Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Proč je zbytečné dávat si novoroční předsevzetí

Poslední den v roce 2018 je tu a s ním i všudypřítomná novoroční předsevzetí. Co takhle to v novém roce vzít za úplně jiný konec než doposud? Poradíme vám, jak se z příchodu roku 2019 a s ním spojených řečí typu "nový rok, nové já" nezbláznit.

Eliška Vrbová | 31. 12. 2018

Prosinec je všeobecně známý jako nejkrásnější měsíc v roce díky Vánocům, ale také jako období, v němž se často ohlížíme zpět za uplynulým rokem. Připomínáme si, co se nám povedlo a co naopak ne a s příchodem nového roku máme tendenci bilancovat a dávat si novoroční předsevzetí a cíle, čeho bychom chtěli v následujících měsících dosáhnout. Hashtagy #newyearnewme se to na sociálních sítích jenom hemží a my vám nyní poradíme, jak se této masáži s novoročními předsevzetími vyhnout a dát si jedno jediné - předsevzetí si vůbec nedávat.

Novoroční předsevzetí už jsou totiž ze své podstaty předurčena k tomu, že je nelze dodržet. Většina lidí se těch svých vzdá nejpozději v únoru, protože déšť, sníh a všeobecné ponuré počasí zkombinované s nedostatkem peněz po Vánocích k tomu zkrátka vybízí. Navíc, kdybyste skutečně chtěla začít vyrábět keramiku, naučit se španělsky nebo si přestat kupovat levnou nekvalitní módu, už dávno byste to udělala. Sama od sebe, kdykoliv byste chtěla, bez nutnosti příchodu nového roku. Všechny ty věci jste z nějakého důvodu dosud neudělala, v hloubi duše totiž nejspíš tušíte, že je zkrátka udělat nechcete a nejsou pro vás nijak důležité.

Ve světě, kde nám je neustále podsouváno, že je třeba na sobě stále pracovat a zlepšovat se v tom, co děláme, je dobré si občas říct, že jste zkrátka spokojená tak, jak jste. Je úplně v pořádku se občas podívat do tváře vaší kamarádce a na rovinu jí říct: "Vím, že jsem si teď hodněkrát za sebou objednala jídlo z McDonaldu a ještě jsem si k tomu přidala McFlurry, ale proč bych se toho měla zrovna teď vzdávat? Jo a na ty hodiny kreslení s tebou chodit nebudu."

Možná si vzpomínáte, že kolem dvaceti už jste na konci léta začínala přemýšlet o tom, co by bylo dobré udělat a naopak nedělat v dalším roce. Ruku na srdce, kolikrát se vám podařilo skutečně shodit těch 10 kilo, jak jste si každý rok předsevzala? Když se vám nechce přestat pít víno a začít chodit pravidelně cvičit, nemusíte to dělat. A pokud máte pocit, že byste ale přeci jen shodit měla, dávejte si postupné a snadno dosažitelné cíle. Nebudete pak mít ten neustálý pocit zklamání ze sebe sama.

Jestliže jste se sebou nespokojená, problém možná bude tkvít ještě někde jinde než jen v kilech navíc. Hubnutí vám možná na nějakou dobu zlepší náladu stejně jako když si koupíte nové šaty. Ale dlouhodobé spokojenosti podobně radikálním předsevzetím dosáhnete jen stěží.

Namísto odstartování roku 2019 náloží samých abstraktních, neurčitě formulovaných a téměř nereálných předsevzetí si stanovte malé krátkodobé cíle. Když se vám je podaří splnit, můžete si dát další a další, ale všechno pěkně postupně. A jestliže vám 1. ledna nepřipadá jako den, kdy by bylo potřeba něco měnit, nedělejte to. 1. nebo klidně 23. února je také den. Když budete mít zrovna chuť celý den dělat jen to, co vás těší a baví, neodkládejte to. Stanovte si, že v roce 2019 si takových dnů dovolíte více.