Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Domácí pohoda, hřejivá nálada a jedna velmi zdravá kombinace: Zkuste jablečné lívance

Spojení jablka a skořice nejen lahodí našim smyslům, ale je také mnohočetným přínosem pro naše tělo. Existuje nekonečné množství nápadů, jak zařadit kombinaci jablka a skořice do našeho jídelníčku co možná nejčastěji. Jedním z nich je dnešní recept na jablečné lívance.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 20. 11. 2025

Kombinace, která se často spojuje s podzimem, zimou a zároveň s pohodou a teplem domova: jablko a skořice. Skvěle se k sobě hodí. Ideálně se doplňují jejich vůně i chutě. Jablka obsahují těkavé organické sloučeniny, které jim dodávají charakteristickou svěží, ovocnou vůni. Skořice dodává svoje výrazné teplé a kořeněné aroma, za které vděčí látce zvané cinnamaldehyd. Při kombinaci, zejména během vaření, ingredience vzájemně reagují, vytvářejí nové aromatické sloučeniny, čímž se vylepšuje celkový chuťový profil. Navíc je přirozená sladkokyselost jablka nenásilně vyvážená teplými, kořeněnými tóny skořice. Potěšit svůj nos i chuťové pohárky celé rodiny můžete třeba skvělými jablečnými lívanci (podle dnešního receptu z Tooprecepty.cz), ozdobenými opečenými jablíčky s cukrem a skořicí.

Mohlo by se vám líbit

Skvělý tip na sladkou jablečnou pochoutku: Potřebujete jen čtyři suroviny a půl hodinky času

S úrodou českých jablek to letos vypadá dobře, má být i mírně nadprůměrná. Také sklízíte? Nebo už jste dokonce unavení ze složitého pečení, popřípadě z výroby domácích moštů, kompotů a marmelád? Pak můžete zkusit tip na jednoduchý, velmi rychlý a zároveň skvělý jablečný donut.
marianne.cz

Nejen lahodné, ale i zdraví prospěšné spojení

Teorie kombinování různých potravin rozhodně není nová. Již od 19. století víme, že například pro lepší vstřebávání živin nebo dietní efekt bychom měli kombinovat specifické potraviny. Skořice je doslova „kouzelné koření“. Kromě chuti a vůně, kterou jídlům dodává, prokazatelně léčí a pomáhá hubnout. Je dobrým pomocníkem pro diabetiky, protože reguluje hladinu glukózy v krvi (obsahuje aktivní složku, polyfenol MHCP, který působí podobně jako inzulín). Skořice také pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol a triglyceridy, má významné antioxidační, antibakteriální a antitrombotické vlastnosti. Vápník a vláknina, které obsahuje, napomáhají zdraví střev a odolnosti proti srdečním chorobám. Jablko je bohaté na vitamíny, biotin, draslík a vlákninu. Má silný antioxidační účinek, bojuje proti zácpě, přispívá ke snížení cholesterolu, má příznivý vliv na krevní tlak a považuje se za výborný přírodní prostředek pro prevenci Alzheimerovy choroby.

Mohlo by se vám líbit

Rychlý a snadný dezert s bezvadnou chutí: Vrstvená jablková buchta

Jedním z nejrozšířenějších kuchyňských zpracování jablek je jejich použití ve sladkém pečivu, na které existuje bezpočet receptů u nás i v zahraničí. Liší se typem těsta, způsobem přípravy a dalšími ingrediencemi, ale kraluje jim jablko. Náš dnešní tip je výborná vrstvená jablková buchta.
marianne.cz

Recept na jablečné lívance

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 350 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 jablka
  • 1 vejce
  • 20 g cukru krupice
  • 10 g droždí
  • 1 špetka soli
  • Na ozdobu: bílý jogurt
  • javorový sirup
  • opečená jablíčka na másle s cukrem a skořicí

Jak na to:

Droždí rozmícháme s lžící cukru a trochou teplého mléka. Přidáme lžíci mouky a necháme asi 10 minut vzejít kvásek. Vmícháme zbytek mléka, mouku, vejce, cukr a sůl a necháme těsto 30 minut kynout. Jablka omyjeme, vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme je na kolečka. Do těsta namáčíme plátky jablek a hned je klademe na rozpálenou pánev s trochou másla. Opečeme z obou stran dozlatova. Podáváme ozdobené bílým jogurtem, javorovým sirupem nebo opečenými jablíčky. Skvělé jsou i horké obalené ve skořicovém cukru.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×