Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

7 způsobů, jak použít med pro lepší pleť, vlasy a nehty

Med používáme zejména v kuchyni, když si chceme trochu osladit život. Věděla jste ale, že tento žlutý zázrak může mít skutečně skvělé účinky na vaši pleť, vlasy či nehty? Máme pro vás tipy na sedm DIY produktů, které si z medu jednoduše vyrobíte doma.

Eliška Vrbová | 3. 07. 2017

Sladký balzám na rty

Med dělá divy při zklidňování suché pokožky a popraskaných nehtů. Společně s včelím voskem bývá často ingrediencí v různých balzámech a krémech. Smíchejte jednu lžíci medu se třemi lžícemi včelího vosku a se třemi až pěti lžícemi oleje (může být mandlový, levandulový, jojobový, nebo dokonce slunečnicový), abyste dosáhla požadované konzistence balzámu. A pamatujte, že si tuhle směs budete dávat na svou pleť, takže si určitě kupte med, o němž víte, odkud pochází a co v něm je.

Včelí královna peelingů

Přibývání bakterií může vést ke stále problémovější pleti. Proto je dobré si asi tak jednou až třikrát týdně dát masku nebo použít nějaký peeling, aby vaše pleť vypadala stále zdravě. Med má antibakteriální vlastnosti, které předcházejí tvorbě bakterií, a jeho enzymy mohou přirozeně pročistit a rozjasnit pokožku.

Vytvořte si svůj vlastní peeling nalitím medu na talíř – takové množství, jaké byste použila skutečného peelingu – a promíchejte ho s cukrem, toho použijte asi tak jednu třetinu množství medu. Krouživými pohyby si směs aplikujte na obličej, nechte působit asi 5 až 10 minut a pak opláchněte.

Přirozené melíry

Jak už jsme zmínili dříve, enzymy medu, stejně jako citrónu, dokáží pročistit a rozjasnit pokožku – to stejné platí o vlasech! Efekt je skutečně super-přirozený, funguje nejlépe hlavně na světlých vlasech, ale i u tmavších může zapůsobit, jen to chce více trpělivosti.

Med má nespočet barevných variant. Barva medu, jakou si vyberete, se pak světle odrazí na vašich vlasech. Pokud chcete o odstín blonďatější barvu, zvolte med žluté barvy a smíchejte ho se dvěma lžícemi citrónu. Jestli máte náladu spíš na karamelové až červené podtóny, vyberte si raději jantarový – žlutohnědý med a přidejte dvě lžíce skořice. Potom aplikujte na vlasy a nechte působit přes noc (třeba s koupací čepicí). Jestli jste tmavovláska, možná budete muset proces zopakovat ještě jednou.

Hydratační krém

Med je takový přírodní zvlhčovač, jednoduše zadržuje vodu tím, že bere vlhkost ze vzduchu. Hydratační krém si můžete vyrobit tak, že si na sebe nanesete med jako pleťovou nebo tělovou masku a necháte působit 15 až 20 minut.

Voňavý šampón

Hydratační účinky, které má med na vaši pleť mohou být přínosné i pro vaše vlasy, a to zejména pro suché konečky. Zvlhčující vlastnosti medu pomohou obnovit hladkost a jemnost vlasů a pro vás, které jste fanynkami organických beauty produktů, je tohle odteď váš nejlepší možný šampon. Rozpusťte dvě lžíce medu v šálku teplé vody, aplikujte na temeno hlavy a krouživými pohyby vmasírujte do vlasů. Nechte alespoň 10 minut působit jako masku a pak opláchněte. Ta úžasná vůně je pak už jen bonus.

Krém na ruce a nehty

Teď už byste to měla vědět s jistotou: med = vlhkost. Takže pokud máte cokoliv suché, rozpraskané nebo mdlé, dejte si na to med. To funguje i pro vaše ruce a nehty. Tu stejnou masku, kterou můžete použít pro suchou kůži, stačí smíchat s trochou kokosového oleje a použít na kůžičku kolem nehtů či celé ruce – je to perfektní péče před manikúrou.

Luxusní olej do koupele

Dejte si detox jak pro svou kůži, tak smysly. Rozpusťte dvě lžíce medu v šálku horké vody a nalijte si je do koupele. Toto kouzelné ochucovadlo je totiž plné antioxidantů, a proto je ideální pro detoxikaci kůže a předcházení oxidačnímu stresu. Oxidační stres je hlavní příčinou nemocí a časného stárnutí. Je to vlastně moment, kdy má vaše tělo nedostatek antioxidantů, které obsahují určité potraviny.

Související články

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci

Krása

<span>Zapomeňte na žiletku: Hedvábně hladkou pokožku můžete mít i díky efektivnějším metodám</span>

Zapomeňte na žiletku: Hedvábně hladkou pokožku můžete mít i díky efektivnějším metodám

Krása

<span>Líčení podle Francouzek: Naučte se jednoduchá pravidla, díky kterým bude váš make-up neodolatelný</span>

Líčení podle Francouzek: Naučte se jednoduchá pravidla, díky kterým bude váš make-up neodolatelný