Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 mobilních aplikací pro lepší usínání, spánek i probouzení

Info ikona
Spánek

Čím dál tím víc práce, ale stále méně energie. Možná jste se už dostali do fáze, kdy pro vás je velice obtížné usnout. To se ale může změnit díky vašemu chytrému telefonu či tabletu.

Dominika Bártová | 29. 11. 2018

Vědci trvdí, že mobilní telefony narušují kvalitní spánek, obzvlášť, když před spaním trávíte delší čas pohledem na displej. Zdá se, že toto pravidlo ignoruje spousta z nás. Zkuste ale změnu a odprostěte svoji hlavu od přílišného zahlcení obsahem sociálních sítí, internetových stránek či e-mailů. Soustřeďte se pouze na tyto aplikace, díky kterým budete mít delší a hlubší spánek, rychlejší usínání a snadnější probouzení. Všechny stáhnete skrz iTunes či Google Play. 

Calm

Chcete spinkat jako miminko? Stáhněte si aplikaci Calm a pusťte si audio nahrávku od Matthewa McConaugheyho – do jeho charismatického hlasu se snad musí zamilovat každá. Aplikace nabízí až 100 různých příběhů včetně pohádek, s nimiž zapomenete na všechny starosti světa. 

Headspace

Ať už je vaším cílem zbavit se úzkosti či strachu, klidně usnout nebo se bez jakýchkoliv problémů ráno probudit, bude se vám hodit tato meditační aplikace, jež vyvinul buddhistický mnich. Vyzkoušejte třeba lekci “bez stresu”, kdy na moment zavřete oči a budete si představovat krásné místo, kde je vám dobře. Toto místo si následně pokusíte co nejdéle udržet v hlavě. Kupodivu to funguje!

Night Light Lite Nightlight

Nastavte si před spaním svůj telefon do takového režimu, který vám bude vyhovovat. Zvolte například červenou tapetu a zvuk deště. Je prokázané, že červená barva zlepšuje kvalitu spánku a kapky dopadající na zem mají zase uklidňující efekt. Pak se zachumlejte pod deku a už se nenechte ničím a nikým rušit. 

BedTime Sleep Fan Sounds

Možná si říkáte, proč byste si měli pouštět před spaním zvuk větráku? Tato aplikace nabízí různé simulace napodobující kuchyňský ventilátor, klimatizaci, fén a jakékoliv jiné zařízení, ve kterém proudí vzduch. Důvod je jednoduchý, i v cizím prostředí si totiž budete připadat jako doma. 

Pillow Automatic Sleep Tracker

Taky se před usínáním bojíte, že ráno zaspíte budík? Už nemusíte. Stáhněte si Pillow Automatic, v nemž si nastavíte čas, kdy byste se chtěli probudit. Tento program vás bude pomalu a citlivě probouzet v průběhu lehkého spánku a vám by se nemělo stát, že budík neuslyšíte. Až budete mít za sebou první noc s aplikací, můžete se následně podívat na kvalitu vašeho spánku a v dalších dnech ji porovnávat s jinými dny. Teď už zkrátka budete vědět, proč nemáte dostatek energie. 

Zdroj: https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a25309011/best-sleep-apps/