Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Home office po vzoru Nizozemců

Info ikona

Home office, práce z domova nebo 'remote job'. Tři slova, která v posledních měsících byla v pracovních hovorech nejčastěji skloňována. Není divu, vždyť příchod pandemie koronaviru způsobil, že malé i velké firmy ze dne na den přesedlaly na tento způsob pracovního dne. Jenže zatímco u nás šlo o novinku, holandští zaměstnanci už dávno na home officu byli...

Kancelář z jídelního stolu, improvizace s videohovory, připojování přes VPN nebo objednání rychlejšího wifi spojení. Pokud jste nikdy nepracovali z domova, pak pro vás letošní březen byl zátěžovou zkouškou. Možná jste obstáli, a poměrně rychle si zvykli na nový způsob práce. Možná jste se zařekli, že už nikdy z domova pracovat nebudete. V jednom se ale všichni shodneme - home office vyžaduje jistá pravidla, bez kterých pracovat nelze. To mimochodem moc dobře vědí i v Nizozemsku, tedy v zemi, kde už před koronakrizí pracovalo z domova 14,1 % zaměstnanců. 

Svět improvizoval, Nizozemsko vědělo

Pro mnoho českých zaměstnavatelů bylo ještě před pár měsíci slovo home office tabu. O práci z domova se v horším případě nemluvilo, a v tom lepším ji šlo získat jenom ve výjimečných případech. A takovým výjimečným případem byla i situace okolo koronaviru. Rychlá změna firemní kultury, zařizování domácí kanceláře i zvyknutí na videokonference, bylo nejen pro zaměstnavatele zkouškou trpělivosti a důvěry.

O krok napřed byli Nizozemci, kteří s home office mají bohaté zkušenosti. "Když přišla pandemie, tak jsme byli ve výhodě," souhlasí Holanďan Yvo van Doom, jehož zaměstnavatel Auth0 poskytuje všem zaměstnancům možnost flexibilní práce a nabízí rozpočet na vytvoření pohodlné domácí kanceláře. „Máme štěstí, že jsme zemí, kde 98 % domácností má vysokorychlostní přístup k internetu. Kombinace vyspělé technologie, kultury a našeho přístupu způsobuje, že je práce na dálku efektivní. Jsem zaplacen podle hodnoty, jakou firmě přináším, nikoliv podle toho, zda u pracovního stolu sedím devět hodin denně," dodal van Doom pro BBC. 

Budoucnost přeje home officu

I když se mnohé společnosti práci z domova dlouho vyhýbaly, pandemie ukázala, že home office není synonymem pro lelkování. Dokonce i velké společnosti jako Twitter a Barclays upouštějí od drahých kanceláří v centru a raději své zaměstnance "posílají" na home office. Pokud má ale práce z domova fungovat na 100 %, pak je nanejvýš důležité, aby mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem panovala důvěra. "Hodnoty, jako je demokracie a participace, jsou hluboce zakořeněny v nizozemské pracovní kultuře. Myslím si, že manažeři vkládají do svých pracovníků větší důvěru, než je tomu v jiných státech," domnívá se nizozemský profesor psychologie Aukje Nauta

Například ING Bank, vlivná nizozemská společnost se sídlem v Amsterdamu, nyní zavádí politiku neomezených prázdnin pro pilotní skupinu zaměstnanců. V praxi to znamená, že si zaměstnanci mohou vzít tolik dovolené, kolik chtějí. Tato dovolená ale nesmí ovlivnit kvalitu odvedené práce. "Chytrá kombinace práce domova s offline schůzkami by se mohla stát standardem," dodává Aukje Nauta. 

Zpátky do knihoven

Oblíbenost a efektivita práce z domova je v Nizozemsku dána také širším hospodářským a sociálním kontextem. „Veřejných i komerčních zařízení pro home office je v Nizozemsku mnoho,“ říká psycholog Bart Götte. "Mnoho zaměstnanců vnímá veřejné knihovny jako pohodlné a moderní pracovní prostory, existuje zde ale i mnoho malých, kvalitních kaváren, které jsou ideálním místem pro lidi bez kanceláře." Zaměstnavatelé v Nizozemsku také využili příležitost ke snížení nákladů a zvýšení produktivity - potřebují méně čtverečních metrů v drahých kancelářských budovách a přísná legislativa v oblasti nemocenského pojištění v Nizozemsku znamená, že jsou motivováni k tomu, aby svým zaměstnancům zajistili kvalitní vybavení pro domácí kancelář.

Vypadá to, že Nizozemsko vykazuje všechny známky moderní společnosti, ve které se home office brzy stane běžnou pracovní kulturou. Je otázkou, zda i v České republice budeme následovat tento nizozemský model. 

ČTĚTE TAKÉ: Home office měl už i Isaac Newton během morové epidemie

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.