Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Avokádový dip ze zakysané smetany: Dokáže oživit celou řadu jídel a navíc je zdravý

Přemýšlíte, jakým dipem si osvěžit jídlo? Zkuste avokádový ze zakysané smetany. Hodí se k mnoha pokrmům, jak k masu a rybám, tak k zelenině nebo jako náplň do sendvičů. Skvěle chutná k hranolkům, topinkám i jako součást salátů.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 29. 10. 2025

Avokádo je mnohem víc než jen lahodné a pro kuchyni velmi univerzální ovoce. Jeho nutriční hodnota ho řadí mezi superpotraviny s množstvím živin, které prospívají celému tělu. Stále více nových vědeckých výzkumů spojuje konzumaci avokáda s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a činí z něj jednu z nejúčinnějších potravin s kardioprotektivními, protirakovinnými a protizánětlivými účinky. Nezapomínejme ovšem konzumovat avokádo s mírou, protože nám poskytuje skutečně dostatek kalorií (střední avokádo našemu tělu dodá asi 350 kalorií). Asi polovina středního avokáda v salátu denně stačí k tomu, abychom využili jeho nutriční hodnoty, aniž bychom se zatížili kaloriemi navíc. Z celého avokáda také můžeme podle Toprecepty.cz připravit výborný dip a oživit jím například rodinný oběd.

Mohlo by se vám líbit

Máte po ruce jen šunku, sýr a toustový chléb? I tak si můžete vykouzlit chuť cordon bleu

Cordon bleu je oblíbený pokrm, jehož název evokuje představy gurmánského stolování a chuť je lahodnou směsí masa, šunky a sýra, zabalenou v křupavém trojobalu. Ale zkusili jste už cordon bleu z tousťáku? Za necelou půlhodinku můžete servírovat a pochutnáte si!
marianne.cz

Něco málo z historie avokáda

Podle moderních badatelů pochází tato rostlina z oblasti státu Puebla v jižním a středním Mexiku, kde ji lidé začali konzumovat přibližně před 10 000 lety. Jako plodina bylo avokádo domestikováno před pěti tisíci let a jeho plody měly vysokou hodnotu jako potravina, cenný dar, a dokonce i jako platidlo. Mayové, Aztékové a příslušníci další starých národů věřili, že má zvláštní a magické vlastnosti. Název avokádo pochází ze slova ahuacatl (varle) jazyka Nahuatl původních obyvatel Mexika. Jeho pěstování se rozšířilo po celé Střední Americe až do Kostariky a už nikdy se nezastavilo. Popularita avokáda neklesá, spíše naopak. Dnes jsou hlavními producentskými zeměmi vedle Mexika také Dominikánská republika, Peru, Indonésie a Kolumbie. Komerčně se ale pěstuje také na Floridě, v Kalifornii, na Havaji, v Keni, na Haiti, v Chile, Jižní Africe, Brazílii, Austrálii i na Novém Zélandu. Dokonce také v některých středomořských zemích, jako je Španělsko, Izrael a Řecko (Kréta).

Mohlo by se vám líbit

Snadné, rychlé a pro každou příležitost: Vynikající pizza šneky z listového těsta

Listové těsto nejlehčí a nejkřehčí ze všech těst, ale i jedno z nejobtížnějších na přípravu. Naštěstí ho lze běžně koupit. S tím koupeným se například pizza šneky z listového těsta stávají snadnou a rychlou svačinkou nebo vynikajícím „zobáním“ pro každou příležitost.
marianne.cz

Recept na avokádový dip ze zakysané smetany

Seznam potřebných surovin

  • 1 zralé avokádo
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml zakysané smetany
  • limetková šťáva
  • sůl
  • drcený zelený pepř
  • 1 chilli paprička (nemusí být)

Jak na to:

Avokádo rozpůlíme, vydlabeme dužinu do misky a rozmačkáme vidličkou. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a spolu s rozmačkaným avokádem smícháme se zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem, limetkovou šťávou a pokud chceme dip pikantní, tak i chilli papričkou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×