Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

DENÍK BERLÍŇANKY: Království za školku!

Sloupek o tom, jak se lidi v krizi radují i z mála, jak se v Berlíně postupně začíná uvolňovat život a hlavně o tom, jak se na nás usmálo štěstí v podobě místa ve školce.

Anonymous | 2. 05. 2020

V Berlíně v posledních dnech proběhl zásadní vývoj v korona krizi: zatímco část byznysu se znovu rozjíždí, jiná opatření proti pandemii přitvrzují. Od 27.4. jsou třeba v Německu povinné roušky. Lidi je však nemusí nosit venku jako v Česku, ale jen na vybraných místech na veřejnosti. Třeba v dopravě nebo v obchodech a podobně. Každá spolková země má však svá pravidla a třeba v Berlíně se nosí teď povinně roušky ve veřejné dopravě, nikoliv v obchodech…

Co je ale pro nás zásadní je fakt, že se prodloužilo uzavření škol a školek oproti původnímu plánu. Mám doma pětiletou holčičku ve věku, kdy děti potřebuje. Navíc se teprve nedávno naučila právě díky školce trochu německy, začala se konečně integrovat a to vše jí moc chybí. Neustále doma vyrábí dárky kamarádům a stýská se jí čím dál víc. Je hodně společenská a touhle situací trpí a to trápí samozřejmě i mě.

Byla jsem proto opravdu zdrcená znovu potvrzenou informací, že se školky otevřou místo původního plánu (duben) až v srpnu, tedy po pěti měsících!

Berlín však naštěstí nabízí nouzové hlídání takzvaným „systémově relevantním povoláním.“ Jde samozřejmě o zdravotníky, hasiče, učitele apod. Jak jsem však byla překvapená, když na samém konci seznamu asi stovky takových prací stálo zázračné slovo: „JOURNALISTEN“, tedy novináři.

Okamžitě jsem do školky napsala a hned jsem se pochlubila na sítích. Ale zakřikla jsem to! Ještě ten den jsem se dozvěděla od ředitelky, že školku určitě neotevřou, že to není možné a že ta zpráva v podstatě byla jen formalita…

O to větší pak bylo mé překvapení, když mi následně vzápětí ze školky přišel naopak zase e- mail, ať si teda vyplníme formulář s oficiální žádostí, kterou bude posuzovat vedení Berlína. Řekla jsem si, že zabojuju, i když jsou šance malé a udělala jsem to.

A víte co? Školku máme! Náš nárok nám byl uznaný. Nikdy jsem si nemyslela, že být novinářkou, je v životě extra výhra, ale máme díky tomu školku!

VERU
Fotka dětského hřiště, která tady byla doteď uzavřená.

Naše Lara nastupuje do školky na dva dny v týdnu jen na tři hodiny denně a my se na to moc těšíme. V kolektivu bude jen ve dvou: bude tam jen ona a zrovna její nejlepší kamarád Simon, jehož maminka je učitelka. Lara tedy začíná příští týden po celkem osmi týdnech v izolaci.

Zajímavé teď pro mě bude sledovat, jak to vyřeší ve školce s bezpečností, zda budou mít děti třeba roušky a podobně. Už teď vím, že budou například bez jídla.

Beru to každopádně tak, že se na nás usmálo po hodně dlouhém seznamu průšvihů, konečně aspoň trochu štěstí.

Lara je nadšená a nemůže se dočkat. A já jsem nadšená taky mimo jiné i proto, že budu mít po dlouhé době aspoň dvě volná dopoledne v týdnu (rozuměj, dvě dopoledne jen s jedním dítětem, se kterým se učím…).

Je zajímavé, jak málo najednou člověku stačí ke štěstí, když přijde o většinu toho, co považoval za naprostou samozřejmost.

Takže se ve výsledku raduju i třeba z toho, že se už můžeme scházet ve třech nebo z toho, že se nám otevřela dětská hřiště.

Veronika Jonášová

ČTĚTE TAKÉ: 

DENÍK BERLÍŇANKY: Roušky jsou fajn, vzkázala Angela

DENÍK BERLÍŇANKY: Za uzavřenými hranicemi

DENÍK BERLÍŇANKY: Pohádka o princi Siegenotovi a silné Rosalindě, která porazila draka!

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?