Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Špatnému počasí navzdory aneb Proč běhat i v zimních měsících?

Zatímco letní počasí přímo vybízí k obutí běžeckých bot, sychravý podzim nás nabádá k obutí teplých papučí a hřejivého županu. I přesto v sobě zkuste objevit poslední zbytky odhodlání a vyběhněte ven i v nepříznivém počasí. Existuje totiž nejméně pět pádných důvodů, proč v chladných měsících nepověsit běžecké boty na hřebík.

Letošní rok přeje běžcům! Zavřená sportoviště a zrušené skupinové lekce způsobily, že se mnoho lidí odhodlalo běhat. Není divu, vždyť při běhu dodržujete sociální distancování, skvěle se zapotíte, a zároveň se nadýcháte čerstvého vzduchu, což obzvláště kvitují lidé, kteří pracují z domova.

Nejlepší podmínky měli novopečení běžci v první koronavirové vlně. Při běhu si totiž užívali čerstvého jara, dlouhých dnů, a především příjemného počasí. Pokud vás běh oslovil až nyní, tedy během druhé vlny, pak se vám takového štěstí nedostalo. Přesto běhání nevzdávejte a vydejte se vstříc dalším kilometrům i za špatného počasí. Rozhodně to stojí za to! 

1. Běh zlepšuje náladu

Současná situace naší náladě rozhodně neprospívá, a tak není od věci, když si najdeme aktivity, které nás alespoň trošku zbaví podzimní trudomyslnosti. A právě takovou aktivitou je běh! Britský průzkum, kterého se zúčastnilo 14 000 běžců, odhalil, že 82 % běžců si během poklusu pročistí hlavu a 72 % běžců zase cítí, že při běhu získávají kontrolu nad svým životem. Mnoho žen také uvedlo, že díky běhu mohou alespoň na chvilku „vypnout“. Pokud právě bojujete se špatnou náladu, ničí vás práce z domova nebo jenom přemýšlíte nad koronavirovou pandemií, obujte běžecké boty a alespoň na malý moment uběhněte všem problémům.

2. Budujete přátelství

Běhání sice není týmová aktivita, avšak všichni běžci se navzájem podporují a fandí si. Možná i ve vašem městě funguje komunita běžců, ve které lidé sdílí své běžecké úspěchy a trable. Navíc existuje mnoho běžeckých aplikací, ve kterých si můžete přidat své přátele, a následně sdílet výsledky a uběhnuté kilometry. Každý běžec totiž ví, že podpora ostatních je ten základní kámen pro uběhnutí dalšího kilometru. A kdy jindy navazovat přátelství než právě teď?

Info ikona
Běh

3. Pozitivní vliv na zdraví

Asi nikoho nepřekvapí, že pravidelný běh má pozitivní vliv na naše celkové zdraví. Studie zjistila, že běh zlepšuje krevní oběh a může snížit krevní tlak, neboť zlepšuje schopnost těla přijímat a používat kyslík. Stejně tak je běh důležitý i pro naše plíce, které díky němu zvyšují svou funkci. Mnoho lidí totiž činnost plic opomíjí, a přitom je nesmírně důležité plíce pravidelně trénovat. Zároveň při běhu posilujete břišní svaly a záda, a to obzvláště v případě, že běžíte po nerovném terénu. Díky tomuto nenásilnému tréninku brzy poznáte, že lépe držíte tělo, a především nemáte problémy s bolestí zad. Navíc běháním zlepšujete svou celkovou kondici, což oceníte ve chvílích, kdy budete stoupat několik pater nebo budete dobíhat vlak.

4. Vsaďte na správnou výbavu

Nechcete vyběhnout jenom kvůli tomu, že venku není příjemných dvacet stupňů Celsia? Věřte, že se správným vybavením ani nepocítíte, že v noci byly první mrazíky. Profesionální běžci radí vrstvit, vrstvit, vrstvit a myslet na to, že se při běhání zahřejete. Jako první tedy sáhněte po funkčním tričku, díky kterému nepocítíte studený pot. Na tričko navlékněte mikinu a následně tenčí bundu. Nezapomeňte ani na své nohy, které musí být v teple. V ideálním případě si na legíny oblékněte podkolenky, díky kterým vaše lýtka a achillovky nepromrznou. Neopomeňte ani pokrývku hlavy v podobě čepice nebo čelenky. Skvělou volbou může být také šátek, který vás ochrání nejen před zimou, ale zároveň může sloužit jako funkční rouška.

Mohlo by se vám líbit

MARIANNE FITCHALLENGE #6: Petra vyměnila kavárny za běh (tak trochu)

marianne.cz

5. Běh, nebo procházka?

Pokud jste na podzimním a zimním běhu stále nenašli žádná pozitiva, nemá smysl se zbytečně přemlouvat. Bohatě postačí, když si namísto běhu naordinujete delší procházku, při které alespoň na malý moment zapomenete na všechny strasti a slasti aktuální doby. Navíc, mnoho studií hovoří o tom, že chůze je leckdy lepší než běh. Co třeba z procházek vytvořit rodinnou tradici, kterou budete dodržovat třeba každou neděli po vydatném obědě?

Tak běhu (chůzi) zdar!

Mohlo by se vám líbit

Když se z běhu stane závislost

marianne.cz

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů