Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Řeřichu nekupujte v supermarketu, doma ji vypěstujete během pár dní: Stačí pouze zvolit správný substrát

Když venku fičí ledový vítr a zahrada odpočívá, řeřicha se doma probouzí k životu. Tahle drobná bylinka dokáže během pár dnů vykouzlit čerstvou, pikantní a zelenou nadílku. A přesto se kolem ní vznáší otázka, která metoda pěstování je vlastně lepší.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 14. 11. 2025

Řeřicha patří k těm malým radostem, které se ve venkovských domácnostech nikdy neztratí. Je rychlá, nenáročná a svým způsobem trochu kouzelná. Stačí její semínka položit na vlhkou podložku a ony se během chvíle vydají vzhůru, jako by se nemohly dočkat, až posvítí na chleba s máslem nebo doplní bramboračku. Ať je zima jakkoli dlouhá, řeřicha vnáší do kuchyně pocit jara.

Co v řeřichových lístcích doopravdy je

Když se řekne řeřicha, leckdo si vzpomene na školní pokusy. Ale tahle zelená drobnůstka umí mnohem víc. Obsahuje spoustu vitamínu C, díky kterému zažene únavu po zimě. V jejích lístcích najdete i vitamín A, B1, E a K. Minerály jako vápník, železo nebo draslík doplní to, co tělu chybí, když už několik měsíců nekřoupe čerstvá zelenina ze zahrady. A její pálivá chuť? Ta je vlastní, přírodní a dokonale probudí chuť k jídlu. Není divu, že se řeřicha už dlouhá staletí používá nejen v kuchyni, ale i ve fytoterapii. Lidé věřili, že podporuje močové cesty a pomáhá tělu čistit se. A minimálně v jednom má jistě pravdu každý, kdo ji jí pravidelně člověk je po ní svěží a plný energie.

Mohlo by se vám líbit

Babiččina lékárna na bolest, nachlazení a záněty: Některé bylinky a koření zatočí s bolístkami lépe než prášky

Recepty našich babiček na bolístky všeho druhu mají v českých domácnostech hluboké kořeny. A dnešní věda jim dává za pravdu. Správně namíchané bylinky a koření totiž dokážou ulevit od bolesti nebo nachlazení často i rychleji než tabletka z lékárny.
marianne.cz

Pěstování na vatě rychlost, jednoduchost a minimum starostí

Pokud chcete řeřichu hlavně jíst, ne se o ni starat, vata je sázka na jistotu. Semínka se na ní cítí skvěle, klíčí během čtyř dnů a za týden máte hustý zelený koberec, který voní po jaru. Vata drží vlhkost rovnoměrně, takže nehrozí, že by rostlinky uschly. Po sklizni ji můžete vyhodit, ale mnoho hospodyněk ji nechává vyschnout a používá znovu. A protože řeřicha na vatě roste rovnoměrně, máte jistotu, že bude krásně hustá a svěží. Nevýhoda je jediná pokud to přeženete s hustotou, může se objevit plíseň. Stačí ale rozumně rozhodit semínka a problém je pryč.

Info ikona

Pěstování v substrátu vůně hlíny i drobná rizika

Substrát působí přirozeněji a mnoha lidem jednoduše voní. Semínka v něm sice klíčí pomaleji, ale rostlinky bývají o něco robustnější. Potřebují však víc péče. Substrát nesmí vyschnout ani být přelité. Největší strašák se jmenuje padání klíčních rostlin. To nastane, když půdní houby napadnou tenký krček rostliny a ta během pár hodin uhyne. Dá se tomu předejít tak, že substrát před výsevem prohřejete v troubě. Venkovské hospodyňky to dobře znají, trouba zvládne divy. Pokud se ale chcete hlavně najíst a ne čekat, až se půda srovná, s vatou vyhrajete dřív.

 

Jak na krásnou a voňavou řeřichu

Nemusíte na to mít žádné speciální vybavení. Stačí miska, vata nebo půda a malý sáček semínek. Dopřejte jim vlhko, trochu světla a pokojovou teplotu. Nesázejte je příliš hustě, jinak si začnou překážet. Lehce je přitlačte, ale nezakrývejte, světlo je pro ně důležité. Každý den se na ně podívejte. Na vatě často stačí pár kapek vody. V substrátu je obecně lepší rosit než zalévat, aby se semínka nevyplavila. A pak už jen sledujte, jak se zelené jehličky mění v chutné lístky, které provoní kuchyni. Ten moment, kdy poprvé zakousnete řeřichou posypaný chleba, je vždycky malá oslava jara.

Zdroj: autorský článek

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×