Recept: Pohánkové palačinky s vanilkovým krémem
Tyto lahodné palačinky vám nedají spát!
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Odpočívání těsta: 15 minut
Smažení: 0:03
Ingredience:
- 100 g celozrnné pšenicné mouky
- 150 g pohankové mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 350–400 ml mléka (nebo více, podle potřeby)
- olej na smažení
NA NÁPLŇ
- 200 ml mléka
- 3 žloutky
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 balíček mraženého ovoce (maliny, borůvky, rybíz, směs…)
- moučkový cukr na poprášení
- klasické nebo pohankové palačinky podle základního receptu
ČTĚTE TAKÉ: Palačinky a lívance
Postup:
1. Nejdříve připravte palačinky. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošlehejte na řídké těsto. Nechte čtvrt hodiny stát.
2. V pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Potom vlijte trochu těsta, naběračkou ho rozetřete co nejvíc do tenka a palačinku pečte po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.
3. Mléko, žloutky, oba druhy cukru a mouku prošlehejte dohladka v ohnivzdorné misce nebo rendlíku. Ten pak postavte do pánve s vroucí vodou a míchejte do zhoustnutí (asi pět minut). Mezitím v mikrovlnné troubě nebo v hrnci s trochou vody prohřejte ovoce.
4. Palačinky potřete vanilkovým krémem, posypte teplým ovocem a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
Expresní zkratka
Vanilkový krém můžete koupit jako polotovar nebo dokonce jako hotový výrobek. Krém v prášku hledejte v supermarketu v regálech s kypřicími prášky a vanilinovými cukry. Hotovou vanilkovou omáčku, kterou stačí prohřát v mikrovlnce, prodává Marks & Spencer.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.