Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Friluftsliv: skandinávský koncept, který zlepší psychické i fyzické zdraví

Info ikona
Žena

Vypadá to, že skandinávské slovníky jsou prošpikované zajímavými koncepty a slovy, jejichž význam si můžeme vzít k srdci i v české kotlině. V poslední době si mnozí oblíbili švédský termín friluftsliv, který nabádá k trávení voleného času v přírodě, a to navzdory špatnému počasí.

Příchod podzimu jsme zvládli díky dánskému konceptu pyt, recept na štěstí nám poskytlo slovo hygge a při první karanténě jsme dělali činnost jménem kalsarikännit. Skandinávci pomalu ale jistě obohacují náš slovník a aktuálně doufají, že nás naučí konceptu friluftsliv.  

Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení

Pokud jste někdy navštívili Skandinávii, pak asi víte, že tato oblast nepatří k nejteplejším a nejslunečnějším koutům světa. Obzvláště zimní měsíce přicházejí do Skandinávie s předstihem a přináší s sebou kruté mrazy, brzkou tmu a minimální počet prosluněných hodin. Přesto seveřané neztrácejí na mysli a rozhodně se neukládají k zimnímu spánku. Naopak tráví poměrně dost času v přírodě a užívají si každý moment dne. Právě na tuhle skutečnost upozorňuje švédský koncept friluftsliv, který můžeme volně přeložit jako pobyt na čerstvém vzduchu.

Info ikona
Žena

Přijetí slova friluftsliv tedy znamená, že ve venkovním prostředí budete nejen sportovat, ale také se budete přírodou aktivně obklopovat. „Žít friluftsliv znamená, že jste co nejvíce venku, což samozřejmě prospívá fyzickému a duševnímu zdraví. Napříč Skandinávií hraje friluftsliv zásadní roli v životě většiny lidí, což je částečně způsobeno tím, že máme hodně půdy a málo populace. Zároveň je prokázáno, že pobyt v přírodě posiluje duševní, duchovní i fyzické zdraví, a tak ho aktivně vyhledáváme,“ říká švédský psycholog Niels Eék pro Stylist. Možná i proto Švédové vyznávají rčení, že neexistuje špatného počasí, pouze špatného oblečení.

Mohlo by se vám líbit

Ideální čas podlehnout "niksen", nizozemskému způsobu života

Chytání lelků ještě nikdy nebylo tak trendy.
marianne.cz

Nemusíte trhat rekordy

I když by se mohlo zdát, že friluftsliv vyzývá k dlouhému běhu přírodou, deseti kilometrové procházce nebo k využití venkovní posilovny, opak je pravdou. Význam švédského termínu můžete naplnit i v momentě, kdy si odpolední kávu vypijte na dvorečku nebo cestu autem vyměníte za pěší chůzi. Každý okamžik na čerstvém vzduchu se totiž počítá! Důležité je jenom to, aby vás neodradilo deštivé nebo zakaboněné počasí. „Není lákavé jít ven, když je počasí šedivé, studené a vlhké. My Norové ale máme přísloví: Ut på tur, aldri sur, které v překladu znamená: Ven na výlet, nikdy ve špatné náladě," říká Karen Dolva z Norska. „To v zásadě znamená, že nikdy nebudete litovat, že jste se vydali ven, byť za špatného počasí,“ dodává.

Info ikona
Žena

Jak si osvojit friluftsliv v době koronavirové?

  • Každý den do přírody. Nemusíte trávit ve venkovním prostředí hodiny, bohatě postačí, když každý den alespoň na dvacet minut opustíte brány domova. Důležitá je pouze pravidelnost a vhodně zvolené oblečení, které vás nezastaví ani za nejdeštivějšího dne. Vždy si vzpomeňte na švédské přísloví a raději přihoďte vrstvu oblečení navíc.
  • Čas na obědové pauzy. Pokud chodíte do kanceláře, využijte obědovou pauzu a běžte si jídlo sníst třeba na lavičku. Stále nejsou mrazy, a tak sezením na lavičce nehazardujete se zdravím.
  • Sportovním aktivitám zdar. Patříte k lidem, kterým domácí cvičení nevyhovuje? Pak nic nebrání tomu, abyste vyrazili na zimní běh přírodou nebo využili venkovní sportoviště, které naleznete v každém větším městě. Uvidíte, že pohyb na čerstvém vzduchu je blahodárný.
  • „Me time“. Občas není od věci, když si užijeme chvilku pro sebe. Co si takhle v rámci friluftsliv vyrazit na procházku o jednom člověku a probrat se svým vnitřním hlasem otázky, které vás momentálně tíží?
Mohlo by se vám líbit

Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?

Dlouhé zimy, nevlídné počasí, a přesto spokojení obyvatelé, kteří mají úsměv od ucha k uchu! Co stojí za spokojeností všech Švédů?
marianne.cz