Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

8 potravin, které zlepší váš spánek

Máte problémy s usínáním a v noci se často budíte? Možná za to mohou vaše stravovací návyky. Jestliže držíte dietu nebo se striktně hlídáte, následujících osm potravin by vám nemělo v jídelníčku chybět. Zařaďte je k odpolední svačině nebo přímo k večeři. Podle odborníků díky nim rychleji usnete a váš spánek bude kvalitnější.

Redakce Marianne | 8. 05. 2014


1. Mandle

mandle_copy

Mandle obsahují hořčík, který pomáhá nejen spánku, ale i uvolnění svalů. Navíc obsahují bílkoviny, které během spánku pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Sníží také adrenalin a vaše tělo snadněji přepne do odpočívacího režimu. Dopřejte si před spaním hrstku mandlí nebo lžičku mandlového másla, a budete v noci spokojeně spát.

2. Čaj

caj_copy_copy

Můžete namítnout, že čaj obsahuje kofein, ne však všechny. Některé vám dopomohou k lepšímu spánku. Například heřmánkový čaj, dobrou volbou je také čaj zelený. Je totiž zdrojem theaninu, jenž podporuje spánek. Pokud se rozhodnete dát si šálek čaje před spaním, důkladně prostudujte složení, zda neobsahuje zmiňovaný kofein.

3. Banán

bananas--d843e19a-c730-49b7-82e4-d4a3d2988e5c-0-538x355

Často vidíme sportovce jíst banán, zejména tenisty. Proč? Banány v sobě skrývají hořčík a draslík. Oba uvolňují svalstvo, a přispívají tak k relaxaci těla. Další výhodou je obsah tryptofanu, který se převádí na melatonin a serotonin – hormony, které uklidňují mozek. Vychutnejte si banány před spaním v podobě banánového mléčného koktejlu.

4. Mléčné výrobky

mlecne_vyrobky

Tryptofan obsahují nejen banány, ale i sýry, jogurty nebo mléko. Jsou také zdrojem vápníku, jenž zázračně redukuje stres a uklidňuje nervy. Zvolte k večeři třeba řecký jogurt nebo chleba s máslem a sýrem. Bude se vám lépe spát a hodíte za hlavu věci, které vás během dne naštvaly.

5. Ovesná kaše

oatmeal-heart-400

Obvykle je to snídaňová klasika, ale zkuste ji i k odpolední svačině či k večeři. Uklidní vás tím, že je teplá, jemná a její příprava zabere minimum času. Je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, křemík a draslík – všechny zmíněné prvky podporují spánek. Vyvarujte se velké dávky cukru, kaši můžete dochutit například ovocem.

6. Vajíčka natvrdo

vejce

Jestliže se v noci pořád budíte a nemůžete pořádně spát, nejspíš je na vině špatně zvolené jídlo. Čeho se vyvarovat? Sladkostí, dortíků a jiných jídel, ve kterých se skrývají umělé sacharidy. Ty vás v noci donutí k tomu, abyste se neustále budili – máte vyšší hladinu cukru v krvi. Naopak skvělou volbou jsou vajíčka natvrdo, ve kterých najdeme vyvážený obsah bílkovin.

7. Třešně

tresne

Sklenička třešňového džusu před spaním, a usnete rychleji než obvykle. Třešně v sobě zahrnují melatonin, který pomáhá lidem trpícím nespavostí. Sáhněte po džusu s vysokým obsahem těchto chutných plodů, případně si dopřejte třešně sušené nebo čerstvě natrhané, efekt budou mít stále stejný.

8. Cereálie

cereal_copy

Není hřích dát si malou misku cereálií před spaním. Zvolte cereálie s nízkým obsahem cukru a celozrnné. Zalijte je mlékem, abyste dosáhli kýženého záměru a doplnili bílkoviny. Jedna miska před spaním, a budete dřímat celou noc. Ráno se budete cítit odpočatě a svěže.

Souvislející články