Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nemůžete usnout? Poradíme vám, jak se večer naladit na spánek

Převalujete se z boku na bok, myšlenky vám proudí v hlavě jedna za druhou a vy jen odpočítáváte, kolik hodin spánku vám zbývá, když usnete právě teď. Jak zatočit s nespavostí, vám poradíme v následujících řádcích.

Eliška Vrbová | 7. 10. 2018

Změna prostředí

Katheryne Pinkham, odbornice na spánek a nespavost, říká, že nejjednodušší věc, co můžete udělat, když se vám nedaří usnout, je zkrátka odejít z ložnice do jiné místnosti. Běžte si sednout třeba do obýváku. Změna prostředí vám prospěje, a když se třeba po pěti minutách vrátíte zpět do postele, usnete cobydup.

Večerní příprava

Čeká vás náročný den a nemůžete usnout, protože máte pořád pocit, že doma určitě něco zapomenete? Připravte si tašku, oblečení či jídlo na druhý den už večer. Nebudete před spaním neustále přemýšlet, co musíte ráno všechno udělat, a mnohem snadněji usnete.

Mobily do ložnice nesmí

Zaveďte si doma pravidlo, že necháte mobily přes noc v jiné místnosti. Uvidíte, že když si nebudete před spaním prohlížet displej plný víceméně nedůležitých informací, povede se vám rychleji "vypnout" a usnete s čistou hlavou. A na probuzení můžete použít starý dobrý klasický budík. Jestliže vám i tak neustále proudí hlavou myšlenky, položte si na noční stolek sešit a pero a cokoliv zajímavého, chytrého a neobvyklého vás napadne, si zaznamenejte. Nebo si můžete před spaním dát pár meditačních dechových cvičení.

Čaje a bylinky

Pokud se chcete držet spíše přírodních metod, určitě vyzkoušejte nějaké uklidňující čaje. Občas nejsou úplně voňavé, ale fungují. Účinné jsou také levandulové polštářky, které si celkem jednoduše vyrobíte i doma, jestliže máte šicí stroj. Položte si polštářek na oči a čelo asi na patnáct minut před spaním. Levandule vás uklidní a také podpoří trávení. Na spánek fungují dobře i různé potraviny, například vajíčka, dýňová semínka, krůtí maso nebo špenát. Tato jídla totiž obsahují tryptofan, který pomáhá vytvářet melatonin, takzvaný hormon spánku.

Pohyb, který vás unaví

Vsaďte se, že sex před spaním vás rozhodně unaví a bude se vám usínat mnohem jednodušeji. Pokud zrovna tu možnost nemáte, zkuste třeba večerní meditační jógu podle některého z videí na YouTube. Pak si jen dejte horkou sprchu, zapalte si svíčku, na chvíli se začtěte do knihy a za chvíli usnete raz dva.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?