Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Přechodové rituály aneb Život je změna

Info ikona
Přechodové rituály

Každá žena prochází v životě různými změnami: dostane první periodu, stane se manželkou nebo matkou… Dříve je provázely přechodové rituály. K čemu vlastně jsou a jak nám můžou posloužit v 21. století?

Anonymous | 24. 02. 2019

Když naše předkyně prožívaly nějakou životní změnu, oslavovaly ji nebo se s ní vyrovnávaly tak, že se setkaly a společně tančily okolo ohně, zdobily se květinami, očišťovaly prostor kadidlem nebo pohřbívaly dary zemi. Dnes události vstupují do našeho života, aniž bychom o nich přemýšleli nebo se někomu svěřili. Málokterá žena oslavuje, že má své dny a zase ji bolí břicho nebo se chlubí ostatním, že je právě v přechodu. Některá témata stále ještě patří mezi tabu, a musíme se s nimi poprat sami. Ve zlomových okamžicích ovšem dokáže pomoci přechodový rituál. ,,Dříve se prováděly, aby pomohly životní změny lépe zvládat, v těžkostech i lehkostech,“ vysvětluje jejich podstatu lektorka seberozvojových ženských kruhů Kateřina Šrubařová.

Žena, která právě prochází změnou, jako by se ocitla vprostřed přesýpacích hodin. Jedno stádium bylo dokončeno a přichází další. ,,Rituál dává možnost se zastavit, uvědomit si výzvy a zodpovědnosti, které nové životní období přináší, a bývá spojený s tělesným prožitkem, který právě probíhající přerod zhmotní,“ uvádí Šrubařová. Nemusí se ovšem jednat o žádné čarodějnické kejkle nebo ezoterické praktiky. Přechodový rituál si může každý provést po svém. Vyplatí se jen, když na to člověk není sám. ,,Když změně svědčí ještě jiné oči, které vyjádří podporu a předají vlastní moudrost, všechno se hned zvládá lépe,“ radí Šrubařová.

ženy

První měsíčky / Menarche

Rituál první menstruace neboli ,,menarche“ je věnovaný kráse a péči. Dívka, která právě začala poprvé menstruovat, je ve společnosti starších žen, které ji zdobí šperky, češou jí vlasy, líčí tvář, natírají vonnými olejíčky a můžou si u toho dát i něco dobrého na zub. ,,Je důležité dívku naučit, aby o sebe pečovala a dbala na svoje potřeby, protože potom může pečovat i o druhé,“ popisuje možnou podobu rituálu Šrubařová. V jeho průběhu ženy pomůžou dívce převléknout se z bílých šatů do rudých, na znamení, že nyní se z ní stala ,,žena“. Základem je, aby se cítila krásná a svou ženskost vnímala jako přednost. Dostane také dar na začátek své nové cesty, na níž ji může provázet její matka, výhodou ale je přítomnost i jiných žen, které mohou zastávat roli takzvané ,,kmotry“, která má trochu odstup, dívka jí důvěřuje a může se jí svěřit s tajemstvím, které by se matce hůře přiznávalo. První menstruace je ostatně předzvěst toho, že nastane chvíle, kdy se bude muset postavit na vlastní nohy, a jednou třeba bude mít vlastní rodinu. Je na každé matce, jak se svou dcerkou o každoměsíčním údělu ženy promluví, menstruace by ale měla být vnímána nikoli jako strast, ale dar. ,,Rituál je oslavou ovulace, tedy toho, že dívka v sobě probudila potenciál zrodit nový život,“ říká Šrubařová.

Svatba

Proč bychom v dnešní době měli chodit k oltáři, když se svou drahou polovičkou můžeme žít jako manželé i bez papíru? ,,Rituál pomáhá hledat ideál, a i když se nám ho nedaří vždycky naplnit, připomíná nám, o co usilujeme,“ popisuje přínos sňatku Šrubařová. Přestože není nic dobrého na tom setrvávat v nefunkčním vztahu, není podle lektorky vždycky na škodu, že se z manželství nedá tak jednoduše utéct. ,,Dává příležitost k osobnímu růstu, a když se páru podaří překonat překážky, může vztah posunout na další, často i lepší a pevnější úroveň,“ vysvětluje.

wedding

Při vstupu do manželství je rituálem samotná svatba, kdy si novomanželé slibují, že si budou stát po boku ,,v dobrém i zlém“. Ačkoli značná část sňatků je již civilních a nevěsta se ženichem mají jediný úkol, a to vyslovit ono kouzelné slovíčko ,,ano“, přípravy, které předcházejí církevnímu obřadu, mají svůj smysl. ,,Duchovní sehrává roli jakéhosi průvodce, který páru připomene, že manželství je dřina, když se na něm ale bude pracovat, vyplatí se to,“ říká Šrubařová.

Mateřství

Každá žena, která se kdy stala matkou, pravděpodobně potvrdí, že na mateřství se nedá připravit. Obrátí jí život o 180° a porod je tak silný tělesný prožitek, že se jedná o rituál sám o sobě. Předporodní rituál přesto může mít smysl. Prvorodičky obzvláště často pociťují obavy a nejistotu, a společnost ostatních žen, které se již matkami staly, dokáže poskytnout útěchu i cenné rady. Ženy mohou budoucí matku vyslechnout, vyjádřit jí podporu a omýt vodou, aby jí pomohly zbavit se strachu. Součástí procesu může být i tanec, při němž v sobě probudí svou energii. ,,Jde o zkontaktování se se svou silou, kterou bude potřebovat, aby na svět přivedla nový život,“ uvádí Šrubařová. Přestože se může zdát, že žena stojí před zcela neznámou situací, zkušenosti, které v životě získala, přijdou vhod i při prvním porodu. ,,Žena již v životě zažila chvíle, kdy se ocitla ve vypjaté situaci nebo začínala něco nového, ví, jak na ně reaguje, a může se spolehnout na svou intuici, která jí ukáže cestu,“ radí lektorka. Podle ní je důležité věnovat dostatečnou pozornost i následujícímu šestinedělí. Na 80 % žen v tomto období zažívá výkyvy nálad a 13 % dokonce trpí poporodní depresí. Toto téma je ovšem stále tabu a žena se často zdráhá se se svými pocity svěřit, protože by přece měla být šťastná, když se stala matkou. Zatímco dříve bylo zcela běžné takzvaně ,,nosit šestinedělce do kouta“, dnes se poněkud zapomíná, že se žena nachází ve velice citlivém období. ,,Během šestinedělí by se jí mělo dostat dostatečné péče a pomoci s miminkem, aby se cítila v bezpečí a mohla si odpočinout,“ zdůrazňuje Šrubařová.

baby

Podzim života

Téma menopauzy patří v naší společnosti mezi další tabu, přitom se jedná o období, které není pro ženu vůbec jednoduché. Málokterá žena asi zažívá pocit, že má co oslavovat, podstoupit rituál proto může být velice očistná a motivující záležitost. Když nás postihne něco smutného či bolestného, často máme tendenci své pocity potlačit, rychle se oklepat a jít dál. Dát událostem svůj čas a pozornost a náležitě si odtruchlit, když nás něco opouští, může ovšem přinést ovoce. ,,Můžeme ženě poskytnout prostor, aby vyjádřila své emoce, ať už cítí vztek nebo se potřebuje vyplakat,“ přibližuje Šrubařová, na co by se přechodový rituál mohl zaměřit. ,,Je to šance poděkovat našemu tělu, že pro nás fungovalo, a zamířit energii jiným směrem.“ Ženy v období přechodu bývají ještě čilé a mají značnou část života před sebou, a můžou se věnovat nejrůznějším aktivitám. Rituál lze pojmout jako příležitost ženě ukázat, že na ni ještě čekají mnohé možnosti. ,,Ač se to nemusí na první pohled zdát, s menopauzou je spojená určitá úleva, že už žena nemusí být tolik výkonná a krása, kdy se spojí se svou moudrostí, kterou může předávat dalším generacím,“ říká Šrubařová.

woman

Rozloučení

V případě úmrtí je rituálem samotný pohřeb, který dává příležitost se se zesnulým rozloučit a poděkovat mu, že byl v životě po našem boku. Pokud se jedná o člověka ve finální fázi života, nabízí se příležitost prožít s ním jeho poslední chvíle. Více než o rituál se jedná o společně strávený čas, nejlépe v kruhu rodiny, kdy můžeme odcházejícího vyslechnout, projevit mu podporu a ukázat, že není na světě sám. Je možné si společně zavzpomínat, zasmát se i poplakat a zhodnotit, jaký ten život vlastně byl. ,,Umírajícímu člověku tělo dává najevo, že přichází konec, je ale třeba, aby to přijala a pochopila i jeho hlava,“ říká Šrubařová, proč je důležité s ním mluvit a nechat jej vyslovit všechny jeho myšlenky a obavy. ,,Není divu, že máme ze smrti strach, když dnes panuje kult zdraví a mládí, klademe důraz na výkon a ve zpomalení a rozvážnosti nevidíme hodnotu,“ zdůrazňuje lektorka. Záměrem by podle ní nemělo být snažit se člověka v poslední fázi zachránit nebo přesvědčovat, že všechno dobře dopadne, pouze s ním jeho odcházení v lásce a porozumění prožít.