Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Koronaprázdniny: Nástroje, které vám pomohou s domácí výukou dětí

Když se z maminky stane paní učitelka...

Školy jsou zavřené, a tak nezbývá nic jiného, než začít improvizovat! Ze dne na den se z rodičů ani prarodičů učitelé nestanou, přesto s trochou snahy lze i domácí výuku proměnit v zábavnou záležitost.

Když se domov promění ve školu

Soustředit se, nenechat se nikým a ničím rozptýlit a dodržovat režim. To jsou asi tři hlavní problémy, se kterými mnohé děti během „koronaprázdnin“ zápasí. Obzvláště žáci základních a středních škol mohou v těchto dnech podlehnout lákadlům, jako jsou počítačové hry, filmy nebo mobilní telefon. Proto jako rodiče nepodceňte situaci a každý všední den proměňte váš domov v chrám výuky. Klíčem k úspěchu je nejen pravidelnost domácí výuky, ale také plnění zadaných školních úkolů, přestávky a online učící nástroje, které dokážou skloubit vzdělávání se zábavou.

Nejdříve úkoly, poté výukové portály

Během domácího vyučování je nezbytně nutné, abyste respektovali nařízení učitelů. V první řadě tedy s dětmi procvičujte látku a úkoly, které jsou zadané od učitelů. Nemá smysl v tomto ohledu experimentovat a vymýšlet nové metody. V tuto chvíli je důležité přistoupit na zajetá pravidla hry, a teprve po splnění těchto úkolů vnést do výuky trochu zábavy, která k domácímu prostředí bezpochyby patří.

Jak už bylo zmíněno, nepodceňujte ani důležitost přestávek. Obzvláště pro malé děti je důležité, aby si mezi učením na chvilku odpočinuly a načerpaly nové síly. I když chcete výukový blok urychlit, rozhodně přestávky nepřeskakujte a naopak je do výuky zařaďte vždy, kdy uvidíte, že dítě bojuje se soustředěním či únavou.

A teď už přichází na řadu ta zábavnější část. Rodiče a prarodiče bez pedagogického minima jistě potěší, že existují online portály a aplikace, které velký kus práce odvedou za vás. Stačí je otevřít, případně nainstalovat do mobilu nebo notebooku, a váš potomek si s radostí může zábavnou formou procvičovat výuku. V ideálním případě mu při vyplňování asistujte a nepochopenou látku srozumitelně vyložte. Pokud máte například homeoffice, pak alespoň zkontrolujte výsledek a na problematickou látku se znova ve výuce zaměřte.

  • Školákov

Máte doma žáčka prvního stupně? Pak je pro vás web Školákov tím pravým ořechovým. Jednoduché úkoly v podobě doplňovaček, spojovaček nebo hádanek zajistí, že si vaše dítko procvičí látku z českého jazyka, matematiky, prvouky, vlastivědy a angličtiny. Navíc se na webu snadno zorientujete, neboť úkoly jsou rozřazeny podle tříd, ve kterých se daná látka vyučuje.

  • Luštěnky

Na procvičování učiva pro žáky prvního stupně se zaměřuje také web Luštěnky. I když grafické zpracování webu vás na první pohled může odradit, vložené úlohy a doplňovačky jsou na vysoké úrovni. Například vlastivěda 4. třídy dokázala potrápit i naše mozkové závity. :-)

  • Khanova škola

Matematika, fyzika, biologie, chemie, ekonomie, dějepis, informatika nebo dějiny umění. Na webové stránce Khanova škola zdarma naleznete výuková videa, která dětem a studentům jednoduchou formou vysvětlí danou látku. Tento vzdělávací portál funguje jak v češtině, tak v angličtině (s českými titulky). Pokud tedy chcete zabít dva předměty jednou ranou, vyberte právě mezinárodní verzi Khanovy školy.

  • Gramar.in

Čeština je pěkně záludný jazyk. To vám pravděpodobně dosvědčí většina žáků základních škol. Naštěstí ale existuje stránka Gramar.in, která je zaměřena na výuku češtiny pro děti od první do šesté třídy. Kromě výukových materiálů zde naleznete i hry, během kterých děti sotva postřehnou, že se právě učí. Ideální pro všechny žáky, kteří nad domácím učením pěkně brblají.

  • Včelka

Co si budeme povídat, na čtení záleží. Proto během domácí výuky nepodceňujte ani tuto aktivitu. Kromě klasického čtení knížek můžete vyzkoušet i mobilní aplikaci Včelka, která vás překvapí svou formou a krásným vizuálním zpracováním. S touto aplikací se čtení promění v hotový recitál.

  • UčíTelka

Možná jste už zaregistrovali, že Česká televize spouští speciální pořad s názvem UčíTelka. „Každý všední den od devíti startuje vyučování. Učební blok bude trvat třicet minut a bude určen vždy pro jeden ročník prvního stupně s krátkou přestávkou v podobě vzdělávacích pořadů z produkce Déčka. Vysílání bude pravidelné, abychom i rodičům umožnili přizpůsobit podle něj denní program. Výukovou hodinu v kulisách školní třídy povede vždy jeden učitel, vyučování se zúčastní také tři děti,“ vysvětluje vedoucí projektu Luboš Rosí pro web ČT24.

Namísto odpoledního kroužku

Děti a studenti se také musí obejít bez odpoledních kroužků. Ani v tomto ohledu ale nemusí smutnit, neboť existuje nespočet internetových kurzů nebo návodů, díky kterým mohou svou dovednost procvičovat. Ať už jde o hru na klavír, výtvarný kroužek nebo třeba tanec, nebojte se do YouTube zadat dané heslo a doufat, že objevíte video, podle kterého může váš potomek trénovat.

Pokud vaše dítě na žádný kroužek nechodí, a přesto ho chcete odpoledne zabavit, vyzkoušejte například web Code.org. Právě prostřednictvím této stránky si žáci a studenti mohou vyzkoušet programování a zdokonalit se v jazyce budoucnosti. Jenom si dejte pozor, aby se ke Code.org nedostali také tatínci (jde o těžce návykovou záležitost). O programování se děti dozvědí také ze stránky Czechitas Nová Generace, kde naleznou online tutoriály.

Jak zvládáte domácí výuku vy? A jaké stránky vám pomáhají?

Líbil se vám náš článek a chcete si přečíst více? Objednat si online verzi tištěného vydání můžete zde.

ČTĚTE TAKÉ: Koronavirus: Hoaxy a mýty, které škodí zdraví

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Rodina a děti

<span>Slavné ženy, které se rozhodly nemít děti. Jaké důvody je k tomu vedly?</span>

Slavné ženy, které se rozhodly nemít děti. Jaké důvody je k tomu vedly?

Rodina a děti

<span>Nechat spát mazlíčka s dítětem v posteli je podle veterináře nevhodné z mnoha důvodů</span>

Nechat spát mazlíčka s dítětem v posteli je podle veterináře nevhodné z mnoha důvodů

Rodina a děti

<span>3 způsoby, jak zvednout u dětí emocionální inteligenci</span>

3 způsoby, jak zvednout u dětí emocionální inteligenci