Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Hoď bidlo přes bidlo, kucmoch a další jídla našich předků. Dnes už je moc nevaříme

Většina našich předků se stravovala mnohem skromněji, než my. Často měli třeba brambory na loupačku nebo s mlékem, ale také tzv. hoď bidlo přes bidlo, kucmoch, kocmrdu nebo kontrabáš. Pojďte zjistit, o jaké pokrmy šlo.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Bitalová | 18. 07. 2024

V současné době brambory chápeme jako přílohu, dřív je lidé často jedli samotné. Zvláště na venkově se připravovaly brambory na loupačku, kdy stačí uvařit celé brambory ve slupce a pak k nim podávat máslo, sůl a třeba i tvaroh. Obvykle se celá rodina sesedla ke stolu, doprostřed se postavil hrnec uvařených brambor a každý si bral přímo z něj.

Mohlo by se vám líbit

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.
marianne.cz

Dětská říkanka, nebo pokrm?

Hoď bidlo přes bidlo se připravovalo ze surovin, které byly běžně ve spíži. Nejprve dáte vařit oloupané brambory. Mezitím rozšleháte vajíčko s trochou soli a mlékem. Přidáte krupičku a necháte ji nabobtnat. Až budou brambory téměř hotové, přidáte k ním noky, které vykrojíte lžičkou. Po dovaření vše zcedíte a do směsi noků a brambor přidáte osmaženou cibulku. Existují ovšem různé regionální varianty, které se mohou lišit v přípravě i použitých surovinách.

Původ názvu Hoď bidlo přes bidlo není zcela jasný, ale může odkazovat na jednoduchost přípravy a skromnost surovin, které chyběly v málokteré domácnosti. Oblibě se tento pokrm těšil hlavně v chudších vrstvách, kde bylo potřeba nakrmit rodinu za minimálními náklady.

Mohlo by se vám líbit

Historie pudinku vás překvapí. Dřív to rozhodně nebyl instantní prášek v sáčku

Slovo pudink pochází z francouzského boudin, což překvapivě znamená jelito. Dříve totiž skutečně býval z vepřového masa! Sladké varianty se dočkal mnohem později, instantní zase vznikla díky alergii.
marianne.cz

Oblíbený kucmoch

Kucmoch se dostal dokonce do lidové písničky, kde se zpívá „Kucmoch, kucmoch, ten já ráda…“ Připravuje se z brambor, mouky a dalších ingrediencí, podle toho, zda ho budete chystat na slano nebo na sladko. Brambory se uvaří a následně rozšťouchají nebo nastrouhají. Potom se k nim přidává mouka, dokud nevznikne těsto. V případě slané varianty na dochucení použijete rozpuštěné sádlo, škvarky nebo opečenou slaninu. U sladké je potom běžný mletý mák a moučkový cukr.

    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Jiný kraj, jiný kucmoch, dalo by se říct. Některé varianty receptu obsahují také cibuli, česnek nebo různé bylinky.

Mohlo by se vám líbit

Tradiční trdelník nepochází ze Staromáku. Jeho cesta do stánku byla dlouhá

Tradiční trdelník – hlásají nápisy na stáncích. Ovšem, s tou tradicí je to poněkud složitější, než by se mohlo zdát. Jeho příběh totiž nezačal u nás.
marianne.cz

Další dobroty: kocmrda a kontrabáš

Brambory hrály hlavní roly také v dalších pokrmech, a to kocmrdě a kontrabáši. U kocmrdy je hospodyně oloupala, nakrájela na kousky a uvařila v menším množství vody. Dále připravila jíšku ze sádla a mouky. Uvařené brambory rozšťouchala, přidala rozmačkaný česnek a nové koření, načež vmíchala také jíšku. Dosolila, opepřila a bylo hotovo. Kocmrda tak připomínala bramborovou kaši, kterou my dnes používáme jako přílohu, byla ale hlavním jídlem.

Kontrabáš se vařil převážně na Moravě. I při jeho přípravě kuchařky nejprve vařily brambory. Pak je ale smíchaly s pohankou a dochutily tím, co dům dal – třeba uzeným masem nebo kysaným zelím. A skvělý oběd byl na světě!

Čtěte také: Valašský kontrabáš

Dobrota z nejobyčejnějších surovin, která vám ve všední den poslouží jako skvělá a rychlá večeře!
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×