Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Novoroční předsevzetí: Ano, či ne?

Info ikona

Možná ještě s kapkou alkoholu v krvi si 1. ledna s pompou napíšeme novoroční předsevzetí, která nás následně pronásledují celý rok.

Sednout si na Nový rok k pracovnímu stolu, sepsat novoroční předsevzetí a cítit se odhodlaně! Tak přesně takový scénář se děje u většiny z nás. Bohužel novoroční předsevzetí nejsou pro každého, a pokud nemáte dostatek silné vůle a odhodlání, mohou vám naprosto zkazit dobrý pocit ze sebe samého. Není totiž příjemné, když v půlce roku zjistíte, že namísto shozených 10 kg jste přibrala 2 kg a že neuběhnete nejen plánovaných 5 km, ale ani 2 km. Novoroční předsevzetí mohou jednoduše pěkně zamávat se sebevědomím. Přitom stačí, když na předsevzetí vyzrajete a lépe je zformulujete. Jak na to?

Novoroční předsevzetí vs. bilancování

Ruku v ruce s předsevzetím jde i bilancování. Hodnocení uplynulého roku je důležité, neboť jedině tak si sesumírujeme, co se nám povedlo, a v čem jsme naopak pohořeli. Co si takhle sednout, a sepsat všechny pozitivní i negativní stránky roku 2019? Z nepovedených věcí se můžete ponaučit a povedené zvyky si přenést do roku 2020. Nebojte se tedy novoročnímu předsevzetí být „nevěrní“ s bilancováním. Navíc během bilancování můžete mezi řádky naleznout i možná předsevzetí pro nový rok!

Nebuďte konkrétní                  

Zhubnu 10 kg, uběhnu 5 km, nachodím 10 000 kroků denně, každý den vypiji 2 l vody…Jasně, za konkrétními čísly se skrývají konkrétní výsledky, jenže zároveň tato čísla dokážou člověka pěkně limitovat. Následně se to vypadá tak, že shodíte 9 kg, ale stále nebudete spokojená, neboť to není těch vysněných a zapsaných 10 kg. Není tedy divu, že v takový moment se dostaví frustrace či nechuť k samotné aktivitě. Mnohem prospěšnější bude, když si stanovíte obecná předsevzetí. Tedy taková, kdy i malý úspěch povede k odškrtnutí políčka. Změním svůj životní styl, budu více běhat, začnu se pravidelně hýbat, na mobilu budu trávit méně času – to jsou předsevzetí, která mohou vést ke slibným výsledkům, a přesto vás nebudou pronásledovat a deprimovat.

Reálné cíle

Obzvláště během vánočních svátků žije mnoho z nás s hlavou v oblacích. Bohužel náraz z obláčku na zem může být bolestivý, a tak vám radíme, aby vaše novoroční předsevzetí byla spíše přízemního charakteru. Nedávejte si přehnané cíle, nemějte na sebe vysoké nároky, a nesnažte se změnit něco, co třeba ani změnit nejde. Jednoduše se pokuste o to, aby vaše novoroční předsevzetí byla jenom vodítkem při cestě v roce 2020.

ČTĚTE TAKÉ: Jak poprvé v životě splnit předsevzetí, zn. vyzkoušeno