Něco málo z historie avokáda
Podle moderních badatelů pochází tato rostlina z oblasti státu Puebla v jižním a středním Mexiku, kde ji lidé začali konzumovat přibližně před 10 000 lety. Jako plodina bylo avokádo domestikováno před pěti tisíci let a jeho plody měly vysokou hodnotu jako potravina, cenný dar, a dokonce i jako platidlo. Mayové, Aztékové a příslušníci další starých národů věřili, že má zvláštní a magické vlastnosti. Název avokádo pochází ze slova ahuacatl (varle) jazyka Nahuatl původních obyvatel Mexika. Jeho pěstování se rozšířilo po celé Střední Americe až do Kostariky a už nikdy se nezastavilo. Popularita avokáda neklesá, spíše naopak. Dnes jsou hlavními producentskými zeměmi vedle Mexika také Dominikánská republika, Peru, Indonésie a Kolumbie. Komerčně se ale pěstuje také na Floridě, v Kalifornii, na Havaji, v Keni, na Haiti, v Chile, Jižní Africe, Brazílii, Austrálii i na Novém Zélandu. Dokonce také v některých středomořských zemích, jako je Španělsko, Izrael a Řecko (Kréta).