak u brambor buďte opatrní kvůli toxicitě.
marianne.cz
Zdroj článku