Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Hit Instagramu, který vás zahřeje! Upleťte si gigantickou deku

Info ikona

Zatímco ostatní za ně utrácí tisíce, vy si je můžete uplést za zlomek ceny.

                                                                              Zdroj úvodní fotky: @itsprettyknotted

Víkendová mračna se podepsala nejen na našich offline životech, ale především na těch online. Nejedna influecerka nám totiž dala jasnou zprávu, že letošní podzim nepřežijeme bez gigantické merino deky. Velké plédy různorodých barev jsou často spojovány s hygge, dánským způsobem života, a do povědomí se uživatelům sociálních sítí dostaly už před dvěma roky. Jenže zatímco mnoho influencerek si velké merino deky kupuje, nutno podotknout, že cena je stejně gigantická jako jejich velikost, vy si s trochou šikovnosti můžete svou obří deku vykouzlit za třetinovou částku.

Nejjemnější vlna ze všech

Nemusíte být zoologové, abyste věděli, že není vlna jako vlna. Zatímco velbloudí vyniká svými izolačními schopnostmi, kozí je zase velmi teplá. Svá specifika si také nese merino vlna, která patří k těm nejjemnějším vlnám na světě. Její název pravděpodobně pochází od španělského slova ovejas merino, které v překladu znamená putující ovce. V současné době je merino vlna velmi žádaná sportovními značkami neboť pohlcuje pachy a saje pot.

Deka jako z instáče

Vypadá krásně na fotkách a ještě krásněji ve skutečnosti. Do merino deky se jednoduše zamilujete na první pohled a už nikdy nebudete chtít strávit zimu bez její přítomnosti. Bohužel, jak už jsme zmiňovali, merino patří k nejjemnějším vlnám a za takový nadstandard si člověk musí připlatit (a připlatit si také musíte za to, že jde o aktuální trend, kterého prodejci chytře využili). Vy je ale můžete přelstít tím, že si merino deku vyrobíte doma. Jediné, co budete potřebovat, je velké klubko merino vlny (zhruba 5 kg) a šikovné ruce.

Klubka vlny seženete ve specializovaných internetových obchodech, kde se jejich cena pohybuje mezi 1500 – 4000 Kč. Cena ale závisí na hmotnosti vlny. Z e-shopů vám domů většinou přijde nejen vlna, ale i podrobný návod, jak z vlny vytvořit vysněnou deku. Pokud by se tak nestalo, doporučujeme shlédnout videa z Youtube. Šikovné youtuberky vám celý postup vysvětlí krok za krokem a navíc uvidíte, jak přesně s vlnou pracovat. 

ČTĚTE TAKÉ: Co se bude nosit na podzim? Toto jsou trendy z přehlídkových mol