Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak zvládnout pondělí bez úhony? 5 tipů pro lepší začátek týdne

Info ikona

V pátek pro nás neexistuje, v sobotu jeho existenci popíráme a v neděli se nám při pomyšlení na něj svírá žaludek.

Pondělí je prvním dnem v týdnu, kdy vás naštve šéf, prvním dnem v týdnu, kdy v této návaznosti přemýšlíte nad výpovědí a první den v týdnu, během kterého vypijete nemorální množství kávy, jejíž hořkost musíte zahnat prvním dortem tohoto týdne. Kdybyste v pondělí tušila, že podobně to bude v práci probíhat až do středy, pravděpodobně byste se ani nevzbudila. Pondělí je prostě obklopeno negativní aurou, a tak nějak se to s ním veze 52 týdnů v roce. Ruku na srdce, je jenom malá pravděpodobnost, že si pondělí opravdu zamilujete, na druhou stranu existuje naděje, že ho alespoň vezmete na milost!

  1. Co můžete, neodkládejte na pondělí

My víme, že čtvrtek je malý pátek a pátek je…no prostě pátek. Během těchto posledních dvou dnů pracovního týdne jsme natolik naplněny optimismem, že většinu pracovních úkonů necháváme až na pondělí. Jako bychom v tyto dny přišly o veškerý rozum a naivně věřily tomu, že se nám „to ošklivé pondělí“ za tři dny vyhne obloukem a my opět vkročíme do pracovního týdne až ve čtvrtek. Zkuste tentokrát většinu věcí udělat už před víkendem a vstupte do nového týdne s čistým štítem. V pondělí tento chytrý krok určitě oceníte.  

  1. Nedělní večerka

Víkend je jedna velká anarchie. V pátek večer se dostaneme do postele před jedenáctou, v sobotu musíme dohnat spánkový deficit z pracovního týdne a v neděli večer usínáme okolo půlnoci. Pak se nikdo nemůže divit tomu, že se pondělí v práci nese ve znamení „zívající štafety“. Uvidíte, že pokud v neděli půjdete o chvilku dříve spát, bude vaše pondělní ráno mnohem příjemnější. Možná budete natolik rozzářená, že se vaše kolegyně budou ptát na to, jakou značku highlighteru používáte. Ta úžasná chvíle, kdy odpovíte: „To není rozjasňovač, to je devět hodin spánku.“

  1. Malé radosti

Dlouhý týden před námi a skepsi střídá deprese. Nevíme, čím to je, ale pondělí prostě nemá dobrý vliv na naši psychiku. Silnější povahy sahají po antistresovém bylinném čaji, slabší si bez výčitek lupnou lexaurin. Všechny tyto pocity by ale nemusely nastat, kdyby vás v pondělí čekalo něco pozitivního. Něco, na co byste se těšila už o víkendu. Je jedno, jestli půjde o večerní sedánek s kamarádkou, kino s partnerem nebo hodinu jógy, podstatné je, aby to nepříjemné pondělí bylo přebito něčím příjemným.

  1. Ulehčete si ho

Jen málokdo je s pondělím natolik vyrovnaný, že se i po dlouhém pracovním dnu s plnou vervou vrhne do domácích restů. Pokud mezi tyto vyrovnané jedince nepatříte a představa, že večer budete vyvářet pro celou hladovou smečku, ve vás vyvolává stavy paniky a beznaděje, zkuste si už v neděli navařit na pondělí. Možná si říkáte, že je to naprosto zbytečný krok, ale věřte, že si ho pro jeho efektivitu naprosto zamilujete.

  1. Zlaté pravidlo

A jaká je rada na závěr? Příliš pondělí neprožívejte a podívejte se na něj z té lepší stránky. Vždyť už zbývají jenom čtyři dny do pátku a tři dny do malého pátku! A navíc máte jednu jistotu – tento týden uteče stejně rychle jako ten předchozí.