Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Hledáte program na víkend? Dopřejte si dávku online kultury

Info ikona
Kultura

Také se vám stýská po návštěvě divadla? Nebo jenom sníte o zajímavé přednášce, která by vám předala nové informace? Nezoufejte, pokud máte rychlé internetové připojení a volný víkend, můžete si naordinovat notnou dávku kulturního potěšení.

AI: Když robot píše hru

Vypadá to, že si musíme zvyknout, že se divadelní premiéry odehrávají ve virtuálním prostoru. Jednou takovou hrou je AI: Když robot píše hru, která má premiéru v pátek 26. února od 19:00. Scénář je sestavený z dialogů vygenerovaných umělou inteligencí a vypráví o radostech i strastech každodenního života z pohledu robota. Představení se odehraje česky s titulky tlumočenými do angličtiny.

Součástí inscenace bude i debata s odborníky. Ti se spolu s divadelníky pokusí zodpovědět na otázku, zda robot zvládne napsat divadelní hru. „Projekt vznikl ve spolupráci Švandova divadla, Matematicko-fyzikální fakulty UK a DAMU. Cílem bylo prozkoumat, jak se vlastně umělá inteligence chová a nakolik je schopná vytvořit použitelný divadelní text. Já sám jsem byl k téhle představě nejdřív spíše skeptický, ještě víc jsem byl ale zvědavý, co nakonec z počítače vypadne,“ říká Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla, který inscenaci zároveň režíruje.

Info ikona
AI: Když robot píše hru

Očitý svědek

Když nemůžeme jít do Národního divadla, může Národní divadlo přijít za námi (do obýváku). Podívejte se na unikátní divadelní představení Očitý svědek, které vzniklo pod taktovkou režiséra Jiřího Havelky, a vypráví o skutečné události - tzv. masakru na Švédských šancích, který se odehrál na Přerovsku po konci druhé světové války. Hlasy a tváře několika desítkám svědků propůjčili herečky a herci Národního divadla a vytvořili tak autentická svědectví na kameru, která připomínají Skype nebo Zoom hovor. Mrazivé, děsivé, ale také silné svědectví, na které bychom neměli zapomínat.

Procházka po Los Angeles

V sobotu 27. února se můžete projít po Los Angeles! Pokud si říkáte, že jsme se zbláznili, pak musíme upřesnit, že procházka bude ryze virtuální. Za projektem Virtual City Walks stojí pražské Centrum architektury a městského plánování (CAMP), které vytvořilo šestidílnou edici procházek po zajímavých městech. Tuto sobotu se můžete těšit na procházku po L.A., na které vás čeká netradiční tvář kalifornského města. Na programu je prozkoumání Pacific Design Center, Los Angeles Theatre, Bradbury Building či Westin Bonaventure Hotel & Suites. Prohlídku povedou pracovníci LA Conservancy, Sana Ahmed, Alex Inshishian a Bruce Scottow.

Info ikona
LA
Mohlo by se vám líbit

Alena Mornštajová: Nová knížka Listopád bude jiná než předchozí tituly

Jedna z nejúspěšnějších knižních autorek současnosti, Alena Mornštajnová, rozhodně nezahálí. Na svém kontě má čtyři romány a letos v dubnu přibude další. Tentokrát se čtenáři mohou těšit na děj, který se neodehrává v minulosti, nýbrž v alternativní přítomnosti.
marianne.cz