Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Gezellig je nový hygge! Žijte po vzoru Nizozemců

Dánský hygge, finský sis a švédský lagom – to všechno jsou severské způsoby žití, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel. Vypadá to ale, že návod na štěstí není jenom doménou Seveřanů.

Také už po bytě zapalujete svíčky, večery trávíte v chundelaté dece a během volného odpoledne pečete křupavé sušenky? Dánský hygge se vplížil do českých domovů a nehodlá je jen tak opustit. Na dveře „vyhyggeovaných“ domovů ale klepe nezvaná návštěva. Jmenuje se gezellig, dorazila z Nizozemska a tvrdí o sobě, že i ona dokáže vykouzlit spokojený život. Pojďme gezellig společně podrobit imaginárnímu křížovému výslechu!

Kdo jsi?

Říkají mi gezellig a jsem nizozemský způsob žití, který dokáže konkurovat hygge. Zároveň si myslím, že s ním můžu skvěle kooperovat.

Jak tě můžeme přeložit do češtiny?

Těžká otázka! Neexistuje přímý překlad do angličtiny nebo češtiny. Musíte se spokojit s tím, že mé pojmenování pochází od slova gezelu, což v nizozemštině znamená „přítel“ a od slova gezelligheid, které lze přeložit jako pozitivní atmosféra a dobrá energie.

V jakých situacích žijeme podle gezelligu?

Gezellig je především o sociálních vztazích. Dalo by se říci, že každá příjemná situace, která se týká více než jednoho člověka, už má potenciál k tomu, aby byla gezellig. Schůzka s vaší kamarádkou v kavárně, spontánní výlet s přáteli do hor nebo třeba rodinná večeře, to všechno jsou situace, které Nizozemci označí jako gezellig.

Poraď mi, jak vykouzlit perfektní gezellig atmosféru.

Gezelligu nejjednodušeji docílíš tak, že budeš trávit čas s lidmi, které máš ráda. Pokud k tomu přidáš ještě společnou aktivitu, třeba vaření večeře, pak máš zaděláno na večer ve stylu gezellig. Důležité je, aby panovala otevřená a příjemná atmosféra.

Hygge je spojován se zimou. Jak je na tom gezellig?

Gezellig není sezónní. Můžete se tak cítit kdykoliv během roku.

Co dalšího bychom se měli naučit od Nizozemců?

Nizozemci mají hned několik triků, díky kterým můžete být šťastnější. Kromě gezelligu jde například o květiny. Země tulipánů nesnáší umělé kytky, a tak na jídelním nebo konferenčním stolku pokaždé najdete řezanou květinu. Možná jde o drobnost, ale věřte, že s krásnou květinou bude váš domov ihned útulnější. Nizozemci se také snaží trávit mnoho času na čerstvém vzduchu. Pokud jim to časové důvody neumožňují, pak alespoň jezdí do práce na kole nebo vystoupí o pár stanic dříve a zbytek cesty dojdou pěšky. V neposlední řadě si vychutnávají kávu v kavárně, namísto toho, aby s kelímkem černého moku vyrazili do ulic.

Vypadá to tedy, že žití podle gezelligu nemusí být velký oříšek. Stačí, když budete volný čas trávit s lidmi, které máte rádi a společně vykouzlíte jedinečnou atmosférou. Jasně, rozhodně nejde o žádnou novinku, neboť pokud jsme v obklopení dobrých přátel a rodiny, pak se pokaždé cítíme dobře. Nizozemci nám ale chtějí ukázat, že bychom si těchto chvil měli vážit a nevnímat je jako samozřejmost. A právě proto nesou speciální označení gezellig!

A co vy? Slyšeli jste už o gezelligu? 

ČTĚTE TAKÉ: Fenomén hygge: Jak si užít dánské chvilky štěstí po česku

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?