Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Archiv

8 top potravin, které mají nejvíce vitaminu C

Info ikona
Vitamin C

Proč vlastně potřebujeme ‚céčko‘? Protože je silný antioxidant, ochraňuje před nemocemi srdce, pomáhá hojit rány, snižuje hladinu ‚špatného‘ cholesterolu v krvi, zkracuje délku nachlazení a podporuje imunitu. Víte, ve kterých potravinách ho najdeme nejvíce?

Redakce Marianne | 28. 01. 2014

Když dostaneme rýmu nebo nás přepadne chřipka, obvykle si začneme ve zvýšené míře dopřávat spousty citronů. Některé z nás fandí medu a zázvoru (přiznávám, že i já), jiné homeopatikům a přírodním produktům. Je pravdou, že v případě klasického nachlazení nebo chřipky pomáhá jediné: pořádně se vypotit a nabrat sílu – a to i díky vhodným potravinám, které mají dostatek vitaminů, zejména výše uvedeného céčka. Ovšem pomyslným vítězem nejsou citrusy, jak by se mohlo zdát, ale docela jiní zabijáci virů. A nemusí jít zrovna o exotické ovoce nebo zeleninu, i v Česku jich najdeme hodně.

 

 

Šípky

Pravda, dnes už asi nechodíte trhat šípky, abyste jich měla doma zásobu na zimu, ale to je možná škoda. Šípky mají opravdu silnou koncentraci vitaminu C – ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony. A k tomu jsou navíc levnější než vitaminové doplňky.

 

Černý rybíz

Máte ho na zahradě? Tak ho tam nechte a pořádně o tyto keříky pečujte. Při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc ‚céčka‘ než pomeranč. Výzkumy navíc ukazují, že vitamin C obsažený v rybízu, je stabilní – rybízový sirup například ztratí za rok pouze 15 % tohoto vitaminu. 100 g černého rybízu obsahuje 50 až 400 mg vitaminu C.

 

Červená paprika

Nabízí solidní dávku vitaminu C – jedna polovina syrové papriky obsahuje 142 mg céčka a jen 20 kalorií. Pokud tedy milujete právě papriku, můžete si ji dopřávat podle libosti. A nemusíte ji chroupat jen samotnou, lze ji přidat do salátů.

 

Růžičková kapusta

Mně osobně tedy moc nechutná, ale jinak je to královna zimní zeleniny. Pokud totiž potřebujeme ve zvýšené míře vitamin C, je pro nás tím pravým ořechovým. A ještě jedno velké plus má: vydrží vám na záhonu i v zimě, přežije totiž i mrazy až do minus patnácti! Ve 100 g najdeme 115 mg vitaminu C.

 

Kiwi

Tak toto ovoce u nás sice neroste, ale pokud ho ráda jíte, pak dobře děláte, protože 100 g kiwi obsahuje 90 mg vitaminu C. Někteří lidé ho jedí i se slupkou, ale doporučujeme si kiwi nejprve oloupat (slupka je trochu chlupatá). Více céčka pak obsahuje medové (zlaté) kiwi. Kiwi podporuje látkovou výměnu, takže se doporučuje i při hubnutí, zlepšuje zrak a pomáhá zvládat stres.

 

Brokolice

Stejné množství vitaminu C jako kiwi obsahuje i brokolice. Kromě něj je ale také bohatým zdrojem hořčíku, který naše tělo potřebuje pro správou činnost svalů, srdce a také pro tvorbu hormonů. Proto by ji měly jíst především ženy v době menstruace, kdy ztrácejí hodně železa. Milovníci brokolice říkají, že je doslova darem z přírody. Souhlasím! Můžete ji jíst syrovou v salátech, blanšírovanou nebo jako součást polévek či zapečenou.

 

Zelí

Překvapivě nemá tolik vitaminu C, jak říkají naše babičky – v našem pomyslném top seznamu je spíše někde uprostřed. 100 g zelí má 49 mg vitaminu C, což je mnohem méně než třeba růžičková kapusta nebo brokolice. Přesto i o něm lze říct, že je doslova elixírem zdraví. A to i proto, že zelí obsahuje ‚céčko‘ ve formě tzv. askorbigenu, což je forma kyseliny askorbové, která se skoro neničí ani při jeho dalším zpracování. Při různých výzkumech se také zjistilo, že zelí působí antibakteriálně, a má dokonce vliv na zlatého stafylokoka! A zelná šťáva pomáhá při kašli, ale také se dá použít při bronchitidě a dalších onemocněních dýchacích cest.

 

Papája

Pochází z jižního Mexika a Guatemaly, ale pěstuje se i v Jižní Africe, jihovýchodní Asii nebo na Havaji. Samozřejmě že ji dnes koupíte i u nás. 100 g papáji obsahuje 60 mg vitaminu C, ale skvělá je i z jiných důvodů. Podporuje zdravé zažívání, protože obsahuje trávicí enzym papain. Díky němu pak například křehne maso, a to i velmi tuhé. A jak ji jíst? Stačí ji rozpůlit, vydlabat a pak třeba zakápnout citronem a lžičkou sníst.

 

Kolik potřebujeme denně vitaminu C?

Obvyklá denní dávka vitaminu C je mezi 60 a 100 mg, doporučená dávka je 80 mg vitaminu C denně. V případě počínající virózy, při silné únavě nebo nachlazení jsou prospěšné vyšší dávky – 500 až 1000 mg. V ostatních případech je ale zbytečné předávkovat se ‚céčkem‘, protože přebytky vyloučíme močí.