Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Cestovatelský deník: Proč si psát zápisky ze svých cest?

Vyzrajte na svou paměť a zapište si své vzpomínky z výprav do cestovatelského deníku.

Byli jste v Thajsku předloni, nebo vloni? Stihli jste během své cesty všechno? A proč vám vlastně uletělo letadlo? Základní věci o dovolené si asi většina z nás dobře pamatuje, horší je to s „libůstky“, které máme tendenci rychle zapomenout. Obdobně je to i s fotografiemi. Během cest se můžeme přetrhnout, abychom danou památku vyfotili ze všech světových stran, avšak k vyvolání samotné fotky už málokdy dojde. Se stejnou vášní také sbíráme všemožné útržky vstupenek z muzeí, palubní jízdenky či pohledy, abychom je ještě s větším zápalem o pár měsíců později zastrčili na dno šuplíku.  Pojďme změnit svůj přístup k zážitkům a vytvořme si unikátní cestovatelský deník, který nám Alzheimer nevezme.

Mohlo by se vám líbit

Cestování o samotě aneb Jednoduchý způsob, jak poznat sami sebe

„Po vystudování univerzity by měl člověk několik let bloudit sám po Evropě,“ říkal Jan Amos Komenský, který sám procestoval velkou část Evropy. Já to udělal také. Navštívil jsem sedmnáct evropských zemí. Sám. Díky cestování jsem našel novou cestu k sobě i k ostatním. Chcete vědět, jak z dovolené dostat víc než jen fotky na Instagram či Facebook, opálenou kůži a vzpomínky na hlavní turistické atrakce?
marianne.cz

Jak začít?

V první řadě se zaměřte na výběr ideálního deníku. Dnes už v obchodech seženete všemožné cestovatelské deníky, které jsou chytře rozvrženy a obsahují základní otázky, které můžete zodpovědět. Současně nabízejí dostatek prostoru pro vaše autentické zápisky a různé poznámky. Jejich pořizovací cena se pohybuje od 200 do 1000 Kč, a troufáme si tvrdit, že si vybere opravdu každý.

Zábavnější možností je tvorba vlastního deníku. S trochou kreativity lze vytvořit opravdu unikátní zápisník, který bude tak dlouhý, jak jen sami dovolíte. Žádné předepsané stránky, žádné kolonky, ale naopak naprostá svoboda, díky které se můžete vyřádit. S pár fixami, washi páskami a lepítky dokážete hotové zázraky a váš cestovatelský deník se zároveň stane uměleckým dílem.

Co by měl cestovatelský deník obsahovat?

Je jenom na vás, jak cestovatelský deník pojmete. Může jít o deník v pravém slova smyslu, který bude zaměřen především na textové vzpomínky, nebo ho naopak můžete vnímat jako fotografický deník doplněný o krátké texty. Jiným může cestovatelský zápisník sloužit jako „účetní kniha“, ve které budou zaznamenány všechny finanční výdaje z cest. A samozřejmě nic nebrání tomu, abyste všechny zmiňované funkce deníku spojili, a vytvořili tak obsáhlý zápisník plný zážitků i praktických informací.

Inspiraci můžete načerpat v tomto videu:

A co appky?

Fanoušci moderních technologií jistě ocení, že existují mobilní aplikace, které za vás prakticky odvedou veškerou práci. Na vás jenom zbude zapsat několik vzpomínek a přiřadit k nim fotografie. Řeč je například o aplikaci Bonjournal, kterou můžete spravovat i ve chvíli, kdy nejste připojeni na Wi-Fi. Následně si v pohodlí domova své zápisky exportujete do PDF a vytisknete. Jednoduché a skoro bezpracné pořízení cestovatelského deníku. 

Když nevíte, kam letos na dovolenou

Chcete se vrhnout do psaní cestovatelského deníku, ale zároveň nemáte žádné plány na léto? Pomocnou ruku vám může podat náš nový speciál zaměřený na cestování. V cestovatelském speciálu Marianne najdete celou nálož tipů na místa, která čekají na vaši návštěvu. Bude to KefaloniaAsie, jak ji neznáte, DevonMadagaskar nebo třeba roadtrip po Norsku? Články o těchto místech vás nalákají a vám nezbyde nic jiného než si sbalit kufry a vyrazit. Nechybí samozřejmě ani rozhovory. S herečkou Janou Plodkovou jsme si povídali o tom, proč nikdy nejezdí do hotelových resortů, o jejích cestovatelských snech a jednom vzteklém kocourovi. Cestovatel Ladislav Zibura, který nejdřív pěšky, na kole a stopem procestoval Asii a Evropu, aby se – přinucen pandemií – konečně projel i po Česku, vám prozradí, kde se mu líbilo nejvíc a co je na Česku nejlepší.

Mohlo by se vám líbit

Vzhůru za dobrodružstvím. Vychází speciál Marianne cestování

Jíst. Pít. Cestovat. Tak zní heslo letošního speciálního vydání Marianne. Procestujeme v něm všechny kouty světa a samozřejmě se u toho i skvěle najíme a napijeme. Bez toho by to zkrátka nešlo.
marianne.cz

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů