Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Proč princ William nenosí snubní prsten, zatímco Kate Middleton ano

Info ikona
Kate Middleton

Kate Middleton, stejně jako většina vdaných žen, nosí snubní prsten. Je pravda, že není tak nápadný, jako její dvanáctikarátový safírový diamant, nicméně i osmnáctikarátového kroužku z velšského zlata si všimne nejedno oko. Prsteníček na levé ruce jejího manžela prince Williama je ale prázdný.

Eliška Vrbová | 30. 10. 2017

Proč tomu tak bude, objasnil St. James‘ Palace pro deník The Daily Mail už v roce 2011, kdy se dnešní vévoda a vévodkyně z Cambridge brali. Kate po svatbě prstýnek nosit bude, ale William ne, a to kvůli své osobní preferenci.

Nemá rád šperky a před jejich svatbou o tom bylo vydáno i prohlášení,“ říká Penny Junor, autorka knihy The Duchess: Camilla Parker Bowles and the Love Affair that Rocked the Crown. A když vezmeme v úvahu, že královskou svatbu sledovaly odhadem asi dvě miliardy lidí, nemůže se stát, že by někdo nevěděl, že je princ William ženatý. Dá se říct, že je to pro něho takové předností právo.

Fakt, že princ William měl v téhle věci vůbec na vybranou, ale vrhá úplně jiný pohled na britskou vyšší třídu, královskou tradici a historii. Dnes se u devadesáti procent anglických mužů, kteří se ožení, očekává, že budou nosit snubní prsten. Tenhle fenomén je ale docela nový. Snubní prsteny u mužů začaly být běžné až v období kolem druhé světové války, protože vojáci chtěli mít nějakou vzpomínku na to, že mají doma ženy. Ženy však nosily kroužky už od dob starého Egypta.

Info ikona
Kate Middleton

I přesto se tomuto trendu mnoho Britů s modrou krví vyhýbalo, protože podle nich muži šperky prostě nenosí. Jedním z nich je i Princ Philip, který je sice skoro 70 let ženatý s královnou Alžbětou II., ale snubní prsten nikdy nenosil, přestože královna ano.

Nicméně Princ Charles precedens svého otce ignoroval a nosil prsten v obou manželstvích – jak v tom s Dianou, tak s Camillou Parker Bowles. Ale na rozdíl od „běžných“ mužů, on snubní prsten nosí na malíčku vedle svého pečetního prstenu. Pečetnímu prstenu se někdy říká také „gentleman‘s ring“ a je na něm obvykle zobrazený rodinný erb nebo symbol. Charles má tedy oficiální pečetní prsten prince z Walesu.

Proto bylo pro mnohé překvapením, že se princ William vrátil k tradici jeho dědečka. Ale popírání moderního zvyku kvůli tomu tradičním může být nakonec tou nejmodernější věcí vůbec. William a Kate nám stále dokazují, že jsou moderní členové královské rodiny a v lásku jednoho k druhému pevně věří. Kate v jejích svatebních slibech vynechala slovo obey, tedy poslouchat a dodržovat pravidla, a William odmítl nosit snubní prsten, což z nich dělá skutečný pár mileniálů – chtějí zkrátka dělat věci podle sebe i přes svůj královský původ.